Γράφτηκε από τον/την Romfea.gr. 28/10 14:52

larisis tinos 35

Με θρησκευτική κατάνυξη και με την αρμόζουσα στην ημέρα μεγαλοπρέπεια εορτάσθηκε η Φωτοφόρος Σκέπη της Υπεραγίας Θεοτόκου και Αειπαρθένου Μαρίας στον Πανίερο Ναό της Ευαγγελιστρίας στην ιερά νήσο Τήνο.

Των ιερών Ακολουθιών προέστη ο νεοεκλεγείς Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Λαρίσης και Τυρνάβου κ. Ιερώνυμος, συμπαραστατούμενος υπό του Αρχιερατικού Επιτρόπου της ιεράς νήσου Τήνου Πρωτοπρ. Γεωργίου Φανερού, των Ιερέων και Διακόνων του Πανιέρου Ναού και των Εφημερίων της ιεράς νήσου.

Την παραμονή τελέσθηκε ο Πανηγυρικός Εσπερινός μετα Λιτής προ του Ιερού Εικονίσματος κατά την Παράδοση, και Αρτοκλασίας και την κυριώνυμο ημέρα ο Όρθρος της Εορτής και η Πανηγυρική Θεία Λειτουργία στο τέλος της οποίας τελέσθηκε η Δοξολογία για την Εθνική Εορτή της 28ης Οκτωβρίου 1940.

Κατά την ομιλία του στον Εσπερινό, ο Σεβασμιώτατος κ. Ιερώνυμος αναφέρθηκε στο όραμα του Αγίου Ανδρέα του δια Χριστόν Σαλού, από το οποίο καθιερώθηκε η Εορτή της Αγίας Σκέπης, και λαμβάνοντας αφορμή από τα Παλαιοδιαθηκικά Αναγνώσματα περί της Σκηνής του Μαρτυρίου και της Νεφέλης της φωτεινής, η οποία την σκέπαζε και οδηγούσε το λαό του Θεού στην έρημο, τόνισε την εν γένει προστατευτική παρουσία της Κυρίας Θεοτόκου στη ζωή όποιου την επικαλείται και την τιμά.

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στο Ιερό Εικόνισμα της Παναγίας της Μεγαλόχαρης, το οποίο η Τήνος έχει την ευλογία και το προνόμιο να φιλοξενεί και υπογράμμισε την ευθύνη που αυτό συνεπάγεται.

Την κυριώνυμο ημέρα της Εορτής ο Σεβασμιώτατος στο κήρυγμά του, εκκινώντας από την Πίστη της αιμορροούσας γυναίκας, η οποία άγγιξε με σεβασμό το ιμάτιο του Χριστού μας για να λάβει τη θεραπεία, ανέλυσε τους τρόπους με τους οποίους πολλοί προσεγγίζουν το Ιερό Εικόνισμα της Παναγίας της Τήνου, μόνον όμως όσοι το προσκυνούν με Πίστη και σεβασμό ελκύουν τη Χάρη και λαμβάνουν ό,τι το Θείο έλεος επιτρέπει.

Τέλος, στον Πανηγυρικό της ημέρας, ο οποίος εκφωνήθηκε κατά τη Δοξολογία, ο Σεβασμιώτατος κ. Ιερώνυμος αναφερόμενος στο πώς καθιερώθηκε η Εορτή της 28ης Οκτωβρίου και πώς μεταφέρθηκε η Εορτή της Θείας Σκέπης της Υπεραγίας Θεοτόκου από την 1η Οκτωβρίου την 28η, υπογράμμισε το πνεύμα ενότητας που σημασιοδοτεί την ημέρα αυτή και χαρακτήριζε το πνεύμα του μετώπου.

Εξαιτίας δε του ότι η ημέρα αυτή ως έναρξη του αγώνα, χαρακτηρίστηκε από αυτό το πνεύμα ενότητας του ελληνικού λαού υπό τη σκέπη της προσβεβλημένης με τον τορπιλισμό της ΕΛΛΗΣ Παναγίας της Τήνου, οι Έλληνες προτίμησαν να εορτάζουν την έναρξη και όχι το τέλος του πολυετούς αγώνα, το οποίο δυστυχώς χαρακτηρίστηκε από διχόνοια, διαίρεση και εμφύλιο σπαραγμό.

Συμμετείχαν, ο Αρχιεπίσκοπος Ρ/Καθολικών Τήνου-Νάξου κ. Νικόλαος, ο Έπαρχος Τήνου, ο Δήμαρχος Τήνου, η Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου, ο Αντιπρόεδρος της Διοικούσης Επιτροπής του Πανελληνίου Ιερού Ιδρύματος Ευαγγελιστρίας, ο Λιμενάρχης Τήνου, ο Διοικητής του ΑΤ Τήνου, ο Διοικητής της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Τήνου, ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολιτεύσεως του Δήμου Τήνου, Δημοτικοί Σύμβουλοι, τα μέλη της Διοικούσης Επιτροπής του ΠΙΙΕΤ, οι μαθητές και οι μαθήτριες των σχολείων όλων των βαθμίδων εκπαιδεύσεως με τους Διευθυντές, τους Δασκάλους και τους Καθηγητές τους, εκπρόσωποι Συλλόγων και Φορέων του νησιού και πλήθος γονέων και ευσεβών προσκυνητών.

Τους ύμνους απέδωσαν οι χοροί των Ιεροψαλτών του Πανιέρου Ναού υπό τη διεύθυνση του Πρωτοψάλτη κ. Στυλ. Κοντακιώτη.

Στη συνέχεια τελέσθηκε επιμνημόσυνη δέηση στο μαυσωλείο της «ΕΛΛΗΣ» και κατέθεσαν στεφάνια ο Έπαρχος, ο Δήμαρχος και ο Λιμενάρχης Τήνου.

Ακολούθως, εψάλη επιμνημόσυνη δέηση στο μνημείο Τηνίων πεσόντων στην πλατεία Ελευθερίας, κατετέθησαν στεφάνια από τον Έπαρχο, τον Δήμαρχο, τον Αντιπρόεδρο της Δ.Ε. του ΠΙΙΕΤ, τον Διοικητή του Α.Τ. Τήνου, τον Λιμενάρχη Τήνου και τον Διοικητή της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Τήνου εις μνήμην των ηρώων και πραγματοποιήθηκε η παρέλαση των μαθητών και μαθητριών προ της πλατείας Παντανάσσης, παιανιζούσης της Φιλαρμονικής του ΠΙΙΕΤ, ενώ το προσορμισμένο ΠΛΣ 609 του Λιμενικού Σώματος απέδιδε τιμές.

Φωτογραφίες: Γεώργιος Πολυκανδρίτης

ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ ΓΙΑ ΤΟ ΠΛΟΥΣΙΟ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΚΟ ΥΛΙΚΟ:

Εμφανίσεις: 302901
H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το Romfea.gr με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.
FOLLOW ROMFEA: