Γράφτηκε από τον/την Romfea.gr. Τετάρτη, 27 Δεκεμβρίου 2017

polioyxos arnaia 83

Αποστολή - Αρναία, Χρήστος Καναρόπουλος


Με βυζαντινή μεγαλοπρέπεια και κατάνυξη γιόρτασε η παραδοσιακή Αρναία της Χαλκιδικής τον Πολιούχο της, Άγιο ένδοξο Πρωτομάρτυρα και Αρχιδιάκονο Στέφανο, στον ομώνυμο ιστορικό Μητροπολιτικό Ιερό Ναό.

Την παραμονή στον πανηγυρικό Αρχιερατικό Εσπερινό χοροστάτησε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Άρτης κ. Καλλίνικος, συγχοροστατούντων του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Διδυμοτείχου, Ορεστιάδος και Σουφλίου κ. Δαμασκηνού και του επιχώριου Επισκόπου, Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Ιερισσού, Αγίου Όρους και Αρδαμερίου κ. Θεοκλήτου.

Τον Σεβασμιώτατο άγιο Άρτης παρουσίασε ο οικείος Ιεράρχης με θερμά λόγια, αναφερθείς στη διακονία του εκλεκτού Ιεράρχου στην Ιερά Μητρόπολη Αργολίδος απ' όπου και κατάγεται.

Ενεθυμήθη μάλιστα την κοινή τους διακονία ως Ιεροκηρύκων στις όμορες Μητροπόλεις Αργολίδος και Μαντινείας και την ανάδειξή του σε Βοηθό Επίσκοπο υπό τον τίτλο Επιδαύρου, από τον κοιμηθέντα Μητροπολίτη Αργολίδος κυρό Ιάκωβο.

Ο άγιος Άρτης στην ομιλία του εστίασε στο μεγάλο γεγονός της Γεννήσεως του Θεανθρώπου, παραλληλίζοντας τη Σάρκωση του Θεανθρώπου με την αναγέννηση του ανθρώπου ως προσώπου και ως κοινωνίας, όπως αυτά προέκυψαν από το μαρτύριο και την ομολογία του Αγίου Στεφάνου, κατά τις Πράξεις των Αποστόλων.

Ο Άγιος Στέφανος, είπε ο Δεσπότης, έγινε πρότυπο ανακαινισμένου χριστοφόρου, θεοφόρου και πνευματοφόρου ανθρώπου με αποκορύφωμα την προσφορά του αίματός του χάριν του Χριστού και της Εκκλησίας Του.

Την κυριώνυμο ημέρα της Εορτής, Τετάρτη 27η Δεκεμβρίου 2017, χοροστάτησε του πανηγυρικού Όρθρου και προέστη της πολυαρχιερατικής Θείας Λειτουργίας ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Διδυμοτείχου κ. Δαμασκηνός, συλλειτουργούντων των Σεβασμιωτάτων Μητροπολιτών Πολυανής και Κιλκισίου κ. Εμμανουήλ, Άρτης κ. Καλλινίκου, Νέας Κρήνης και Καλαμαριάς κ. Ιουστίνου και του κυριάρχου Μητροπολίτου Ιερισσού, Αγίου Όρους και Αρδαμερίου κ. Θεοκλήτου, ο οποίος και προσκάλεσε τους ως άνω αγίους Αρχιερείς να μετάσχουν στη λαμπρά πανήγυρη.

Επίσης στο Ιερό Βήμα παρέστη συμπροσευχόμενος ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Μιλήτου κ. Απόστολος.

Πλήθος Λαού μετείχε των όλων Ιερών Ακολουθιών, με επικεφαλής τον Αντιπεριφερειάρχη Χαλκιδικής κ. Ιωάννη Γιώργου και τους Περιφερειακούς Συμβούλους κα. Κατερίνα Ζωγράφου και κ. Στέλιο Βαλιάνο, τους Βουλευτές Χαλκιδικής κ. Γεώργιο Βαγιωνά και κυρία Σωτηρία Βλάχου και Β' Θεσσαλονίκης κ. Σάββα Αναστασιάδη, τον Δήμαρχο Αριστοτέλη κ. Ιωάννη Ζουμπά μετά των Αντιδημάρχων κ. Αργύρη Τσακνή, κ. Ιωάννη Μητροφάνη και Γ. Κωτάκη, αρκετούς Δημοτικούς και Τοπικούς Συμβούλους, τον τ. Υπουργό και νυν Δημοτικό Σύμβουλο κ. Χρήστο Πάχτα, τον Διοικητή των Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Χαλκιδικής κ. Μανώλη Τσολάκη, τον Αστυνομικό Διευθυντή κ.Θεολόγο Τζουμαΐλη, τον Διοικητή του τοπικού Κλιμακίου του Πυροσβεστικού Σώματος κ. Δημήτριο Αλεξανδρή, τον Διοικητή του Α.Τ. Αρναίας κ. Γεώργιο Χαιδευτό, τον Πρόεδρο του Τοπικού Συμβουλίου Αρναίας κ. Γεώργιο Διαμαντούδη, κ.α.

Τον θείο λόγο κήρυξε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Διδυμοτείχου κ. Δαμασκηνός, ο οποίος με εκτεταμένη αναφορά του περιέγραψε την προσωπικότητα και το μαρτύριο του Αγίου Στεφάνου, τονίζοντας ότι πολυμερώς και πολυτρόπως ο Θεός ωμίλησε στον άνθρωπό για την παρουσία Του, κυρίως δε με τους Προφήτες της Π. Διαθήκης προετοίμασε την ανθρωπότητά για τη Σάρκωση του Υιού Του.

Η Γέννηση του Χριστού μας δεν είναι τίποτα άλλο παρά επέμβαση του Θεού μέσα στην ιστορία, με την οποία η Παναγία Τριάς θεώρησε καλό να αυτοαποκαλυφθεί στον άνθρωπό και να τον καλέσει και πάλι να καταστεί μέτοχος της Αγιοτριαδικής ζωής.

Ο Άγιος Στέφανος, συνέχισε ο Σεβασμιώτατος, ζώντας τον Χριστό στο έπακρο, και πλήρης πνεύματος Αγίου και έμφορτος πνευματικής ζωής, με το μαρτύριο και την εκλογή του απέδειξε ότι στην Εκκλησία μας οι χαρισματούχοι είναι τα εκλεκτά εκείνα πρόσωπα μέσα από τα οποία κηρύσσεται παντοειδώς ο Κύριος.

Προβάλλοντας το χωρίο του Αγίου Γρηγορίου του Παλαμά «οράται ο αόρατος υπό των κεκαθαρμένων την καρδίαν, αλλά ουκ αισθητώς, ουδέ νοητός, ουδέ αφαιρετικός, αλλά αρρήτω τινί δυνάμει», ερμήνευσε ωραιότατα το όραμα του Αγίου Στεφάνου κατά την τελευταία στιγμή του μαρτυρίου του, καθώς είδε τον Κύριο καθήμενο εκ δεξιών του Πατρός και περιστοιχιζόμενο υπό πλήθους Ουρανίων Δυνάμεων.

Και κατέληξε ο Δεσπότης: «Αυτή η ζωή, η μαρτύρια και το μαρτύριο του Στεφάνου, τον αξίωσαν να κράξει προς τον επουράνιο Πατέρα του, "Κύριε μην στήσης αυτοίς την αμαρτίαν ταύτην", για τους διώκτες του. Αυτή είναι και η παρακαταθήκη του προς όλους εμάς τους αδελφούς του εν Χριστώ».

Επακολούθησε μεγαλοπρεπής λιτάνευση της σεπτής Εικόνος και των Ιερών Λειψάνων του Αγίου ανά την πόλη της Αρναίας προς ευλογίαν του Λαού του Θεού, την οποία λάμπρυνε με τη συμμετοχή της η Μπάντα του Δήμου με χοράρχη τον κ. Βασίλειο Κοκκαλιάρη, καθηγητή Μουσικής και Πρωτοψάλτη του πανηγυρίζοντος Ιερού Ναού καθώς και άγημα από την 1η Ταξιαρχία Καταδρομών Αλεξιπτωτιστών με έδρα τη Ρεντίνα, την οποία ευγενώς παραχώρησε ο Διοικητής της, Ταξίαρχος κ. Κωνσταντίνος Παπαδημητρίου.

Προ της απολύσεως ο οικείος Ποιμενάρχης κ. Θεόκλητος ευχαρίστησε τον Λαό του Θεού, τους Άρχοντες και τους παρόντες εκπροσώπους των Στρατιωτικών, Αστυνομικών και Πυροσβεστικών Αρχών, ευχόμενος ο Άγιος Στέφανος να ευλογεί τον Τόπο και το Έθνος μας στην δύσκολη πορεία του και στον αγώνα του για έξοδο από τη φοβερή κρίση που το μαστίζει.

ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ ΓΙΑ ΤΟ ΠΛΟΥΣΙΟ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΚΟ ΥΛΙΚΟ:

Εμφανίσεις: 302580
Γίνετε ενεργά η πηγή του Romfea.gr! Στείλτε ειδήσεις και φωτογραφίες που πιστεύετε πως ενδιαφέρουν τους αναγνώστες στο [email protected]
FOLLOW ROMFEA: