aleksiadis

Γραφείο ρεπορτάζ: Romfea.gr


Ο Τρύφων Αλεξιάδης μέλος της ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ έδωσε συνέντευξη ρ/σ Alpha Radio 98.9, ο οποίος αναφέρθηκε και στο θέμα με την Εκκλησία, καθώς και στην μισθοδοσία του κλήρου.

"Στο Υπουργείο είχα ασχοληθεί με θέματα φορολογίας της εκκλησίας (λόγω της αρμοδιότητάς μου) για την δημόσια περιουσία και την εκκλησιαστική περιουσία, κι έχω και λόγω ενδιαφέροντος μια μεγάλη εικόνα για αυτά τα ζητήματα, τα οποία πρέπει κάποια στιγμή να λυθούν. Εάν αυτή την στιγμή η εκκλησία δεν καταλάβει ότι η συμφωνία που έγινε από τον αρχιεπίσκοπο και τον ΠΘ ευνοεί κυρίως την εκκλησία, τότε δεν πρόκειται να λυθούν αυτά τα προβλήματα και η διαιώνισή τους, δεν ευνοεί την εκκλησία" τόνισε μεταξύ άλλων ο Τρύφων Αλεξιάδης.

Επίσης τόνισε: "Θα σας πω ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα για την εκκλησιαστική περιουσία και το ταμείο αξιοποίησής της. Δεν αφορά όλη την περιουσία της εκκλησίας. Αφορά μόνο τα αμφισβητούμενα, αυτά δηλαδή που είναι είτε μία λίμνη είτε ένα δάσος και υπάρχει μία αντιδικία στα δικαστήρια και θα λυθεί μετά από 10-20-30 χρόνια. Άρα θα λυνόταν αμέσως αυτά τα ζητήματα και θα είχε από την επόμενη χρονιά κιόλας, έσοδα η εκκλησία που δεν είχε σήμερα, 50% η εκκλησία και 50% το δημόσιο, και θα παρείχε και στο ταμείο ό,τι άλλο περιουσιακό στοιχείο εθελοντικά επιθυμούσε η εκκλησία για αξιοποίηση".

"Σε ό,τι αφορά αυτά τα ζητήματα δεν καταλαβαίνω γιατί υπάρχει η άρνηση. Διότι από τη στιγμή που εξασφαλίζεται πλήρως η μισθοδοσία των κληρικών (ακόμα και οι αυξήσεις που δικαιούνται) δεν καταλαβαίνω που υπάρχουν οι αντιδράσεις. Εάν κάποιοι δεν καταλάβουν τι είναι θετικό για την εκκλησία και θέλουν να το εντάξουν σε μια προεκλογική λογική, θα χάσουν οι ίδιοι και φυσικά η εκκλησία" πρόσθεσε σε άλλο σημείο ο κ. Αλεξιάδης.

Σχολιάζοντας το θέμα των κληρικών ο κ. Τρύφων Αλεξιάδης δήλωσε: "Σε ό,τι αφορά στο αν οι ιερείς είναι στο δημόσιο ή όχι, εγώ πραγματικά ψάχνω την διάταξη ή τον νόμο που ορίζει ότι οι ιερείς είναι δημόσιοι υπάλληλοι. Οι ιερείς δεν είναι δημόσιοι υπάλληλοι, απλά μισθοδοτούνται από το δημόσιο και δεν φεύγουν από αυτό με την συμφωνία με βάση νόμο που θα γίνει. Και επειδή μερικοί φοβούνται μην αλλάξει κάτι, να σας θυμίσω ότι Ελληνική κυβέρνηση πριν από λίγα χρόνια απέλυσε μόνιμους δημόσιους υπαλλήλους και έπρεπε να έρθουμε εμείς το 2015 για να τους ξαναπροσλάβουμε. Άρα οι ανησυχίες και οι "βεβαιότητες" δεν έχουν βάση. Να θυμίσουμε ότι η κυβέρνηση ΝΔ (και ο κ.Μητσοτάκης σαν Υπουργός) απέλυσαν Δημόσιους Υπαλλήλους"

"Αυτό που δεν αποκαλύπτουν αυτοί που είναι αντίθετοι της συμφωνίας, είναι ότι με την συμφωνία αυτή η εκκλησία θα μπορεί να κάνει όσες νέες προσλήψεις, πέρα από τις 10.000 θέσεις, θέλει και να τους μισθοδοτεί η ίδια. Έχουμε πολλά χωριά και περιοχές, νησιά, κλπ που δεν μπορούν να τελεστούν τα ιερά μυστήρια λόγω έλλειψης ιερέων. Αυτήν την πλευρά ποιος θα την αναδείξει;" - συμπλήρωσε ο κ. Αλεξιάδης.

Ακόμη τόνισε: "Εγώ με σεβασμό και αγάπη στην Εκκλησία και ειδικά στο ρόλο του Αρχιεπισκόπου, που έχει ένα πολύ δύσκολο ρόλο, θα πρότεινα σε όσους είναι αντίθετοι στην συμφωνία, να διαβάσουν ένα μικρό βιβλίο με ένα κήρυγμα του Μ.Βασιλείου που λέγεται: "Προς πλουτίσαντες" και εξηγεί τη σχέση του χριστιανισμού με τον πλούτο. Βεβαίως, συμφωνώ ότι πρέπει να καλύπτονται οι ανάγκες των ιερέων, βιοποριστικές ανάγκες, αλλά κάποια στιγμή να καταλάβουμε ότι οι Αγιορείτες δεν έχουν μισθό από το δημόσιο και μια σειρά από κληρικούς σε όλο τον κόσμο προσφέρουν θεολογικά και κοινωνικά, χωρίς να έχουν μισθό από το δημόσιο."

"Είναι λάθος η Εκκλησία να εμπλέκεται στην κομματική αντιπαράθεση. Βεβαίως η Εκκλησία μπορεί να έχει κοινωνικό και πολιτικό λόγο, διότι αφορά το ποίμνιό της. Αλλά να εμπλέκεται στην κομματική αντιπαράθεση και ορισμένοι εξ αυτών να θεωρούν ότι η Χρυσή Αυγή είναι κοντά στην εκκλησία ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ μακριά, τότε να θυμίσω την φράση ενός Μητροπολίτη: "καλύτερα άθεος παρά Χρυσαυγίτης". Είναι θλιβερό να υπάρχει έστω και ένας ιεράρχης που να είναι κοντά σε αυτές τις λογικές" ανέφερε κλείνοντας ο Τρύφων Αλεξιάδης.

Εμφανίσεις: 302817
H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το Romfea.gr με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.
FOLLOW ROMFEA: