lin 1

Του Θεοδώρου Καλμούκου | Εθνικός Κήρυκας


Πολλές εκατοντάδες Ελληνορθόδοξων Χριστιανών όλων των ηλικιών και γενεών από την πόλη του Λιν και τις γύρω περιοχές και προάστια όπως το Σάλεμ, το Λίνφιλνιτ, το Σώγκους, το Ναχάντ, το Ρεβίερ και άλλα κατέκλυσαν την Κυριακή των Βαΐων τον ιστορικό ναό του Αγίου Γεωργίου στο Λιν και υποδέχθηκαν με βαΐων και κλάδων τον Χριστό.

Η προσέλευση φέτος ήταν η πολυπληθέστερη των τελευταίων ετών, ενώ εντύπωση προξένησε το γεγονός ότι η προσέλευση των πιστών άρχισε από νωρίς το πρωί και στη διάρκεια του Όρθρου ο ναός ήταν ήδη πλήρης. Πολλοί κοινώνησαν των Αχράντων Μυστηρίων.

Στη Θεία Λειτουργία προέστη ο επί 21 έτη ιερατικός προϊστάμενος της κοινότητας πρωτοπρεσβύτερος Γεώργιος Τσουκαλάς, με συλλειτουργό τον συνταξιούχο π. Παναγιώτη Χρυσαφίδη, ο οποίος θα βοηθήσει κατά τις Ακολουθίες της Μεγάλης Εβδομάδος.

Τους ύμνους του Όρθρου έψαλλαν ο επί σαράντα και πλέον έτη πρωτοψάλτης του ναού του Αγίου Γεωργίου Κώστας Παραγιός, βοηθούμενος από τον Σωκράτη Ιατρού, ενώ την Θεία Λειτουργία έψαλλε η χορωδία υπό τη διεύθυνση της Σοφίας Αργυρού. Υπήρχε στην κοινοτική αίθουσα το παραδοσιακό γεύμα της ιχθυοφαγίας.

Ο π. Γεώργιος Τσουκαλάς στο κήρυγμα του ανάμεσα στα άλλα είπε προς το εκκλησίασμα πως «δοξάζω το Θεό που σας βλέπω τόσους πολλούς σήμερα στον ιερό μας ναό» και συμπλήρωσε «είναι πραγματικά μία πολύ ωραία θέαση».

Είπε επίσης πως «Βασιλική έλευση εορτάζομε σήμερα» και προέτρεψε «τον νουν προς τον Θεό να ανυψώσουμε τις λαμπάδες μας να ανάψουμε και μαζί με τον πλήθος να φωνάξουμε κι εμείς ευλογημένος ο Ερχόμενος εν ονόματι Κυρίου».

Είπε επίσης πως «ο Χριστός έρχεται για να ευεργετήσει τους πάντες. Έρχεται η σωτηρία, ο ελευθερωτής για να ανοίξει και πάλι ο παράδεισος. Είναι ημέρα χαρμόσυνη ιερή και ευλογημένη».

Τόνισε ότι «τα βάγια είναι σύμβολα νίκης κατά της αμαρτίας, μία απόδειξη ότι πιστεύουμε στον Αναστάντα Κύριο μας».

Ο π. Γεώργιος Τσουκαλάς μιλώντας στον «Ε.Κ.» και απαντητικά στην ερώτηση σε τι κατάσταση βρίσκει η φετινή Μεγαλοβδομάδα τον κόσμο και την Αμερική, είπε, «η κατάσταση δεν έχει αλλάξει, το μόνο που έχει αλλάξει είναι το καθεστώς στην πρωτεύουσα, εύχομαι να αλλάξει η νοοτροπία της χώρας διότι αυτό προέρχεται από την Αρχή, από τους Αρχηγούς ότι όντως είναι η χώρα αυτή η χώρα της ελευθερίας να προσκυνούμε, να δοξάζουμε το Θεό μας να έχομε το δικαίωμα να εκφραζόμαστε, οι οικογένειες μας να είναι κοντά στην Εκκλησία».

Αναφορικά με την κατάσταση της Εκκλησίας και της Ομογένειας στην Αμερική, είπε, «όλοι μας εργαζόμαστε τον αγώνα τον καλόν αλλά τα πράγματα είναι δύσκολα, αλλά δεν το βάζουμε κάτω εργαζόμαστε να κρατήσουμε αυτά που έχομε και να τα παραδώσουμε στα παιδιά μας».

Στην ερώτηση γιατί δεν είναι ναοί γεμάτοι κάθε Κυριακή όπως είναι σήμερα, είπε, «οι άνθρωποι τέτοιες μεγάλες γιορτές επιστρέφουν πίσω στις ρίζες τους, εδώ ανήκουν. Μέσα στα θεμέλια είναι γραμμένα τα ονόματα των σεβαστών παππούδων και γονέων τους οι οποίοι ίδρυσαν αυτές τις εκκλησίες, εδώ που βαφτίστηκαν στεφανώθηκαν, που κήδεψαν τα αγαπημένα τους πρόσωπα».

Όταν τον ρωτήσαμε τι σας λέγουν τα παιδιά για την Μεγάλη Εβδομάδα, είπε, «πρέπει να διδάξουμε τα βασικά πράγματα στα παιδιά πώς να κάνουν σωστά τον σταυρό τους, το Πάτερ ημών, το Άγιος ο Θεός, το βασιλεύ ουράνιες, κι όχι μεγάλες Θεολογίες. Η μεγαλύτερα διδασκαλία είναι η αγάπη, αυτή είναι το παν. Εχομε καλά παιδιά στην Ομογένεια, τα αγκαλιάζομε και τα φέρνομε κοντά με ειλικρίνεια, με καλοσύνη, με Χριστιανική αγάπη».

Είπε ότι «η κοινότητα πηγαίνει καλά, καθώς βλέπετε κάνουμε γενική ανακαίνιση».

Η προσευχή του π. Γεωργίου αυτή τη Μεγάλη εβδομάδα είναι να «έχομε αγάπη, πρόοδο, η οικογένεια να είναι μαζί, εμείς αν μεταδίδουμε το φως στους ανθρώπους μας για να καταλάβουν ότι το φως που παίρνουν από την εκκλησία και το μεταφέρουν στο σπίτι τους είναι το φως του Χριστού που μπαίνει μέσα στο σπίτι τους κι όχι απλώς ένα φως που παίρνουν από την εκκλησία».

lin 4

lin 2

lin 2

Εμφανίσεις: 306536
Γίνετε ενεργά η πηγή του Romfea.gr! Στείλτε ειδήσεις και φωτογραφίες που πιστεύετε πως ενδιαφέρουν τους αναγνώστες στο [email protected]
FOLLOW ROMFEA: