dodonis chrisostomos

Του Θεόδωρου Καλμούκου | Εθνικός Κήρυκας


Ενας από τους πιο γνωστούς τομείς του Τουρισμού στην Ελλάδα είναι και ο λεγόμενος Θρησκευτικός Τουρισμός, ο οποίος είναι πολύ βοηθητικός και ευεργετικός για τη χώρα πάντοτε, αλλά ιδιαίτερα τα τελευταία χρόνια με την οικονομική κρίση που τη μαστίζει.

Η Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Ελλάδος έχει ιδρύσει ιδιαίτερο Γραφείο Θρησκευτικού Τουρισμού, στο οποίο ηγείται ο Μητροπολίτης Δωδώνης κ. Χρυσόστομος, ο οποίος διετέλεσε επί σειρά ετών Μητροπολίτης Ζακύνθου.

Με μία μικρή ομάδα συνεργατών του επισκέπτονται χώρες και πόλεις ανά τον Κόσμο και προαγάγουν τον Τουρισμό εν γένει εκεί που δεν επιτρέπεται να μιλήσουν για Θρησκευτικό Τουρισμό και στις ελεύθερες χώρες για τα ιερά προσκυνήματα της Ελλάδος γενικά.

Ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Δωδώνης κ. Χρυσόστομος μίλησε με προθυμία στον «Εθνικό Κήρυκα» για το έργο και τις δράσεις που επιτελεί η Υπηρεσία Θρησκευτικού Τουρισμού της Εκκλησίας της Ελλάδος.

Είπε ότι «ήταν επί ημερών του μακαριστού Αρχιεπισκόπου Χριστοδούλου που ανέλαβα αυτή τη διακονία και βέβαια δραστηριοποιήθηκα περισσότερο όταν έπαψα να είμαι Ζακύνθου, οπότε είχα απαλλαγεί από τα καθήκοντα της διαποίμανσης και επιδόθηκα με περισσότερη αυταπάρνηση σ' αυτό το έργο».

Ο Σεβασμιότατος κ. Χρυσόστομος είπε, ότι «εμείς είμαστε μία εφεδρεία για την Ελλάδα μας. Δεν έχουμε ούτε σκοπιμότητες, ούτε μας εξυπηρετεί σε τίποτε, ούτε αν θέλετε οικονομικό όφελος». Τόνισε πως «εγώ δεν πληρώνομαι από πουθενά γι' αυτή τη δουλειά που κάνω. Εφεδρικά κάποιος μας πληρώνει το εισιτήριο που θα πάμε σ' ένα μέρος, εφεδρικά μας πληρώνει κάποιος άλλος το ξενοδοχείο, αλλά από εκεί και πέρα τίποτε».

Στην ερώτηση «δεν έχετε προϋπολογισμό γι' αυτόν τον τομέα;», είπε ότι «έχουμε είκοσι πέντε χιλιάδες ευρώ προϋπολογισμό του Γραφείου που είναι για να πληρώσουμε το τηλέφωνο, κάποια ανάγκη όχι όμως σε προσωπικό επίπεδο και μάλιστα το ποσό αυτό δεν το καταναλώνουμε κι όλας».

Υπογράμμισε πως «πρέπει να ξέρετε ότι το κάνουμε με κέφι που λένε επειδή ακριβώς δεν πρόκειται να μας κατηγορήσει κανείς. Θα σας πω ένα παράδειγμα και δεν είναι το μοναδικό: Πήγα στην Κίνα δύο φορές. Τι να πω στην Κίνα για Θρησκευτικό Τουρισμό; Απαγορευόταν μάλιστα να φορώ και ράσα. Ο Ευάγγελος Βενιζέλος ήταν υπουργός Εξωτερικών και η Ολγα Κεφαλογιάννη υπουργός Τουρισμού. Ηταν όμως ένας άξιος γενικός πρόξενος στη Σαγκάη ο οποίος μου έκλεισε 130 συναντήσεις με tour operators. Με συνόδευσε και σε άλλες πόλεις τριακοσίων χιλιομέτρων μακριά και το αποτέλεσμα ήταν θεαματικό, αυξήθηκαν οι αιτήσεις για βίζες κατά 170% από τον προηγούμενο χρόνο. Θυμάμαι λοιπόν που με παρακάλεσε ο άνθρωπος αυτός να παρέμβω στον κ. Βενιζέλο και την κυρία Κεφαλογιάννη για να δώσουμε προσωπικό για να μπορεί να ανταπεξέλθει».

«Τι λέγατε στους Κινέζους;» τον ρωτήσαμε. «Τους έλεγα –είπε- ότι στην Ελλάδα έχουμε έναν πολιτισμό αιώνων σαν τον δικό σας, ελάτε μαζί με τον πολιτισμό μας να απολαύσετε τον ήλιο, το τραγούδι, τη φιλοξενία. Ελάτε για την αναψυχή σας». Συμπλήρωσε πως «σε άλλες χώρες που έχουν Χριστιανισμό του έλεγα ελάτε κι όταν δεν βρίσκεσθε στην αναψυχή, στον ήλιο, στη θάλασσα, στο κολύμπι, στο τραγούδι θα σας θυμίσω ότι υπάρχει η ψυχή».

Ο Σεβασμιότατος είπε ακόμα πως «έχουμε σχηματίσει τουλάχιστον τρία συνέδρια. Το ένα το πρώτο το 2009 στη Ζάκυνθο είχε πεντακόσιους συνέδρους. Ηταν θεαματικό, είχε πενήντα αρχιερείς, είχε πατριάρχες, αρχιεπισκόπους, εκπροσώπους όλων των Πατριαρχείων και κανένας από εκεί και ύστερα δεν τολμούσε να κάνει το δεύτερο. Το δεύτερο έγινε πριν από δύο χρόνια στην Κατερίνη». Πρόσθεσε πως «κάνουμε μία εφεδρική δουλειά κι η εφεδρεία ξέρετε έχει τη χάρη της, έχει ανιδιοτέλεια και το κέρδος είναι για την Ελλάδα μας που έχει πρόβλημα όχι σημερινό, αλλά χτεσινό και προχτεσινό και φοβούμαι ότι θα είναι και αυριανό».

Αναφορικά με την Υπηρεσία Θρησκευτικού Τουρισμού, είπε πως «έχουμε μία πενταμελή επιτροπή, έχω κι ένα γραμματέα Αρχιμανδρίτη τον π. Σπυρίδωνα ο οποίος και κατάλληλος και άξιος και δυναμικός είναι. Ενδεικτικώς θα σας πω ότι είχα πάει τον Μάρτιο στη Ρωσία και στην Ουκρανία σε δύο τουριστικές εκθέσεις. Μοιράσαμε όλα τα φυλλάδια που μας είχαν στείλει από τις Μητροπόλεις ένα-ένα στο χέρι, ώστε τώρα να έλθει ο υπεύθυνος του Τουρισμού της Ελλάδος για τη Μόσχα στην πρεσβεία μας να στείλει ένα υπέροχο γράμμα στη Σύνοδο και να επαινεί την προσπάθεια τη δική μας η οποία ήταν αποδοτική εξ αιτίας της παρουσίας μας κ.λπ. και να μας καλεί εκ νέου τον Ιούνιο σε δύο εκδηλώσεις που είναι για το έτος Ρωσία-Ελλάδα-Τουρισμός».

Οταν τον ρωτήσαμε τι του λένε οι Ρώσοι για τα ιερά προσκυνήματα στην Ελλάδα, απάντησε: «Δεν υπάρχει καμιά αμφιβολία ότι είναι εντυπωσιασμένοι. Δεν λέμε εμείς πηγαίνετε εκεί ή εκεί, λέμε ελάτε στην Ελλάδα που ξεκινούν τα προσκυνήματα από το Διδυμότειχο και φτάνουν μέχρι την Κρήτη. Κι από την Κρήτη αγκαλιάζουν τα Ιόνια κ.λπ. και ανεβαίνουν στην Ηπειρο. Δεν μιλούμε ποτέ για συγκεκριμένες θέσεις και Μητροπόλεις, μιλούμε για όλη την Ελλάδα».

Συμπλήρωσε πως «παντού βλέπουν την Ελλάδα όχι μόνο με συμπάθεια, αλλά και με θαυμασμό. Στέκονταν στις σειρές στο Θρησκευτικό Περίπτερο για να πάρουν τα διαφημιστικά. Πρέπει να πω ότι ο ΕΟΤ στην κάθε περιοχή μας δίνει ένα κομμάτι από το Περίπτερό του».

Στην ερώτηση «τι θα λέγατε στην Ομογένεια;» είπε «να γνωρίσουν τον κόσμο, αλλά να μην ξεχνούν την Ελλάδα, διότι ο μεγάλος Αλεξανδρινός ποιητής μιλάει για το ταξίδι που πάντα προσφέρει κάτι και αφήνει μέσα στην καρδιά μας πολλά, πολλές πραγματείες αποκτούμε στο ταξίδι».

Εμφανίσεις: 301250
Γίνετε ενεργά η πηγή του Romfea.gr! Στείλτε ειδήσεις και φωτογραφίες που πιστεύετε πως ενδιαφέρουν τους αναγνώστες στο [email protected]
FOLLOW ROMFEA: