Αργεντινής ή εν Αργεντινή;
Γράφει ο Αιμίλιος Πολυγένης
Συνεχίζονται οι εργασίες της Αγίας και Μεγάλης Συνόδου στην Ορθόδοξη Ακαδημία της Κρήτης στο Κολυμπάρι Χανίων, η οποία συνεδριάζει για δεύτερη ημέρα.
Η Σύνοδος από το πρωί ασχολείτε με το θέμα της Διασποράς, όπως τυγχάνει γνωστό, εξαιτίας μαζικών μεταναστεύσεων του 20 αιώνα στα εδάφη, τα οποία δεν αποτελούν κανονική δικαιοδοσία ουδεμίας εκ των κατά τόπους Ορθοδόξων Εκκλησιών, βρέθηκαν πλήθη Ορθοδόξων χριστιανών.
Μεταξύ αυτών ήταν Ιεράρχες και κληρικοί διαφόρων δικαιοδοσιών, έτσι δημιουργήθηκε μια κατάσταση με την συνύπαρξη στην ίδια πόλη Ορθοδόξων Επισκόπων, οι οποίοι ανήκαν σε διάφορες κατά τόπους Εκκλησίες.
Πληροφορίες της Romfea.gr αναφέρουν ότι υπάρχει κόντρα με το Πατριαρχείο Αντιοχείας, σε Γαλλία, Γερμανία και Λ. Αμερική όπου έχει εκλέξει Επισκόπους με τίτλους όπως του Οικουμενικού Πατριαρχείου.
Ο Οικουμενικός Πατριάρχης είναι γνωστό ότι δεν το θέλει καθόλου αυτό, κάτι που είχε δείξει και στο Φανάρι απευθυνόμενος στον Μητροπολίτη Μπουένος Αϊρες του Πατριαρχείου Αντιοχείας, όπου τότε φανερά ενοχλημένος του είπε: "εν Μπουένος Αϊρες".
Πληροφορίες αναφέρουν ότι το θέμα της Διασποράς έχει πολύ δρόμο, ενώ κάθε απόφαση θα είναι πολύ δύσκολη λόγω απουσίας Ρώσων και Αντιοχειανών.
Έγκυρες πληροφορίες της Romfea.gr αναφέρουν ότι η Ολομέλεια ζήτησε να τις αποσταλούν τα πρακτικά του Σαμπεζυ του 2009, ώστε να υπάρξει περισσότερο μελέτη πάνω στις αποφάσεις.
Το 2009 η Προσυνοδική Πανορθόδοξη Διάσκεψη αποφάσισε σε ορισμένες περιοχές του κόσμου την ίδρυση των συμβουλευτικών οργάνων, δηλαδή των Συνελεύσεων πάντων των Ορθοδόξων Επισκόπων, οι οποίοι ασκούσαν τα καθήκοντά τους στη συγκεκριμένη περιοχή.
Σύμφωνα με τα τότε αποφασισθέντα τα όργανα αυτά είναι συμβουλευτικού χαρακτήρος και η λειτουργία αυτών ουδαμώς περιορίζει τις κανονικές αρμοδιότητες των Ορθοδόξων Επισκόπων διαφόρων δικαιοδοσιών της Διασποράς και την αναφορά τους στις εκκλησιαστικές αρχές των κατά τόπους Εκκλησιών αυτών.
Ο Πατριάρχης Μόσχας στην εισήγησή του στην Ολομέλεια, μεταξύ άλλων για το θέμα της Διασποράς είχε πει: «Και όμως μια αντικειμενική και νηφάλαια προσέγγιση του προβλήματος της Διασποράς και κυρίως η συσσωρευμένη εμπειρία λειτουργίας των Επισκοπικών Συνελεύσεων, οι οποίες κατά τον τρόπο ορατόν διατρανώνουν την ενότητα της Ορθοδόξου Εκκλησίας αφενός, και επιβεβαιώνουν το φυσικό δικαίωμα κάθε τοπικής Εκκλησίας να φροντίζει το ποίμνιο αυτής στη Διασπορά αφετέρου, απέδειξαν ότι καμία νέα συνοδική απόφαση χρειάζεται επί του θέματος, με την ισχύουσα πράξη των Επισκοπικών Συνελεύσεων να εφαρμόζεται και στο εξής».
Να σημειωθεί ότι κατά τη διάρκεια της συνεδρίας, ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου κ. Χρυσόστομος με παρέμβασή του, μεταξύ άλλων τόνισε: "Επιτέλους να είμαστε πρώτα Ορθόδοξοι και μετα Κύπριοι, Έλληνες και ολα τα αλλα!"
Οι Σέρβοι από την πλευρά τους, ανέφεραν πως "εφόσον απουσιάζουν Εκκλησίες με μεγάλη διασπορά δεν μπορούμε να πάρουμε τέτοιες αποφάσεις".
Τέλος ο Αρχιεπίσκοπος Αλβανίας κ. Αναστάσιος στην ομιλία του, τόνισε πως "πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί στο τι θα αποφασίσουμε".
Υπόλοιπα άρθρα: Διάφορα
21 Σεπ 2023 - Ομιλία π. Γεωργίου Σχοινά στην Ιερά Μονή Τουρλιανής