Logo
Γράφτηκε από τον/την Romfea.gr. 11/04 20:16

roke 1

Γράφει ο Χάρης Τρασάνης στην Romfea.gr


Η «Μουσική των Ελλήνων» φιλοξενεί τον συγγραφέα Βασίλειο Π. Τραϊφόρο.

Η όμορφη συζήτησή μας επικεντρώθηκε στην παρουσίαση του νέου του βιβλίο με τίτλο, «ΤΟ ΡΟΚΕ ΤΗΣ ΛΥΤΡΩΣΗΣ».

Βιογραφικό

Ο Βασίλειος Π. Τραϊφόρος γεννήθηκε στον Πειραιά το 1952 και μεγάλωσε μέσα στο χώρο της υποκριτικής τέχνης, αφού είχε θείους τον Μίμη Τραϊφόρο και τη Σοφία Βέμπο.

Σπούδασε Οικονομικά και εργάστηκε στην Τράπεζα Αττικής.

Παρακολούθησε την Ανωτέρα Δραματική Σχολή του Πειραϊκού Συνδέσμου και σεμινάρια υποκριτικής, Ανθρωπίνων Σχέσεων, Ορθοφωνίας, Κινησιολογίας, Ιστορίας Θεάτρου και Φιλοσοφίας.

Υπηρέτησε 12 χρόνια την Τοπική Αυτοδιοίκηση στον τομέα Πολιτισμού. Εκτός από θέατρο έχει κάνει κινηματογράφο, ραδιόφωνο και τηλεόραση («Έλα στη θέση μου», «Άγριες μέλισσες» κ.α.).

Διαβάζουμε στο πίσω μέρος του βιβλίου:

“Στο κατάφυτο Μπέλες, ανάμεσα στα χωριά άνω Πορόϊα και Νεοχώρι, στο βυζαντινό μοναστήρι, σκαρφαλωμένο επάνω σ' έναν τεράστιο βράχο στην άκρη μιας χαράδρας, κρύβονται ένοχα μυστικά. Η ασκητική μορφή του Αγάπιου πρωτοστατεί στη φιλοξενία ενός νεαρού ζευγαριού φοιτητών, όμως δεν τους λέει όλη την αλήθεια.

Τι σχέση έχει άραγε με τον ποιητή της ψυχής Λίβα, που τόσο λατρεύουν, αλλά και τι κρύβει τόσο επιμελώς στη σκήτη του;

Γιατί τον φθονεί ο Προκόπιος και μέχρι πού μπορεί να φτάσει το μίσος του για τον μοναχό «αδελφό του»; Ποιος είναι ο συγγραφέας των αποκαλυπτικών επιστολών που καταφτάνουν στο μοναστήρι και εξεγείρουν συνειδήσεις;

Στο σκάκι, το «ροκέ» είναι η μοναδική κίνηση με την οποία ο παίκτης μπορεί να κινήσει ταυτόχρονα δύο πιόνια.

Και φαίνεται να το γνωρίζουν καλά όσοι εμπλέκονται σε αυτό το μυθιστόρημα, στο οποίο ανταγωνίζονται η φαντασία, που διεκδικεί την αλήθεια της ζωής, με την πραγματικότητα που επιζητεί τον πλέον περίπλοκο μύθο.

Η ιστορία μοιάζει μ' ένα όνειρο που διηγείται κάποιος. Ο ποιητικός, ο φιλοσοφικός συμβολισμός είναι μύηση στα κοινά μυστήρια της ζωής και όχι η απόκρυψη των μυστικών της.”

Στο διάλλειμα της συνέντευξης ακούγεται το παρακάτω ποίημα:

Μπέλες [Βασίλης Π. Τραϊφόρος, 1974]

Τον Βορρά τον φυλάει το θεόρατο Μπέλες
κι απ' τον Νότο στα Κρούσια παιχνιδίζουν κορδέλες.
Ανατέλλει ο ήλιος απ' τον κάμπο Σερρών
το ταξίδι του δύει Δοϊράνης νερών.
Λατρεμένο βουνό μου με τη δόξα εκείνη,
είτε Μπέλες σε λένε είτε όρος Κερκίνη.
Που τα πόδια σου χάνονται στις μεγάλες τις λίμνες
κι κορφές σου μιλούν για αξέχαστες μνήμες.
Ο Στρυμόνας που ρέει διαπερνά τις πλαγιές σου
και γεμίζει τη φύση χνουδωτές μυρωδιές σου.
Σ' αγκαλιά δροσερή σε βυθίζει η Κερκίνη
όπως θέλει για πάντα να σ’ έχει εκείνη.
Εποχές σε φιλούνε, σε γεμίζουν αρώματα,
με βοτάνια, φλαμούρια, δάση σαν αετώματα.
Τα χρώματά σου αλλάζουν με κάθε εποχή,
μια φοράς λευκά, μία πράσινα άλλοτε καφετί.
Μα βουνό μου εσύ μένεις εκεί πάντα αγέρωχο
ή χιονίζει ή ανθίζει είσαι πάντα υπέροχο.

Πρόσκληση παρουσίασης του βιβλίου:

Ο συγγραφέας Βασίλης Π. Τραϊφόρος, σας προσκαλούν στην παρουσίαση του μυθιστορήματος:

«ΤΟ ΡΟΚΈ ΤΗΣ ΛΥΤΡΩΣΗΣ» 13 Απριλίου 2022 και ώρα 18.30 στην αίθουσα εκδηλώσεων του Δημαρχείου Νίκαιας, Π. Τσαλδάρη 10

Τραγούδι: Σοφία Μάνου

Εμφανίσεις: 301676
H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το Romfea.gr με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.
FOLLOW ROMFEA: