Γράφτηκε από τον/την Romfea.gr. Κυριακή, 30 Σεπτεμβρίου 2018

agios prodromos xalkidikis 38

Άγιος Πρόδρομος | Χρήστος Καναρόπουλος


Μέσα σε κλίμα εθνικής εξάρσεως και πνευματικής ανατάσεως γιορτάστηκε η απελευθέρωση της ιστορικής Κωμοπόλεως του Αγίου Προδρόμου Χαλκιδικής από τους Τούρκους, που έλαβε χώρα στον ευλογημένο αυτό τόπο στις 19-20 μηνός Σεπτεμβρίου του 1912.

Ο δραστήριος Εφημέριος της Ενορίας Κοιμήσεως Θεοτόκου Αγίου Προδρόμου Παν. Αρχ. π. Δωρόθεος Ζέρβας προετοίμασε με κάθε λεπτομέρεια, μαζί με τον Πρόεδρο της Τοπικής Κοινότητας κ. Στέλιο Γεωργακούδη, τον Πολιτιστικό Σύλλογο του Χωριού και κυρίως με τη πληθωρική συμμετοχή των Ενοριτών τη Γιορτή, που λαμπρά απόλαυσε ο φιλόχριστος Λαός.

Παρών ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Ιερισσού, Αγίου Όρους και Αρδαμερίου κ. Θεόκλητος, πλαισιούμενος από τους δύο Διακόνους του π. Γεώργιο Κυριάκου και π. Κωνσταντίνο Ισαακίδη, ο οποίος χοροστάτησε στον Όρθρο και προέστη στην πανηγυρική Θεία Λειτουργία της Κυριακής Β' Λουκά, 30ης Σεπτεμβρίου ε.έ.

Ο Λαός του Αγίου Προδρόμου μετείχε με όλη του την καρδιά στα δρώμενα, γεμάτος από αισθήματα εθνικής περηφάνειας και καυχήσεως για την ευλογημένη ομόθυμη συμμετοχή των προγόνων του στην απελευθέρωση των ιερών του χωμάτων.

Επικεφαλής των Αρχόντων του Λαού ήταν οι Βουλευτές Χαλκιδικής κα. Σωτηρία Βλάχου και κ. Γεώργιος Βαγιωνάς, ο Περιφερειακός Σύμβουλος κ. Στέλιος Βαλιάνος, οι Αντιδήμαρχοι Πολυγύρου κ.κ. Χρήστος Βορδός και Δημήτριος Ζαγγίλας, ο Πρόεδρος της Τ.Κ. Αγίου Προδρόμου κ. Στέλιος Γεωργακούδης, κ.α.

Στο κήρυγμά του ο Σεβασμιώτατος ανέλυσε πρακτικά μεν, αλλά με θεολογική ενάργεια τον χρυσούν κανόνα της κοινωνικής ζωής, τον φωτεινό οδηγό της συνειδήσεως και κυρίως την αψευδή ζυγαριά της όλης ανθρώπινης υποστάσεως, που ο Κύριος απηύθυνε στους Μαθητές Του όλων των εποχών και καταγράφεται στο κατά Λουκάν Ευαγγέλιο: "Καθώς θέλετε, ίνα ποιώσιν υμίν οι άνθρωποι, και υμείς ποιείτε αυτοίς ομοίως" (Λουκ. στ' 31), δηλαδή, όπως θέλετε να σας συμπεριφέρωνται οι άνθρωποι και εσείς να κάνετε σ' αυτούς τα ίδια!

Διευκρίνισε ο Δεσπότης ότι ο απλός και σαφής και σύντομος αυτός νόμος αποτελεί το Α και το Ω της ατομικής και κοινωνικής αρμονίας.

Και τούτο γιατί είναι νόμος τάξεως, νόμος δικαιοσύνης και νόμος αγάπης που βασίζει τη δύναμή του στην ανθρωπιά και στα σπλαγχνικά και συμπονετικά προς τον πλησίον αισθήματα. Άλλωστε στο σημερινό Ευαγγελικό κείμενο, ο Ίδιος ο Κύριος τόνισε: "Γίνεσθε λοιπόν σπλαγχνικοί προς τον πλησίον και συμπονετικοί στις δυστυχίες και στις ανάγκες του, καθώς και ο Ουράνιος Πατέρας σας είναι ευσπλαγχικός προς όλους", "Γίνεσθε ουν οικτίρμονες, καθώς και ο πατήρ υμών οικτίρμων εστί" (Λουκ. στ' 36)!

Ο νόμος αυτός του Ευαγγελίου, κατέληξε ο Δεσπότης, βασίζει τη δύναμή του στη δύναμη της αγάπης και της κοινωνικής αλληλεγγύης και σ' αυτήν ακριβώς την "καινήν εντολήν" της αγάπης στήριξε το μυστικό του λυτρωμού της Κοινωνίας από τους δυό μεγάλους εφιάλτες της: από την πλουτοκρατία, τη μάστιγα της αστικής κοινωνίας και απ' την πτωχοκρατία, το σαράκι της νέας σημερινής κοινωνίας και Νέας Τάξεως πραγμάτων.

Μόνο με τον Νόμο αυτόν της αγάπης μπορεί να αποκεφαλιστεί το τέρας του υλισμού, που με τις δύο ολέθριες κεφαλές του, το έγκλημα και την εκμετάλλευση, που κατατρώει τις σάρκες του κοινωνικού σώματος.

Ας το νιώσουμε επιτέλους, ότι ο Ευαγγελικός Νόμος δεν επιβάλλεται αναγκαστικά, αλλά αναβλαστάνει μέσα από τα τρίσβαθα της ανθρώπινης ψυχής, γιατί δεν είναι Νόμος που βγαίνει από υπουργικούς θαλάμους και θώκους, αλλά εκπορεύεται από την καρδιά.

Εκεί στηρίζει τη δύναμή του, εκεί και την επιτυχία του. Όταν ο ο άνθρωπος πεισθεί για την ορθότητα και την κοινωνική αναγκαιότητα του Νόμου αυτού, τότε η κοινωνική αρμονία εξασφαλίζεται και η γαλήνη αποκαθίσταται.

Τότε ευχαρίστως ο άνθρωπος βιώνει τον Νόμο αυτόν, γιατί του εξασφαλίζει αρμονία εσώψυχη και κοινωνική ευρυθμία. Ο Νόμος αυτός δεν ζητεί να ζης αρμονικά με τον "άλλον", όποιος και αν είναι, αλλά να ζης για τον "άλλον", όποιος και αν είναι, και να τον αποδέχεσαι όπως είναι!

Μετά το τέλος της Θείας Λειτουργίας εψάλη Δοξολογία και εκφωνήθηκε ο πανηγυρικός της ημέρας από την Νηπιαγωγό του 3ου Νηπιαγωγείο Μουδανιών κα Ευδοξία Σαράφη, η οποία έλκει την καταγωγή της από τον Άγιο Πρόδρομο.

Η ομιλία υπήρξε καταπληκτική, επιστημονικά και ιστορικά τεκμηριωμένη, με πλήθος αναφορών στον Μακεδονικό Αγώνα, στα γεγονότα της 19ης και 20ης Σεπτεμβρίου 1912 και ιδιατέρως με καίριες επισημάνσεις για τα πρόσωπα που ήσαν μπροστάρηδες στον αγώνα εκείνο και ανεβλάστησαν από τα χώματα του Αγίου Προδρόμου, όπως ο Εφημέριος του Χωριού π. Δημήτριος Οικονόμου που έκαψε το σπίτι του μέσα στο οποίο ήταν ταμπουρωμένοι οι Τούρκοι, πληρώνοντας με τη ζωή του το τόλμημά του και ο λεβέντης Ιερομόναχος Αρχ. π. Αστέριος Γραμμενόπουλος, Αρχ. Επίτροπος της Επισκοπής Αρδαμερίου, που έδωσε κι εκείνος το αίμα του για να φυτρώσει το δέντρο της ελευθερίας, υπό τις ευλογίες του αειμνήστου Μητροπολίτου Κασσανδρείας κυρού Ειρηναίου.

Μετά το πέρας της Ακολουθίας διάβαστηκε τρισάγιο στον τόπο της θυσίας, κατατέθηκαν στέφανοι και ο Πρόεδρος της Τοπικής Κοινότητας απεύθυνε λίγα λόγια για την ημέρα και για να ευχαριστήσει τους καλεσμένους του.

ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ ΓΙΑ ΤΟ ΣΧΕΤΙΚΟ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΚΟ ΥΛΙΚΟ:

Εμφανίσεις: 300186
Γίνετε ενεργά η πηγή του Romfea.gr! Στείλτε ειδήσεις και φωτογραφίες που πιστεύετε πως ενδιαφέρουν τους αναγνώστες στο [email protected]
FOLLOW ROMFEA: