Γράφτηκε από τον/την Romfea.gr. 01/09 23:18

kiril si bartolomeu

Του Αιμίλιου Πολυγένη


Σε βαρύ κλίμα, παρά τα χαμόγελα και τους δημόσιους ασπασμούς, έγινε η κατ' ιδίαν συνάντηση του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου με τον Πατριάρχη Μόσχας Κύριλλο.

Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες της Romfea.gr τα πράγματα πλέον, ανάμεσα στις δύο πλευρές είναι σε τεντωμένο σκοινί.

Ο Πατριάρχης Μόσχας στη συνάντηση υπονόησε πως εάν το Φανάρι επιμείνει στην Αυτοκεφαλία της Εκκλησίας της Ουκρανίας, τότε κινδυνεύει η ενότητα της Ορθοδοξίας και ακόμη και ένα σχίσμα στους κόλπους της Ορθοδοξίας δεν μπορεί να αποκλειστεί.

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι ο κ. Κύριλλος πρότεινε η κατάσταση να μείνει ως έχει, και να μην υπεισέρχεται το Οικουμενικό Πατριαρχείο στο χώρο δικαιοδοσίας της Ρωσικής Εκκλησίας.

"Ούτε απειλούμε, ούτε απειλούμαστε" φέρεται να απάντησε σε κάποιο σημείο των συνομιλιών ο Οικουμενικός Πατριάρχης, ζητώντας παράλληλα με αυστηρό ύφος από τον Προκαθήμενο της Ρωσικής Εκκλησίας να μην απειλεί με Σχίσμα.

"Ούτε χρήματα, ούτε στρατό, ούτε δυνάμεις έχουμε, αλλά φοβόμαστε μόνον τον Θεό" - λέγεται πως ξεκαθάρισε ο κ. Βαρθολομαίος απευθυνόμενος προς τον Πατριάρχη Κύριλλο.

Πάντως κύκλοι από την Ουκρανία επισημαίνουν, ωστόσο, πως ο Οικουμενικός Πατριάρχης δεν έχει πλήρη εικόνα της κατάστασης που επικρατεί στην Ουκρανία.

"Έχει παρασυρθεί απ' όσα του λέγουν οι συνεργάτες του, που του μεταφέρουν μία κατάσταση που τους εξυπηρετεί. Πως γίνεται να λέει ότι στην Ουκρανία πάμε να θεραπεύσουμε και όχι να διχάσουμε, όταν μετά από μια τέτοια απόφαση θα έχουμε αιματοχυσίες;" - τόνισε στην Romfea.gr ανώτατος κληρικός της Ουκρανίας.

Εμφανίσεις: 308537
H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το Romfea.gr με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.
FOLLOW ROMFEA: