Γράφτηκε από τον/την Romfea.gr. Πέμπτη, 16 Αυγούστου 2018

petra olimpou proti 1

Υπαίθρια Θεία Λειτουργία, με την παρουσία του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη Κίτρους, Κατερίνης και Πλαταμώνος κ. Γεωργίου, πραγματοποιήθηκε το πρωί της Πέμπτης 16 Αυγούστου στην ιστορική Ιερά Μονή της Παναγίας της Πέτρας Ολύμπου, διότι το διοικητικό συμβούλιο του Γενικού Νοσοκομείου Κατερίνης αποφάσισε το κλείσιμο του ιστορικού Ιερού Ναού.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η Ιερά Μητρόπολη είχε αποστείλει εγγράφως και εγκαίρως το πρόγραμμα του Iερού Σαρανταλείτουργου που έχει προγραμματίσει από μέσα Ιουλίου να τελέσει στην Μονή, προκειμένου οι αρμόδιοι του Γενικού Νοσοκομείου να μεριμνήσουν για την ελεύθερη πρόσβαση του χριστεπώνυμου πληρώματος της Πιερίας αλλά και των επισκεπτών της ευρύτερης περιοχής.

Την τελευταία όμως στιγμή, ανήμερα της μεγάλης γιορτής της Ορθοδοξίας και του Ελληνισμού, της Εορτής της Κοιμήσεως της Θεοτόκου, ο Διοικητής και το Διοικητικό Συμβούλιο του Νοσοκομείου αποφάσισαν την απαγόρευση της Θείας Λειτουργίας εντός του Ναού της Ιεράς Μονής.

Στο πλευρό της Ιεράς Μητρόπολης τάσσονται οι κάτοικοι της περιοχής που το πρωί συμμετείχαν στη Θεία Λειτουργία καθώς και η κοινή γνώμη της τοπικής κοινωνίας.

''Δυστυχώς δεν μας αφήσαν για πρώτη φορά να λειτουργήσουμε μέσα στο Ναό. Εμείς βέβαια κάναμε τις απαραίτητες ενέργειες, στην αστυνομία, στην εισαγγελία. Θα επιμείνουμε όμως και αύριο και μεθαύριο θα γίνει κανονικά η Θεία Λειτουργία, θέλουν δεν θέλουν, εμείς θα λειτουργήσουμε έστω έτσι'' ανέφερε μεταξύ άλλων ο Σεβασμιώτατος στην ομιλία του.

Σε άλλο σημείο ο κ. Γεώργιος τόνισε: ''Είναι λυπηρό στις ημέρες μας να γίνονται τέτοια πράγματα και μάλιστα τέτοιες άγιες ημέρες, που όχι μόνο από θρησκευτικής πλευράς αλλά και από εθνικής επιβάλλεται να υπάρχει ενότητα και ομοψυχία. Και μάλιστα δεν είναι τυχαίο ότι την ημέρα της Παναγίας απελευθερώθηκαν οι δύο στρατιώτες, όχι επειδή οι Τούρκοι πίστεψαν στην Παναγία, αλλά επειδή αποδεικνύεται ότι η Παναγία είναι η Υπέρμαχος Στρατηγός του Έθνους μας.''

''Ευχόμαστε η Παναγία να είναι βοηθός μας και να πρυτανεύσει η λογική, γιατί ούτε στην Τουρκοκρατία ζούμε για να κλείνουν οι Ναοί, ούτε σε αθεϊστικά καθεστώτα της ανατολικής Ευρώπης που μέχρι πριν από μερικά χρόνια που κλείνανε Ναούς και απαγόρευαν στους χριστιανούς να λειτουργούν μέσα. Το Σαρανταλείτουργο θα συνεχιστεί είτε έτσι είτε αλλιώς'' υπογράμμισε κλείνοντας ο Σεβασμιώτατος.

Σε δήλωσή του ο Σεβασμιώτατος αναφέρει χαρακτηριστικά: «Τελευταία στιγμή πληροφορηθήκαμε ότι δε θα μας επιτρέψουν την είσοδο στην Μονή για να τελεστεί η προγραμματισμένη Θεία Λειτουργία, μεθέορτα της Εορτής της Μεγαλόχαρης Παναγίας μας. Είναι θλιβερό στη σημερινή εποχή να υπάρχουν απαγορεύσεις τέλεσης Λειτουργιών στις εκκλησίες μας. Δε θα επιτρέψουμε να επαναληφθεί αυτή η κατάσταση στην Μονή Πέτρας Ολύμπου, ένα σπουδαίο θρησκευτικό μνημείο της Ιεράς μας Μητροπόλεως. Το ιστορικό αυτό μοναστήρι ανήκει στους πιστούς που πρέπει να μπορούν να έχουν ελεύθερη πρόσβαση στον χώρο. Εμείς θα συνεχίσουμε τις Θείες Λειτουργίες, ακόμη κι αν χρειαστεί να γίνονται υπαίθριες, διότι αυτό είναι η επιθυμία τού κόσμου, ο οποίος και σήμερα ήρθε εδώ να εκκλησιαστεί, να κοινωνήσει και να προσευχηθεί στην Παναγία. Εύχομαι να πρυτανεύσει η λογική και η σύνεση προκειμένου να μη δημιουργούνται τέτοια θέματα. Η ενότητα, η καταλλαγή και η συνεννόηση πρέπει να επικρατήσουν».

Τέλος να αναφερθεί ότι η Ιερά Μονή Παναγίας Πέτρας Ολύμπου χρονολογείται από τον 11ο αιώνα και είναι συνδεδεμένη με την τοπική ιστορία και τις τύχες του Ελληνισμού στη Μακεδονία. Έδρα της άλλοτε Επισκοπής Πέτρας, αποτέλεσε ορμητήριο των αγωνιστών για την απελευθέρωση της Μακεδονίας και την κήρυξη της επανάστασης του Ολύμπου κατά των Τούρκων.

petra olimpou 1

petra olimpou 1

petra olimpou 1

petra olimpou 1

petra olimpou 1

petra olimpou 1

petra olimpou 1

petra olimpou 1

petra olimpou 1

petra olimpou 1

petra olimpou 1

petra olimpou 1

petra olimpou 1

Εμφανίσεις: 304054
Γίνετε ενεργά η πηγή του Romfea.gr! Στείλτε ειδήσεις και φωτογραφίες που πιστεύετε πως ενδιαφέρουν τους αναγνώστες στο [email protected]
FOLLOW ROMFEA: