Γράφτηκε από τον/την Romfea.gr. Κυριακή, 26 Φεβρουαρίου 2017

ierissou-onomastiria-1

Aρναία | Χρήστος Καναρόπουλος


Σήμερα Κυριακή 26 Φεβρουαρίου 2017, εορτάστηκε με ιδιαίτερη λαμπρότητα η μνήμη του Αγίου Μάρτυρος Θεοκλήτου του Φαρμακού στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Αγίου Στεφάνου της αρχοντικής Αρναίας της Χαλκιδικής, ημέρα κατά την οποία άγει τα σεπτά ονομαστήρια του ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Ιερισσού, Αγίου Όρους και Αρδαμερίου κ. Θεόκλητος.

Την παραμονή της εορτής, Σάββατο 25η Φεβρουαρίου, ετελέσθη πολυαρχιεατικός Εσπερινός στο Ιερό Παρεκκλήσιο της Παναγίας της Δακρυρροούσσης στο Επισκοπείο της Ιεράς Μητροπόλεως Ιερισσού στην Αρναία, χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Βρεσθένης κ. Θεοκλήτου, ο οποίος συνεόρτασε τα ονομαστήρια του με τον κυριάρχη Επίσκοπο, και συγχοροστατούντων του Θεοφιλεστάτου Επισκόπου Αμορίου και Ηγουμένου της Ι.Μ. Βλατάδων κ. Νικηφόρου και του οικείου Ποιμενάρχου κ. Θεοκλήτου.

Ανήμερα της εορτής ετελέσθη λαμπρή τρισαρχιερατική Θεία Λειτουργία, προεξάρχοντος του εορτάζοντος Μητροπολίτου κ. Θεοκλήτου και συλλειτουργούντων των Σεβ. Μητροπολιτών Βρεσθένης κ. Θεοκλήτου και Κασσανδρείας και Πολυγύρου κ. Νικοδήμου, πλαισιουμένων από Ιερείς και Ιεροδιακόνους της Ιεράς Μητροπόλεως Ιερισσού.

Παρέστησαν εκπρόσωποι των πολιτικών, αστυνομικών και πυροσβεστικών Αρχών με επικεφαλής τον Αντιπρόεδρο της Ν.Δ. κ. Άδωνη Γεωργιάδη, τον Βουλευτή κ. Γεώργιο Βαγιωνά, τον Αντιπεριφερειάρχη κ. Ιώαννη Γιώργου, τους αντιδημάρχους Αριστοτέλη κ. Χ. Λαζαρίδη, Ι. Μητροφάνη και Πολυγύρου κ. Δ. Κοντογιώργη, τους Περιφερειακούς Συμβούλους κα. Αικ. Ζωγράφου και κ. Στυλ. Βαλιάνο, τον Πρόεδρο του Τοπικού Συμβουλίου Αρναίας κ. Γεωρ. Διαμαντούδη, Προέδρους παραπλησίων Κωμοπόλεων, πολλούς Δημοτικούς Συμβούλους, τον Αστυν. Διευθυντή Χαλκιδικής κ. Θεολ. Τζουμαϊλη, τον Διοικητή του Α.Τ. Αρναίας κ. Γεωρ. Χαϊδευτό, τον Διοικητή της Π.Υ. Αρναίας κ. Δημ. Αλεξανδρή, κ.α.

Κατά τη πολυαρχιερατική Θεία Λειτουργία τον λόγο του Θεού εκήρυξε ο Σεβ. Μητροπολίτης Βρεσθένης κ. Θεόκλητος, ο οποίος έκανε εκτεταμένη αναφορά στο νόημα της Αγίας και Μεγάλης Τεσσαρακοστής, βιουμένης από το Ορθόδοξο πλήρωμα ως προετοιμασίας μετοχής στο Άγιο Πάσχα του Κυρίου μας.

Τόνισε ο Σεβασμιώτατος ότι η προσευχή, η νηστεία, η φιλανθρωπία, η ελεημοσύνη είναι αρετές που βιώνονται εντονότερα κατ' αυτήν την περιόδο για να λειαίνουν το έδαφος να ζήσει ο πιστός τον Χριστό σε όλες Του τις διαστάσεις, ως Σωτήρα του κόσμου και του ανθρώπου, τέλειο Θεό και τέλειο Άνθρωπο.

Διευκρίνισε όμως ότι όλες αυτές οι αρετές ως εργαλεία αγιότητος νοούμενες, αποβαίνουν άχρηστες αν δεν προηγηθεί στην καρδιά η συγνώμη προς τον "άλλο", η αποδοχή του άλλου όπως είναι, το αγκάλιασμα του ανθρώπου από τον άνθρωπο, η έμπρακτη αγάπη προς τον οιοδήποτε αδελφό που στέκει δίπλα μας.

Τέλος ευχαρίστησε τον Άγιο Ιερισσού για την αγάπη του προς το πρόσωπό του, το εμπερίστατο πρόσωπό ενός Επισκόπου που αναμένει την αποκατάστασή του από την Εκκλησία, πλέκοντας συνάμα το εγκώμιο του εορτάζοντος κυριάρχου Επισκόπου που ως λαμπάδα αγάπης εκδαπανάται για το ποίμνιο του που τον λατρεύει.

Στο τέλος της Θείας Λειτουργίας ο Σεβ. Ιερισσού κ. Θεόκλητος ευλόγησε τα κόλλυβα του Αγίου και ευχαρίστησε τον Άγιο Βρεσθένης, τον Ιερό Κλήρο, τους Άρχοντες και τον Λαό, κάνοντας μνεία για τον πολυσέβαστο Γέροντά του, τον αείμνηστο Μητροπολίτη Μαντινείας και Κυνουρίας κυρό Θεόκλητο Β' (Φιλιππαίο), ο οποίος και τον ανέδειξε και του έδωσε το όνομά του, προς τιμήν του Αγίου ενδόξου Μάρτυρος Θεοκλήτου του Φαρμακού.

Μετά το πέρας της Θείας Λειτουργίας ο Σεβασμιώτατος δέχθηκε τις ευχές των πιστών στην αίθουσα του Θρόνου του Επισκοπικού Μεγάρου και παρέθεσε επίσημο γεύμα στον Ιερό Κλήρο, στους Άρχοντες και στα στελέχη της υπ' αυτόν Ιεράς Μητροπόλεως.

ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ ΓΙΑ ΤΙΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ

Εμφανίσεις: 303868
Γίνετε ενεργά η πηγή του Romfea.gr! Στείλτε ειδήσεις και φωτογραφίες που πιστεύετε πως ενδιαφέρουν τους αναγνώστες στο [email protected]
FOLLOW ROMFEA: