Γράφτηκε από τον/την Romfea.gr. 17/05 13:00

polonias savvas

Γράφει ο Αιμίλιος Πολυγένης


Την αντίθεσή της με την κατάσταση στην Ουκρανία, εξέφρασε σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες της Romfea.gr η Ορθόδοξη Εκκλησία της Πολωνίας.

Η Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Πολωνίας ασχολήθηκε στις εργασίες της, με το γράμμα του Μητροπολίτη Κιέβου και πάσης Ουκρανίας κ. Ονουφρίου, ο οποίος περιέγραφε την κατάσταση στην χώρα και την στάση της Εκκλησίας σχετικά με το αυτοκέφαλο.

Ασφαλείς πληροφορίες της Romfea.gr αναφέρουν ότι η Εκκλησία της Πολωνίας, εκφράζει την συμπαράστασή της, προς τον Μητροπολίτη Κιέβου κ. Ονούφριο.

«Σχετικά με το γράμμα του Μακαριωτάτου Μητροπολίτη Κιέβου και πάσης Ουκρανίας κ. Ονουφρίου, ο οποίος μας πληροφορεί για την τρέχουσα κατάσταση της Ορθόδοξης Εκκλησίας στην Ουκρανία, εκφράζουμε την σαφή στάση της Πολωνικής Αυτοκεφάλου Ορθοδόξου Εκκλησίας, ότι η εκκλησιαστική ζωή της κανονικής Ορθόδοξης Εκκλησίας πρέπει να βασίζεται στις αρχές δογματικής επιστήμης – δηλαδή των Ιερών Κανόνων της Ορθοδόξου Εκκλησίας. Η παραβίαση αυτής της αρχής φέρνει χάος στην ζωή της Εκκλησίας» - αναφέρει σε απόφασή της η Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Πολωνίας.

Σε άλλο σημείο η Ιερά Σύνοδος τονίζει ότι "το Αυτοκέφαλο μπορεί να δοθεί μόνο σε μια υπάρχουσα Εκκλησία στην χώρα! Στην Ουκρανία υπάρχουν μερικές σχισματικές εκκλησιαστικές ομάδες, οι οποίοι πρώτα απ΄όλα πρέπει να μετανοήσουν και να επιστρέψουν στους κόλπους της Κανονικής Εκκλησίας. Μόνο τότε μπορούμε να κάνουμε συζήτηση για εκχώρηση αυτοκεφάλου" .

Επίσης οι Ιεράρχες της Εκκλησίας της Πολωνίας υπογραμμίζουν: "Η Ιερά Σύνοδος των Επισκόπων της Πολωνικής Ορθόδοξης Εκκλησίας, δηλώνει για την κατ’ αρχήν τήρηση κανονικής τάξεως στην ζωή της Εκκλησίας. Σύμφωνα με την γνώμη των Τοπικών Ορθοδόξων Εκκλησιών το αυτοκέφαλο μπορεί να παραχωρεί η Μητέρα- Εκκλησία και μόνο μετά από την έγκριση εκ μέρους όλων των Προκαθημένων των Τοπικών Εκκλησιών."

Να αναφερθεί ότι η Ιερά Σύνοδος κάνει λόγω για διαίρεση της Εκκλησίας, υπογραμμίζοντας ότι ''ασυλλόγιστες και προ καιρού λύσεις για το αυτοκέφαλο στην Ουκρανία, μπορούν να προκαλέσουν περαιτέρω διαιρέσεις. Στα δογμάτικο - κανονικά ζητήματα δεν πρέπει κανείς να οδηγήται με πολιτικές σκοπιμότητες."

Τέλος να αναφερθεί ότι η στάση της Ορθοδόξου Εκκλησίας της Πολωνίας, φαίνεται να είναι σαφής ως προς το θέμα της εκχώρησης αυτοκεφαλίας στην Ουκρανία.

Εμφανίσεις: 305383
Γίνετε ενεργά η πηγή του Romfea.gr! Στείλτε ειδήσεις και φωτογραφίες που πιστεύετε πως ενδιαφέρουν τους αναγνώστες στο [email protected]
FOLLOW ROMFEA: