Γράφτηκε από τον/την Romfea.gr. Παρασκευή, 10 Ιουνίου 2016

stauropigiouὉ Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Βεροίας, Ναούσης καί Καμπανίας Παντελεήμων ἀγγέλει τήν πρός Κύριον ἐκδημίαν τοῦ αὐταδέλφου του
ΜΑΚΑΡΙΣΤΟΥ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΟΥ ΣΤΑΥΡΟΠΗΓΙΟΥ κυροῦ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ ΚΑΛΠΑΚΙΔΟΥ.

Ἡ ἐξόδιος ἀκολουθία αὐτοῦ τελεσθήσεται ἐν τῷ Ἱερῷ Ναῷ Ἁγίου Λουκᾶ τῆς Ἱερᾶς Μονῆς Παναγίας Δοβρᾶ Βεροίας τό Σάββατον 11 Ἰουνίου 2016 καί ὥραν 3 μ. μ.

Οἱ ἀδελφοί

† Ο Μητροπολίτης Βεροίας, Ναούσης καί Καμπανίας Παντελεήμων,

Τηλέμαχος καί Μαρία Καλπακίδου,

Δέσποινα Δερμεντζόγλου,

Οἱ ἀνηψιοί,

Οἱ λοιποί συγγενείς

Σε λαϊκό προσκύνημα θα τεθεί η σορός του μακαριστού Μητροπολίτου Σταυροπηγίου κυρού Αλεξάνδρου την Παρασκεύη 10 Ιουνίου από τις 9:00 μ.μ. στον Ιερό Ναό του Αγίου Λουκά στην Ιερά Μονή Παναγίας Δοβρά στην Βέροια και θα παραμείνει εκεί μέχρι και την εξόδιο ακολουθία.

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ:

Ο μακαριστός Μητροπολίτης Σταυροπηγίου Αλέξανδρος γεννήθηκε στην Θεσσαλονίκη το 1938. Αποφοίτησε από την Θεολογική Σχολή του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης το 1965.

Διάκονος χειροτονήθηκε το 1961 και Πρεσβύτερος το 1967. Υπηρέτησε ως Πρωτοσύγκελος της Ιεράς Μητροπόλεως Νεαπόλεως και Σταυρουπόλεως από το 1974 μέχρι το 1992.

Στις 22 Ιουνίου 1992 εξελέγη Μητροπολίτης Αργυροκάστρου. Χειροτονήθηκε στο βαθμό του Επισκόπου στον Ιερό Ναό Αγίας Παρασκευής Μπέικοζ της Μητροπόλεως Χαλκηδόνος στις 26 Ιουλίου 1996.

Τη χειροτονία τέλεσε ο Μητροπολίτης Χαλκηδόνος Ιωακείμ, συμπαραστατούμενος από τους Μητροπολίτες Νεαπόλεως και Σταυρουπόλεως Διονύσιο, Τυρολόης και Σερεντίου Παντελεήμονα, Δημητριάδος και Αλμυρού Χριστόδουλο, Διδυμοτείχου και Ορεστιάδος Νικηφόρο, Φιλαδελφείας Μελίτωνα, Βερροίας και Ναούσης και Καμπανίας Παντελεήμονα, Ξάνθης και Περιθεωρίου Παντελεήμονα και Ελασσώνος Βασίλειο.

Δεν κατόρθωσε τελικά να μεταβεί στην Αλβανία λόγω αρνήσεως των Αλβανικών αρχών.

Στις 18 Ιουλίου 1998 παραιτήθηκε. Το 2000 υπήχθη στην Εκκλησία της Ελλάδος και εξελέγη απο την Ιερά Σύνοδο της Εκκλησίας της Ελλάδος Μητροπολίτης της πάλαι ποτέ διαλαμψάσης Μητροπόλεως Σταυροπηγίου.

Από του έτους 2006 διέμενε στην Ιερά Μονή Κοιμήσεως της Θεοτόκου Δοβρά Βεροίας πλησίον του κατά σάρκα αυταδελφου του Μητροπολίτου Βεροίας και Ναούσης και Καμπανίας Παντελεήμονα.

Ασχολήθηκε ιδιαίτερα με το μυστήριο της Ιεράς Εξομολογήσεως, το κήρυγμα και την κατήχηση των νέων.

Ήταν συγγραφέας πολλών βιβλίων και είχε δημοσιεύσει άρθρα στον ημερήσιο και εκκλησιαστικό περιοδικό τύπο.

Εμφανίσεις: 305918
Γίνετε ενεργά η πηγή του Romfea.gr! Στείλτε ειδήσεις και φωτογραφίες που πιστεύετε πως ενδιαφέρουν τους αναγνώστες στο [email protected]
FOLLOW ROMFEA: