Γράφτηκε από τον/την Romfea.gr. 30/03 02:04

batholomew

Γράφει ο Αιμίλιος Πολυγένης


Σημαντικές προσπάθειες να επικρατήσει πνεύμα ενότητας και να σταλεί το μήνυμα πως η Ορθοδοξία μπορεί να κάνει το επόμενο βήμα προς το μέλλον καταβάλει ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος δύο μήνες πριν την Αγία και Μεγάλη Σύνοδο της Κρήτης.

Η χθεσινή του παράκληση να βρεθεί η χρυσή τομή ανάμεσα στον Πατριάρχη Αντιοχείας και τον Πατριάρχη Ιεροσολύμων και να κλείσει το θέμα του Κατάρ, είναι μία από τις πρόσφατες κινήσεις του Παναγιωτάτου να υπάρξει πνεύμα ειρήνης ανάμεσα σε όλες τις Ορθόδοξες Εκκλησίες.

Ανάλογες ενέργειες γίνονται από το Οικουμενικό Πατριαρχείο προς όλες τις αδελφές Ορθόδοξες Εκκλησίες, σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές της Romfea.gr.

Οι πρώτες επαφές γίνονται ανάμεσα στις πλευρές που διαφωνούν σε επίπεδο ιεραρχών, στις προπαρασκευαστικές Συνόδους της Αγίας και Μεγάλης Συνόδου.

Δε θεωρούνται τυχαίες και άλλες ενέργειες του Παναγιωτάτου.

Για πρώτη φορά, άλλωστε, συλλειτούργησε την Κυριακή της Ορθοδοξίας με τον επικεφαλής της Εκκλησίας των ρωσόφωνων της Αμερικής OCA, Μητροπολίτη Τύχων, μία Εκκλησία που μέχρι σήμερα δεν έχει αναγνωρίσει το Πατριαρχείο.

Στο ίδιο πλαίσιο εντάσσεται και η συμφιλιωτική του προσπάθεια για την περίπτωση του Κατάρ αλλά και η αναγνώριση του επικεφαλής της Εκκλησίας της Τσεχίας, Μητροπολίτη Τσεχίας και Σλοβακίας κ. Ραστισλάβ.

Στόχος του Παναγιωτάτου, κατά τις εκτιμήσεις εκκλησιαστικών παραγόντων, είναι μερικές ημέρες πριν την έναρξη της Πανορθόδοξης Συνόδου να έχουν καταλήξει σε μία ενιαία γραμμή και να δοθεί το στίγμα πως η Ορθοδοξία είναι ενωμένη, αρραγής και έτοιμη να ανταπεξέλθει στις προκλήσεις των επόμενων χρόνων.

Αν θα επικρατήσει το πνεύμα καταλλαγής και ειρήνης ανάμεσα στους Προκαθημένους μένει να φανεί.

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης θα έχει κάνει την προσπάθειά του…

Να σημειωθεί τέλος πως τα όσα γράφονται και ακούγονται για "προϋπολογισμούς δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ" της Πανορθόδοξης Συνόδου, αυτά διαψεύδονται από κάθε πλευρά κατηγορηματικά και από την ίδια την πραγματικότητα.

Εγκυρότατες πηγές της Romfea.gr δηλώνουν σαφώς πως το κόστος της ιστορικής αυτής Συνόδου δεν πρόκειται να ξεπεράσουν τα 2,5 εκατομμύρια ευρώ και τα χρήματα αυτά θα προέλθουν καθαρά από χορηγίες.

Εμφανίσεις: 302373
Γίνετε ενεργά η πηγή του Romfea.gr! Στείλτε ειδήσεις και φωτογραφίες που πιστεύετε πως ενδιαφέρουν τους αναγνώστες στο [email protected]
FOLLOW ROMFEA: