Γράφτηκε από τον/την Romfea.gr. Παρασκευή, 31 Ιουλίου 2015

pagkratios

Του Αιμίλιου Πολυγένη


Πρόκληση για τον σύγχρονο μοναχισμό αποκαλεί το διαδίκτυο, σύμφωνα με τον Επίσκοπο Παγκράτιο, Ηγούμενο της Ιεράς Μονής Βαλαάμ της Αγίας Πετροπούπολης.

Σε συνέντευξη που παραχώρησε ο Επίσκοπος χαρακτήρισε τα Smartphone για τον μοναχισμό πειρασμό, τονίζοντας πως «εκείνα με το σήμα του δαγκωμένου μήλου, μας υπενθυμίζουν τις ημέρες του Αδάμ και της Εύας που έφαγαν το μήλο και αμάρτησαν ενώπιον του Θεού.»

«Εκείνος που γίνεται μοναχός αφήνει τα εγκόσμια, έχοντας όμως στη ζωή του ένα Smartphone ως μοναχός επιστρέφει και πάλι στο κόσμο», τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Παγκράτιος.

Επίσης ο Ηγούμενος του Βαλαάμ ανέφερε ότι το πρόβλημα είναι σε όλα τα μοναστήρια, συμπεριλαμβανομένου και του Αγίου Όρους.

«Γνωρίζω ότι μοναχοί διαχειρίζονται ιστοσελίδες, απαντούν σε φόρουμ, στέλνουν μέσω κοινωνικών δικτύων ευχές και σχολιάζουν, αυτό είναι απολύτως αντίθετο και ξένο με την μοναστική ζωή» σημείωσε χαρακτηριστικά ο Επίσκοπος Παγκράτιος.

Σε άλλο σημείο ο Ηγούμενος ανέφερε ένα παράδειγμα δόκιμου μοναχού της Μονής Βαλαάμ, ο οποίος δεν άντεξε στο Μοναστήρι χωρίς διαδίκτυο και «δραπέτευσε»!

«Όλα τα νέα κινητά και tablets είναι μεγάλος πειρασμός, ειδικά για τους νέους μοναχούς. Υπάρχουν πολλά περιστατικά και εδώ στο μοναστήρι, αλλά και σε άλλα μοναστήρια που μιλάω» ανέφερε ο κ. Παγκράτιος.

Κλείνοντας ο Επίσκοπος και Ηγούμενος της Μονής Βαλαάμ, υπογράμμισε ότι «την ευθύνη στο μοναστήρι έχει ο Ηγούμενος» ενώ έκανε λόγο για έναν σύγχρονο μοναχισμό χωρίς την γνήσια πνευματική αλήθεια.

Εμφανίσεις: 305445
Γίνετε ενεργά η πηγή του Romfea.gr! Στείλτε ειδήσεις και φωτογραφίες που πιστεύετε πως ενδιαφέρουν τους αναγνώστες στο [email protected]
FOLLOW ROMFEA: