Γράφτηκε από τον/την Romfea.gr. 17/01 16:49

koronias-5

Την Κυριακή 17 Ιανουαρίου χοροστάτησε στον Όρθρο και προεξήρχε της Θείας Λειτουργίας, στον Ιερό Ναό Αγίας Άννης Περιβολίων (Ταύρου) ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Κορωνείας κ. Παντελεήμων.

Στο κήρυγμά του ο Σεβασμιώτατος πήρε αφορμή από τον τιμώμενο Άγιο της ημέρας και μεταξύ άλλων είπε: «Ο Μέγας Αντώνιος, που τιμάμε σήμερα την μνήμη του, είναι ένας από τους μεγαλύτερους ασκητές, που έχει να επιδείξει η Εκκλησία μας. Καθηγητής της ερήμου ονομάσθηκε. Γιατί διδάσκει ανά τους αιώνες την αξία της ασκήσεως.»

«Τί νόημα όμως έχει η άσκηση για τον σημερινό άνθρωπο; Είναι απαραίτητη πρώτα σε σχέση με τον εαυτό μας. Για να κρατάμε σε τάξη τις επιθυμίες, τις τάσεις και τα ένστικτά μας. Ο "ηγεμών" νους, ο λόγος, η λογική πρέπει να είναι "ο ηνίοχος" που θα κατευθύνει τους "ίππους" των τάσεων και ενστίκτων μας. Αλλιώς το "άρμα" ανατρέπεται και οι ίπποι, τα ένστικτα, σύρουν επικίνδυνα τον ηνίοχο, τον λογικό άνθρωπο», πρόσθεσε ο Σεβασμιώτατος.

Επίσης τόνισε: «Άσκηση χρειάζεται στην σχέση μας με τους ανθρώπους. Καμία ανθρώπινη σχέση, φιλία, συζυγία, συνεργασία δεν μπορεί να σταθεί χωρίς άσκηση. Άσκηση σημαίνει να ανεχόμαστε "εν αγάπη" ο,τι μας ενοχλεί στους άλλους. Γιατί όλοι έχουμε σημεία και ιδιότητες ή χαρακτηριστικά ή ελαττώματα, που ενοχλούν τους άλλους. Χωρίς άσκηση αυτά τα ενοχλητικά οδηγούν στην διάλυση κάθε ανθρώπινη σχέση.»

«Άσκηση, λοιπόν, χρειάζεται, για να αμβλύνουμε τα ελαττώματά μας, αγωνιζόμενοι με την Χάρη του Θεού. Και άσκηση χρειάζεται, για να βλέπουμε με ανοχή και επιείκεια τα ελαττώματα και μειονεκτήματα των άλλων. Αλλά και στην σχέση μας με τον Θεό χρειάζεται άσκηση» συμπλήρωσε ο κ. Παντελεήμων.

Σε άλλο σημείο ο Σεβασμιώτατος ανέφερε ότι «σε μιά εποχή, που βομβαρδιζόμαστε καθημερινά από εικόνες, εντυπώσεις, σκέψεις, που θέλουν να μας απομακρύνουν από τον Θεό. Άσκηση σημαίνει να βρίσκουμε χρόνο για προσευχή, για μελέτη του λόγου του Θεού, για εκκλησιασμό. Για να διατηρούμε ζωντανή και ενσυνείδητη την ενσωμάτωσή μας στο Σώμα του Χριστού, την Εκκλησία. Χωρίς αυτήν την άσκηση όλα χαλαρώνουν και η σχέση μας με τον Θεό ατονεί. Και βρισκόμαστε ξαφνικά μετέωροι χωρίς εσωτερικά ερείσματα " ένδεείς και περιδεείς " μέσα σε ένα κόσμο, που μας τρομάζει και απογοητεύει.»

«Για να αποδειχθεί ότι σωστή, δυνατή και υγιής σχέση με τον εαυτό μας, με τους ανθρώπους και τον Θεό χωρίς άσκηση είναι αδύνατη και καταδικασμένη σε αποτυχία. Ας ακούσουμε, λοιπόν , σήμερα το μήνυμα της ασκήσεως, που μας απευθύνει ο Μ. Αντώνιος. Μήνυμα πάντοτε επίκαιρο και χρήσιμο» κατέληξε ο Μητροπολίτης Κορωνείας.

Προ της Απολύσεως ο Σεβασμιωτατος απένειμε, τη προτάσει του και με την ευλογία του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερωνύμου, το οφίκιο του Πρωτοπρεσβυτέρου στον εκλεκτό Προϊστάμενο του Ναού π. Σπυρίδωνα Οικονομίδη.

Επίσης ευχήθηκε στον Αρχιμ. Αντώνιο Κρίβα τα δέοντα επί τη εορτή του, ενώ ακολούθησε μικρά δεξίωση στην ωραία υπόγεια Αίθουσα του Ναού, που ετοίμασαν οι εκλεκτές συνεργάτιδες της ενορίας.

koronias-1

koronias-2

koronias-3

koronias-4

koronias-6

koronias-7

koronias-8

koronias-9

koronias-10

koronias-11

koronias-12

koronias-13

koronias-14

koronias-15

koronias-16

Εμφανίσεις: 302081
Γίνετε ενεργά η πηγή του Romfea.gr! Στείλτε ειδήσεις και φωτογραφίες που πιστεύετε πως ενδιαφέρουν τους αναγνώστες στο [email protected]
FOLLOW ROMFEA: