
Γεννήθηκε στην Δημητσάνα το 1745 και σπούδασε στην Σμύρνη και στην Πάτμο.
Το 1785 εκλέγεται Οικουμενικός Πατριάρχης, υπέστη όμως τρείς εξορίες από την Πόλη διότι θεωρήθηκε ανίκανος να διατηρήσει την υποταγή των χριστιανικών λαών κάτω από τον τουρκικό ζυγό.
Το 1818 μυήθηκε στην Φιλική Εταιρεία και έταξε ως σκοπό της ζωής του, να υπηρετήσει πιστά το δούλο Γένος και να βοηθήσει με όλες τις δύναμεις του την απελευθέρωση.
Στην προσπάθειά του ο Εθνοϊερομάρτυρας να διασώσει τον ελληνικό πληθυσμό από την σφαγή και συγχρόνως να παραπλανήσει τον σουλτάνο και να δώσει την ευκαιρία στους αγωνιστές να προετοιμάζονται ανενόχλητοι, αναγκάστηκε να αφορίσει τους επαναστάτες.
Όταν οι τούρκοι αντιλήφθηκαν την πραγματική του δράση ,τον κρέμασαν ανήμερα του Πάσχα το 1821 μπροστά στο Πατριαρχείο.
Το λείψανό του φυλάσσεται στον καθεδρικό Ιερό Ναό Αθηνών.
Ακούστε το απολυτίκιο από τον Πρωτοπρεσβύτερο Γρηγόριο Καραλή Εφημέριο Ιερού Ναού Αγίου Βασιλείου Πειραιώς, Θεολόγο, Καθηγητή Βυζαντινής Μουσικής στο τμήμα «Βυζαντινή Μουσική – Ψαλτική Τέχνη» του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου Κύπρου.