Γράφτηκε από τον/την Ι.Μ. Πειραιώς. 09/10 21:29

giasmos epistimon 3

Με την τέλεση του αγιασμού από τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Πειραιώς κ.Σεραφείμ, την Κυριακή 7 Οκτωβρίου, στην αίθουσα του Πνευματικού Κέντρου του Καθεδρικού Ιερού Ναού Αγίας Τριάδος Πειραιώς, ξεκίνησε η νέα σειρά εκδηλώσεων και δραστηριοτήτων του Συνδέσμου Επιστημόνων Πειραιώς για την χρονική περίοδο 2018-2019.

Η εναρκτήρια αυτή εκδήλωση ήταν αφιερωμένη στα 25 χρόνια από την ίδρυση του Συνδέσμου Επιστημόνων Πειραιώς, ο οποίος αποτελεί αναπόσπαστο τμήμα του ποιμαντικού έργου της Ιεράς Μητροπόλεως και για τον λόγο αυτόν ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Πειραιώς κ. Σεραφείμ,κηρύσσοντας την επίσημη έναρξη των δραστηριοτήτων, αναφέρθηκε κατ' αρχάς στον εμπνευστή και πρωτεργάτη αυτής της πρωτοβουλίας Σεβ. Μητροπολίτη πρ. Πειραιώς κ. Καλλίνικο.

Αναφερόμενος στη συνέχεια στο πολύπλευρο έργο, το οποίο έχει επιτελεστεί από τον Σύνδεσμο Επιστημόνων Πειραιώς κατά τη διάρκεια των 25 αυτών χρόνων, επικέντρωσε τον λόγο του στο ήθος του Ορθοδόξου Επιστήμονα, στην δικαιοσύνη και στην αρετή, που πρέπει να τον χαρακτηρίζουν καθώς όπως επεσήμανε: «πᾶσά τε ἐπιστήμη χωριζομένη δικαιοσύνης καὶ τῆς ἄλλης ἀρετῆς πανουργία, οὐ σοφία φαίνεται».

Στη συνέχεια ο πρόεδρος του Συνδέσμου Επιστημόνων Πειραιώς (Σ.Ε.Π.) Παναγιώτης Χαρατζόπουλος, Φυσικός Msc, MΕd, αναφέρθηκε στο ξεκίνημα του Σ.Ε.Π., τον Φεβρουάριο 1993, οπότε το όραμα, οι ιδέες και οι σκέψεις μιας ομάδας νέων τότε επιστημόνων γινόταν πραγματικότητα. Μια πραγματικότητα που αποτελούσε συνέχεια της διακονίας και προσφοράς της πλειοψηφίας των ιδρυτικών μελών-νέων επιστημόνων, κατά τη διάρκεια των φοιτητικών τους χρόνων, στο νεανικό και ιεραποστολικό έργο της τοπικής εκκλησίας.

Από τότε και μέχρι σήμερα, 25 χρόνια, ο Σύνδεσμος Επιστημόνων Πειραιώς με άξονες τον τεκμηριωμένο επιστημονικό λόγο και την ελληνορθόδοξη αυτοσυνειδησία, μέσα από επιστημονικές ημερίδες, δημόσιες συζητήσεις, διαλέξεις, επιμορφωτικά σεμινάρια, που έχει οργανώσει και πραγματοποιήσει αλλά και συνεργασίες που έχει αναπτύξει με συλλογικές προσπάθειες Ορθοδόξων Επιστημόνων σε Ελλάδα και Κύπρο, έχει παρέμβει δραστήρια και εποικοδομητικά προσεγγίζοντας θέματα καίριας σημασίας τοπικού, εθνικού αλλά και παγκοσμίου ενδιαφέροντος.

Ακολούθησε προβολή video-αφιερώματος, όπου με λόγο και εικόνα αποτυπώθηκε η 25ετής πορεία του Συνδέσμου Επιστημόνων Πειραιώς.

Κεντρικός ομιλητής της εκδηλώσεως ήταν ο πολιτικός επιστήμονας-συγγραφέας Κωνσταντίνος Χολέβας, ο οποίος μέσα από την εμπνευσμένη, μεστή νοημάτων και εύστοχων προτάσεων ομιλία του, με θέμα: «25 χρόνια ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΩΝ ΠΕΙΡΑΙΩΣ: Εμπειρίες και προοπτικές» αναφέρθηκε στην ενεργό παρουσία του Σ.Ε.Π., στις καίριες παρεμβάσεις του σε κρίσιμα θέματα της σύγχρονης επιστήμης και των βιοηθικών προβληματισμών που πηγάζουν από αυτά, σε θέματα εθνικής σημασίας, σε θέματα παιδείας, θέματα ιστορίας, θέματα επιστήμης και ορθοδόξου θεολογίας, θέματα οικογένειας, αλλά και σε κοινωνικά προβλήματα όπως το Δημογραφικό κ.α.

Αναφερόμενος στις συνεργασίες του Σ.Ε.Π. εξέφρασε την ευχή να πραγματοποιηθεί το όνειρο πολλών ετών, μιας ευρύτερης συνεργασίας Ορθοδόξων Επιστημόνων σε Ελλάδα και Κύπρο και κοινών παρεμβάσεών τους σε ζητήματα μείζονος εθνικής και επιστημονικής σημασίας, ενώ κατέληξε την ομιλία του επισημαίνοντας, ότι σε κρίσιμους καιρούς και χρόνους κρίσεων, αξιοποιώντας γνώσεις και παραδείγματα από την εθνική μας πορεία και ιστορική μας συνέχεια να κρατούμε ζωντανή την Ελπίδα στις ψυχές μας.

Το πρόγραμμα της εκδηλώσεως ολοκληρώθηκε με χορωδιακά τραγούδια κλασικά, σύγχρονα και παραδοσιακά, τα οποία εκτέλεσε αρτιότατα και εντυπωσιακά, η πολυβραβευμένη με εθνικά και διεθνή βραβεία χορωδία «ΕΠΤΑΧΟΡΔΗ ΛΥΡΑ», Αγίου Ευθυμίου Κερατσινίου, με καλλιτεχνική διευθύντρια και μαέστρο την Χρυσούλα Τσιμούρη.

giasmos epistimon 1

giasmos epistimon 1

giasmos epistimon 1

giasmos epistimon 1

giasmos epistimon 1

giasmos epistimon 1

giasmos epistimon 1

giasmos epistimon 1

giasmos epistimon 1

giasmos epistimon 1

giasmos epistimon 1

giasmos epistimon 1

giasmos epistimon 1

giasmos epistimon 1

giasmos epistimon 1

Εμφανίσεις: 301933
H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το Romfea.gr με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.
FOLLOW ROMFEA: