xolargos 22

Για την Romfea.gr | Βαγγέλης Καρπαθάκης


Με κάθε λαμπρότητα και επισημότητα τελέστηκε σήμερα Τετάρτη 13 Σεπτεμβρίου 2017 ο Μέγας Πανηγυρικός Εσπερινός της Εορτής της Υψώσεως του Τιμίου και Ζωοποιού Σταυρού στον ομώνυμο Ιερό Ναό του Χολαργού.

Στον εσπερινό χοροστάτησε ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμος Β΄.

Τον Μακαριώτατο πλαισίωσαν ο Πρωτοσύγκελλος της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αρχιμ. Συμεών Βολιώτης, ο Διευθυντής του Ιδιαίτερου Γραφείου Αρχιμ. Χρυσόστομο Παπαθανασίου πλήθος Ιερέων της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών καθώς και οι τοπικοί άρχοντες της περιοχής μαζί με εκατοντάδες κόσμου όπου προσήλθε να προσκυνήσει και να λάβει την ευλογία του Τιμίου και Ζωοποιού Σταυρού.

Τον Θείο Λόγο κήρυξε ο Αρχιμ. Χρυσόστομος Παπαθανασίου ο οποίος μεταξύ άλλων ανέφερε: "Απόψε εορτάζουμε την παγκόσμια ύψωση του Τιμίου Σταυρού δηλαδή προσκυνούμε και υψώνουμε το σεβάσμιο και τρισμακάριστο ξύλο, εκείνο το ξύλο που έγινε ευλογημένο την στιγμή που ο Χριστός μας ανέβηκε και σταυρώθηκε σε αυτό επάνω. Το Τίμιο Ξύλο το ονομάζουν οι υμνογράφοι η ωραιότης της Εκκλησίας, το φυλακτήριο της Οικουμένης, την Δόξα των Αγγέλων και των Δαιμόνων το τραύμα.Αυτό το ευλογημένο ξύλο, αυτόν τον Σταυρό Υψώνουμε".

''Το Τίμιο Ξύλο είναι απο αρχαιοτάτων χρόνων το κορυφαίο σύμβολο της Ορθοδόξου Πίστεως μας, αυτό είναι το σύμβολο ο Σταυρός του Χριστού μας. Ο άνθρωπος με την αδυναμία της φύσεως του δεν έχει την δυνατότητα να συλλάβει τα επουράνια και τα Θεία, με ενδοκοσμικά στοιχεία προσπαθεί να κατανοήσει το υπερβατικό, αυτό που υπερβαίνει τον εαυτό του. Οι πρώτοι Χριστιανοί είχαν ώς σύμβολο τα πρώτα γράμματα της αλφαβήτου το Ά και το Ω, αυτά τα δύο γράμματα τα οποία περιείχε η Καινή Διαθήκη. Είχαν επίσης την λέξη «ΙΧΘΥΣ» και το ζωγράφισαν και το απεικόνιζαν και ο νούς τους αμέσως πήγαινε στον Χριστό'' τόνισε σε άλλο σημείο ο Αρχιμ. Χρυσόστομος.

''Τέσσερις συμβολισμούς έχει ο Σταυρός του Χριστού πρώτον την συγχώρεση, δέυτερον την υπομονή, τρίτον την θυσία, και τέταρτον την Ανάσταση. Ο Σταυρός είναι των πιστών το στήριγμα ο Σταυρός ανέδειξε Μάρτυρες και Αγίους ενώ ελάμπρυνε το Βυζάντιο, γλύκανε την πικρία της δουλείας και υπό την σκιά του Σταυρού ελευθερώθηκε η πατρίδα μας. Μήπως υπάρχει η τάση της κοινωνίας μας αυτή την στιγμή της αποχριστιανοποίησης, μήπως αντί να προβάλουμε τον σταυρό ώς εσωτερικό κόσμημα της ψυχής μας το προβάλουμε ώς εξωτερικό στολίδι, πρέπει να μας παραδειγματίζει η ζωή του Χριστού μας και ωφείλουμε να τονίσουμε την Χριστιανική μας ιδιότητα και να προβληματιστούμε έντονα και να έχουμε περισσότερη επίγνωση και βαθύτερη καλλιέργεια για το τι σημαίνει είμαι Ορθόδοξος Χριστιανός'' υπογράμμισε κλείνοντας ο Αρχιμ. Χρυσόστομος.

Στην συνέχεια ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος στην ομιλία του ευχήθηκε στους πιστούς που συνέρρευσαν στον Ιερό Ναό τα χρόνια πολλά και ιδιαίτερα σε εκείνους οποίοι έχουν την ονομαστική τους εορτή.

Τέλος, να αναφερθεί ότι μετά τον εσπερινό ακολούθησε η Ιερά Λιτάνευση της Εικόνας του Τιμίου και Ζοωποιού Σταυρού στους δρόμους γύρω από τον Ιερό Ναό, ενώ ανήμερα της Εορτής στις 14 Σεπτεμβρίου 2017, στον Ιερό Ναό θα τελεστεί Αρχιερατική Θεία Λειτουργία.

xolargos 1

xolargos 1

xolargos 1

xolargos 1

xolargos 1

xolargos 1

xolargos 1

xolargos 1

xolargos 1

xolargos 1

xolargos 1

xolargos 1

xolargos 1

xolargos 1

xolargos 1

xolargos 1

xolargos 1

xolargos 1

xolargos 1

xolargos 1

xolargos 1

xolargos 1

xolargos 1

xolargos 1

xolargos 1

Εμφανίσεις: 304914
Γίνετε ενεργά η πηγή του Romfea.gr! Στείλτε ειδήσεις και φωτογραφίες που πιστεύετε πως ενδιαφέρουν τους αναγνώστες στο [email protected]
FOLLOW ROMFEA: