Γράφτηκε από τον/την Romfea.gr. 22/06 20:52

sinodos

Γράφει ο Αιμίλιος Πολυγένης


Ιδιαίτερο ενδιαφέρον είχε η απογευματινή συνεδρία της Αγίας και Μεγάλης Συνόδου, η οποία συνεδριάζει για 3η ημέρα στο Κολυμπάρι της Κρήτης.

Πληροφορίες της Romfea.gr αναφέρουν ότι η Αγία Σύνοδος ασχολήθηκε με το θέμα της νηστείας.

Οι Προκαθήμενοι και οι Ιεράρχες μίλησαν για το γεγονός ότι τα πράγματα σε μη προνομιούχες χώρες οι οποίες έχουν έλλειψη τροφών η ιδιαίτερα ακραίες κλιματολογικές συνθήκες, όπως π.χ. Αφρική και βόρειες χώρες, θα πρέπει εκεί οι Τοπικές Εκκλησίες να ρυθμίζουν τα θέματα.

Τον λόγο έλαβαν ο Πατριάρχης Αλεξανδρείας κ. Θεόδωρος Β΄, ο Αρχιεπίσκοπος Πολωνίας Σάββας, ο Αρχιεπίσκοπος Αλβανίας κ. Αναστάσιος και ο Επίσκοπος Ρουάντας οι οποίοι μετέφεραν τις εμπειρίες τους από την Ιεραποστολή.

Αξίζει να αναφερθεί ότι τον λόγο έλαβε και ο Πατριάρχης Ρουμανίας κ. Δανιήλ, ο οποίος έκανε μια ιδιαίτερη θεολογική τοποθέτηση επί του θέματος.

Επίσης για ακόμη μια φορά ο Μητροπολίτης Κύκκου κ. Νικηφόρος, έκανε παρέμβαση ζητώντας επιτέλους να λάβουν ξεκάθαρες αποφάσεις για το ποιες είναι υποχρεωτικές και ποιες είναι προαιρετικές νηστείες, ενώ ζήτησε να ληφθεί σχετική απόφαση για το θέμα της νηστείας πριν από την Θεία Κοινωνία.

Οι πληροφορίες της Romfea.gr αναφέρουν ότι ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ. Βαρθολομαίος, συμφώνησε με τις προτάσεις του Μητροπολίτη Κύκκου, αλλά το σώμα τελικά αποφάσισε να μην αλλάξει τα σχετικά κείμενα.

Χαρακτηριστική ήταν η στιγμή όταν το λόγο ζήτησε εκ μέρους του Αγίου Όρους ο Ηγούμενος της Ι.Μ. Σταυρονικήτα Αρχιμ. Τύχων, αλλά σύμφωνα με τους κανονισμούς ως σύμβουλος δεν του δόθηκε ο λόγος.

Τον λόγο τότε ζήτησε και έλαβε και ο Μητροπολίτης Λεμεσού κ. Αθανάσιος, ο οποίος γνωρίζει άριστα τα αγιορειτικά και εξήγησε το σώμα πως αντιμετωπίζεται το θέμα εκεί.

Αμέσως μετά ο Οικουμενικός Πατριάρχης έξυπνα φερόμενος και θέλοντας να μην στερηθεί λόγο κανονισμού ο Καθηγούμενος να μιλήσει έδωσε μια σολομώντεια λύση.

Συγκεκριμένα μόλις έληξε η απογευματινή συνεδρία και πριν σηκωθούν έδωσε τον λόγο στον Ηγούμενο Τύχων, ο οποίος μετέφερε την εμπειρία και τις θέσεις του Αγίου Όρους.

«Το γεγονός ότι ο Οικουμενικός Πατριάρχης βρήκε τρόπο να ικανοποιήσει τους αγιορείτες και του έδωσε βήμα, ευαρέστησε ιδιαίτερα του συνοδικούς όλων των εκκλησιών» σχολίασε στην Romfea.gr ένας εκ των Ιεραρχών που συμμετέχει στην Αγία Σύνοδο.

Εμφανίσεις: 304549
H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το Romfea.gr με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.
FOLLOW ROMFEA: