Γράφτηκε από τον/την ermisnews. Παρασκευή, 09 Φεβρουαρίου 2018

navagio dodonis

Της Μαριλένας Παπαδάτου


Με αφορμή τα όσα ανέφερε κατά τη διάρκεια της πρόσφατης εκδήλωσης για την κοπή της πρωτοχρονιάτικης πίτας των Συλλόγων Ξενοδόχων, ο Μητροπολίτης Δωδώνης Χρυσόστομος επανέλαβε μιλώντας στον -Ε- την «πρόκληση» που απηύθυνε προς τους επιχειρηματίες του τουρισμού να συζητήσουν μαζί με την Τοπική Εκκλησία για τη διαχείριση της περιοχής του “Ναυαγίου”.

Η αναφορά του Μητροπολίτη έγινε σε απάντηση των επισημάνσεων που έγιναν από τους ίδιους τους ξενοδόχους για την κατάσταση στην οποία σήμερα βρίσκεται η συγκεκριμένη περιοχή, που ομολογουμένως αποτελεί το σήμα κατατεθέν του νησιού και δέχεται χιλιάδες επισκέπτες από κάθε πλευρά του πλανήτη..

Καθώς πλησιάζουμε στην έναρξη της νέας τουριστικής περιόδου οι συζητήσεις για την ακτή αλλά και την χερσαία έκταση του “Ναυαγίου” πυκνώνουν, αφού ο καιρός περνά χωρίς να σημειώνεται καμία απολύτως εξέλιξη για την προστασία και την ανάδειξη της περιοχής, ενώ επανέρχονται οι αντιπαραθέσεις για το ιδιοκτησιακό καθεστώς.

Ο κ. Χρυσόστομος επανέλαβε πως υπάρχουν αδιάσειστα αποδεικτικά στοιχεία για τα ιδιοκτησιακά δικαιώματα της Ιεράς Μονής των Κρημνών και αποκάλυψε πως η πρόταση για υπογραφή σύμβασης μεταξύ Δήμου και Εκκλησίας για συνδιαχείριση της περιοχής έγινε “εις βάρος” της Μονής, αν και είναι ο ιδιοκτήτης.

Σε ότι αφορά δε τον χαρακτηρισμό της έκτασης ως δασική, τόνισε πως δεν αναγνωρίζει καμία απόφαση που εκδίδεται δεκαεπτά χρόνια μετά την προσφυγή της Εκκλησίας στην αρμόδια Επιτροπή του Δασαρχείου!

“Το 1994 όταν ήρθα Μητροπολίτης στη Ζάκυνθο ξεκίνησα μια προσπάθεια για ανάδειξη της περιοχής του “Ναυαγίου”. Αυτή η προσπάθεια έφτασε σε ένα σημείο αλλά σταμάτησε το 2000 όταν κάποιοι “θυμήθηκαν” ξαφνικά πως η περιοχή είναι αναδασωτέα! Από τότε ξεκίνησε ο πόλεμος μια που κάναμε προσφυγή κατά της απόφασης και φτάσαμε στο 2017 για να συζητηθεί η ένσταση! Μάλιστα, πριν από κάποια χρόνια έκοψαν και την εξέδρα που είχαμε κατασκευάσει! Διερωτώμαι λοιπόν αν αυτές οι ενέργειες έβλαψαν εμένα προσωπικά ή τελικά τον τουρισμό!” υπογράμμισε ο Μητροπολίτης μιλώντας στο ραδιόφωνο του -Ε- και σημείωσε πως αν κάποιοι πιστεύουν ότι το “Ναυάγιο” είναι η μασκότ του νησιού, τους καλεί σε συζήτηση για την ανάδειξή του!

Ο κ. Χρυσόστομος, τόνισε πως η ανάπτυξη και η ανάδειξη μιας περιοχής δεν μπορεί να περιορίζεται μόνο στις θαλάσσιες εκδρομές και συμπλήρωσε πως ο επισκέπτης πρέπει να έχει τη δυνατότητα να θαυμάσει το τοπίο και από την ξηρά, ειδικά το χειμώνα ή όταν το καλοκαίρι υπάρχουν άσχημες καιρικές συνθήκες και οι επισκέπτες δεν τους αρέσει η μετακίνηση από θαλάσσης.

“Μπορούν να γίνουν χιλιάδες πράγματα στην περιοχή και να υπάρχει παράλληλα επίσκεψη και από ξηρά αλλά και από τη θάλασσα” σημείωσε.

Για την προσπάθεια σύναψης προγραμματικής σύμβασης με το Δήμο Ζακύνθου για την συνδιαχείριση της περιοχής, ο Μητροπολίτης Δωδώνης σημείωσε: “Κάναμε μια πρόταση συν-ανάπτυξης με το Δήμο Ζακύνθου και ο Δήμος μας έστειλε πρόταση που ζητά να κρατήσει το 60% παραχωρώντας μας το 40%! Μας έκαναν πρόταση δηλαδή για μια περιοχή που ανήκει στην Ιερά Μονή με στοιχεία αιώνων. Δεν είδαμε καλή διάθεση για συνεργασία” τόνισε σχετικά.

Εμφανίσεις: 301626
Γίνετε ενεργά η πηγή του Romfea.gr! Στείλτε ειδήσεις και φωτογραφίες που πιστεύετε πως ενδιαφέρουν τους αναγνώστες στο [email protected]
FOLLOW ROMFEA: