Γράφτηκε από τον/την Romfea.gr - 07.23. 11/05 07:23

spiridon-1

Του Αιμίλιου Πολυγένη


Εκοιμήθη σύμφωνα με πληροφορίες της Romfea.gr τα ξημερώματα της Δευτέρας 11 Μαϊου, ο Γέροντας Σπυρίδων από την Μικρά Αγία Άννα της αδελφότητας του Υμνογράφου.

Τον τελευταίο καιρό ο Γέροντας Σπυρίδων αγόγγυστα αντιμετώπιζε τα προβλήματα υγείας, ενώ έδινε κουράγιο στους πατέρες της Σκήτης καθημερινά.

Το Πρακτορείο Εκκλησιαστικών Ειδήσεων Romfea.gr εύχεται ο Κύριος να κατατάξει τον αγαπητό φίλο και αδελφό Γέροντα εν σκηναίς δικαίων.

Πριν από λίγο ολοκληρώθηκε η εξόδιος ακολουθία του Γέροντα στην Ιερά Μονή του Χορτιάτη, και κατόπιν το σκήνωμα μεταφέρεται στο Άγιον Όρος στην Καλύβη της Μικράς Αγίας Άννης όπου στις 15.00 θα γίνει η μοναχική εξόδιος ακολουθία.

Γεννήθηκε (1951) στη Θεσσαλονίκη από γονείς Μικρασιάτες (κατά κόσμον Γεώργιος Ραχώνης), όπου και περάτωσε τις Γυμνασιακές του σπουδές.

Φοίτησε στην Αθωνιάδα Σχολή (1968-1969) και αμέσως έπειτα (1970) έγινε μοναχός στη συνοδεία του Γέροντος Γερασίμου του Υμνογράφου, στη Σκήτη της Μικράς Αγίας Άννης, στην Καλύβη της "Κοιμήσεως της Θεοτόκου", της οποίας σήμερα (1998 κ.εξ.) είναι ο ίδιος Γέρων.

Πλούσια η μουσική του κατάρτιση και εμπειρία. Μαθητής του Χαρίλαου Ταλιαδώρου στο Μακεδονικό Ωδείο Θεσσαλονίκης και του σπουδαίου σύγχρονου Αγιορείτη μουσικού και δασκάλου Γέροντος Μελετίου Συκιώτου στην Αθωνιάδα Σχολή.

Συχνός ακροατής των μεγάλων Αγιορειτών ψαλτών της παλαιότερης γενιάς, πατρός Διονυσίου Φιρφιρή, Ιωάσαφ Ιωασαφαίου, διακο-Γιάννη, Γαβριήλ Μακκαβού, και πολλών άλλων.

Η ψαλτική του εμπειρία εμπλουτίσθηκε ιδιαίτερα στον χώρο της Σκήτης της Αγίας Άννης, όπου καλλιεργείται και υπηρετείται η παλαιότερη αγιορειτική μουσική παράδοση, και με επιχωριάζουσες τις μουσικές Αδελφότητες των Δανιηλαίων και των Θωμάδων.

O ίδιος έψαλλε επιπλέον στο Κυριακό της Σκήτης της Αγίας Άννης, ενώ συμμετέχει αδιάλειπτα ως ψάλτης στις μεγάλες Αγρυπνίες και Πανηγύρεις των Κελιών και των Μοναστηριών (συχνά και εκτός Όρους).

Ευρύφωνος και σθεναρός, αποτυπώνει εξαίρετα στα μέλη που ψάλλει τη μακραίωνη παράδοση του ειδικού τόπου, στον οποίο ανδρώθηκε μοναστικά και μουσικά.

Από τους πιο σημαντικούς αρχαιότροπους Αγιορείτες ψάλτες στο μεταίχμιο της παλαιότερης με τη νεώτερη γενιά.

spiridon-2

spiridon-3

spiridon-4

spiridon-10

spiridon-11

spiridon-12

spiridon-13

spiridon-14

spiridon 002

spiridon 003

spiridon 005

spiridon 006

spiridon 007

spiridon 008

spiridon 010

Εμφανίσεις: 749713
Γίνετε ενεργά η πηγή του Romfea.gr! Στείλτε ειδήσεις και φωτογραφίες που πιστεύετε πως ενδιαφέρουν τους αναγνώστες στο [email protected]
FOLLOW ROMFEA: