Γράφτηκε από τον/την Romfea.gr. 10/01 03:46

barth ieronimos

Γράφει ο Αιμίλιος Πολυγένης


Έντονο είναι το παρασκήνιο λίγες ημέρες πριν τη Σύναξη των Ορθοδόξων Προκαθημένων η οποία θα ασχοληθεί με την σύγκληση της Μεγάλης Συνόδου, που θα γίνει το Μάιο του 2016 στη Κωνσταντινούπολη.

Ο σχεδιασμός για τη Μεγάλη Σύνοδο προετοιμάζεται με πυρετώδεις ρυθμούς, παρόλα αυτά δεν λείπουν οι διάφορες διαφωνίες που αρκούν για να τιναχτούν όλα στον αέρα.

Να αναφερθεί ότι η Σύναξη των Προκαθημένων είχε προγραμματιστεί για τις 21 Ιανουαρίου με έδρα την Κωνσταντινούπολη, κάτι που τελικά ναυάγησε μετά τις πολιτικές εξελίξεις μεταξύ Ρωσίας - Τουρκίας.

Τελικά ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ. Βαρθολομαίος αποφάσισε η Σύναξη των Προκαθημένων να πραγματοποιηθεί στη Γενεύη, ώστε να μην υπάρξουν απουσίες από καμία Εκκλησία.

Αυτό δεν φαίνεται πάντως να απασχολεί ιδιαίτερα τον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμο, ο οποίος εξέφρασε την επιθυμία να μην συμμετάσχει στη Σύναξη και να εκπροσωπηθεί από τριμελής Αντιπροσωπεία Συνοδικών Ιεραρχών.

Πληροφορίες της Romfea.gr αναφέρουν πως το Φανάρι μόλις πληροφορήθηκε την απόφαση, απέστειλε Μητροπολίτη από την Ευρώπη ώστε να μεταπείσει τον Αρχιεπίσκοπο να συμμετάσχει στη Σύναξη.

Παρά τις φιλοφρονήσεις, τους αδελφικούς ασπασμούς και τις σχετικές ευχές, ο Ιεράρχης του Οικουμενικού Πατριαρχείου έλαβε αρνητική απάντηση από τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο.

Ο Προκαθήμενος της Ελλαδικής Εκκλησίας φέρεται να δέχθηκε και πολιτικές πιέσεις, προκειμένου να συμμετάσχει στη Σύναξη και να διευκολύνει τις προετοιμασίες της Μεγάλης Συνόδου.

Πάντως με ενδιαφέρον αναμένεται η ΔΙΣ που συνέρχεται την Τρίτη 12 Ιανουαρίου, στην οποία ίσως τεθεί επί τάπητος και η συμμετοχή του Αρχιεπισκόπου στη Σύναξη.

Τέλος να αναφερθεί ότι πιέσεις για να συμμετάσχει στη Σύναξη, φέρεται να έχει δεχθεί και Πατριάρχης Αντιοχείας κ. Ιώαννης, ο οποίος έχει διακόψει την κοινωνία με το Πατριαρχείο Ιεροσολύμων για το θέμα του Κατάρ.

Εμφανίσεις: 303578
Γίνετε ενεργά η πηγή του Romfea.gr! Στείλτε ειδήσεις και φωτογραφίες που πιστεύετε πως ενδιαφέρουν τους αναγνώστες στο [email protected]
FOLLOW ROMFEA: