Γράφτηκε από τον/την Romfea.gr. Τετάρτη, 10 Ιουνίου 2015

tsexia1

Του Αιμίλιου Πολυγένη


Αποστάσεις κρατούν αρχιερείς της Ορθόδοξης Εκκλησίας της Τσεχίας μετά τη δημοσιοποίηση από τη Romfea.gr του βίντεο που δείχνει τον Αρχιεπίσκοπο Ραστισλάβ να επιτίθεται με βαρύτατους χαρακτηρισμούς σε αρχιερείς του Οικουμενικού Θρόνου, της Εκκλησίας της Ελλάδος, των Ιεροσολύμων.

Ο τοποτηρητής της μητροπολιτικής έδρας της Ορθόδοξης Εκκλησίας της Τσεχίας και της Σλοβακίας, Αρχιεπίσκοπος Ολόμουτς και Μπρνο Συμεών με επιστολή του προς την Romfea.gr χαρακτηρίζει ανορθόδοξες και ασυγχώρητες τις απόψεις του επισκόπου Ράστισλαβ, απόψεις που περιφρονούν τη διδασκαλία του Ιησού και τις παραδόσεις της Εκκλησίας.

Διαβάστε ολόκληρο το κείμενο της επιστολής (μετάφραση στα ελληνικά: Romfea.gr)

Προς ΡΟΜΦΑΙΑ

"Ημεις, ο επίσκοπος της επισκοπής Olomouc-Brno της Ορθοδόξου εκκλησίας της Δημοκρατίας της Τσεχίας και της Σλοβακικής Δημοκρατίας, όντες εξοργισμένοι από το περιεχόμενο των βίντεο που δημοσιεύτηκαν στις 5 Ιουνίου 2015 και ελήφθησαν κατά τη διάρκεια συνέλευσης των κληρικών της επαρχίας Olomouc-Brno, όταν ο κανονικός ηγέτης απεπέμφθη σε συνέλευση που έγινε από τον Αρχιεπίσκοπο Πρέσοφ. Ραστισλάβ και τον κ. Ιωακείμ πρώην Αρχιεπίσκοπο Hodonin, αισθανόμαστε το ποιμαντικό καθήκον να εκφράσουμε συλλογικά την άποψή μας και την συμπεριφορά μας που καλύπτεται από τους λόγους του Κυρίου και Σωτήρα μας «...έστω δε ο λόγος υμων ναι ναι, ου ου...» (Ματθ. 5,37).

Σε αυτά τα βίντεο ακούγονται πολλές φήμες που απευθύνονται στο αδελφικό ελληνικό έθνος, προσβολές και συκοφαντικές επιθέσεις εναντίον της Μητρός μας Εκκλησίας, του Οικουμενικού Πατριαρχείου, εναντίον της Εκκλησίας της Ιερουσαλήμ καθώς επίσης και εναντίον άλλων εκκλησιών και ανθρώπων. Υπήρξαν κατηγορίες εναντίον του Οικουμενικού Πατριαρχείου για φασισμό, αίρεση, διαφθορά και προσπάθεια να καταχραστεί χρήματα από τις Τσέχικες αποζημιώσεις καθώς και πολλές αλλες προσβολές. Ομοίως ακούσθηκαν και ανορθόδοξες ερμηνείες του Ευαγγελίου. Θεωρούμε ανορθόδοξες και ασυγχώρητες όλες αυτές τις δηλώσεις καθώς και το συνολικό πνεύμα σκέψης και συμπεριφοράς των επισκόπων Ραστισλάβ και Ιωακείμ τα οποία περιέχονται στα βίντεο.

Βασισμένοι σε αυτές τις δηλώσεις των δύο αναφερθέντων επισκόπων, λυπούμαστε που εκδηλώνουν υπερηφάνεια, περιφρόνηση για τις Διδασκαλίες του Κυρίου και Σωτήρος ημων Ιησού Χριστού. Είναι επίσης άγνοια της Ορθοδόξου Παραδόσεως, των ιερών Κανόνων και ασέβεια προς αυτούς καθώς επίσης είναι έλλειψη στοιχειώδους ανθρώπινης αξιοπρέπειας και τρόπων, η οποία είναι αναμενόμενη όχι μόνο από Ορθόδοξους επισκόπους αλλά από κάθε πολιτισμένο άνθρωπο. Πρέπει επίσης να σημειωθεί οτι τέτοιες εκφράσεις δείχνουν λανθασμένη κατανόηση της βασικής αρχής υπάρξεως των Αυτοκεφάλων Εκκλησιών: π.χ. Όλες οι Αυτοκέφαλες εκκλησίες και κάθε επίσκοπος είναι μέλη της μίας οικογένειας και οφείλουν να συμπεριφέρονται σύμφωνα με αυτό.

Δεν συμφωνούμε καθόλου με αυτές τις ψευδείς δηλώσεις που έγιναν από τους επισκόπους Ραστισλάβ και Ιωακείμ. Αυτές οι εκφράσεις μας προσβάλλουν υπέρμετρα και διατηρούμε εντόνως απόσταση από αυτές. Πιστεύουμε επίσης οτι σύντομα αυτοι οι επίσκοποι θα έλθουν σε ειλικρινή μετάνοια, και οι δύο δημόσια αλλά και προσωπικά, ενώπιον όλων των ανθρώπων τους οποίους άμεσα ή έμμεσα συκοφάντησαν, επιτέθηκαν και προσέβαλλαν.

Εν Ολόμουτς, 8 Ιουνίου 2015

Συμεών, Αρχιεπίσκοπος της Επαρχίας Ολόμουτς και Μπίρνο

Τοποτηρητής της Μητροπολιτικής έδρας της Ορθοδόξου Εκκλησίας της Δημοκρατίας της Τσεχίας και της Δημοκρατίας της Σλοβακίας.

ΣΧΕΤΙΚΗ ΕΙΔΗΣΗ: ''Βόμβα'' από τον Αρχιεπίσκοπο Τσεχίας στην ενότητα των Ορθοδόξων!Βόμβα'' από τον Αρχιεπίσκοπο Τσεχίας στην ενότητα των Ορθοδόξων!

Εμφανίσεις: 304407
Γίνετε ενεργά η πηγή του Romfea.gr! Στείλτε ειδήσεις και φωτογραφίες που πιστεύετε πως ενδιαφέρουν τους αναγνώστες στο [email protected]
FOLLOW ROMFEA: