Γράφτηκε από τον/την Romfea.gr. 21/10 12:29

arx xristod

Με αφορμή την σημερινή εορτή του Οσίου Χριστοδούλου του εν Πάτμω, 21 Οκτωβρίου, η διαδικτυακή εκπομπή «Διάκονοι της Ορθοδόξου Υμνολογίας» είναι αφιερωμένη στο μακαριστό Αρχιεπίσκοπο Χριστόδουλο, 1939 – 2008 και κυρίως στη μουσική του δεινότητα καθότι ήταν σπουδαίος μουσικός, βαθύς γνώστης της Βυζαντινής Εκκλησιαστικής Μουσικής μιας και υπήρξε αριστούχος πτυχιούχος του Ωδείου Αθηνών.

Άριστος λειτουργός ο ίδιος και κατ' εξοχήν λειτουργικός άνθρωπος ο Μακαριστός Χριστόδουλος, πιστός στην παράδοση, επέβαλε τη Τάξη στις Ιερές Ακολουθίες αφού πρωταρχικό μέλημά του υπήρξε η τόνωση της λειτουργικής ζωής.

Όπως είχε γράψει ο ίδιος χαρακτηριστικά, «Eκείνο δια το οποίον δικαιούται ασφαλώς να καυχάται η Ορθόδοξος Εκκλησία μας είναι η θεία Λατρεία της. Καμμία άλλη Εκκλησία δεν έχει τον λατρευτικόν πλούτον της Ορθοδοξίας, όστις αποτελεί ταυτοχρόνως και την δόξαν αυτής. Είναι θησαυρός αμυθήτου αξίας, πραγματικόν διδασκαλείον θεϊκής μυσταγωγίας, ενσάρκωσις του Μυστηρίου του Ιησού Χριστού, τόπος μυστηρίου και «βαλανείον πνευματικόν» κατά την χαρακτηριστικήν έκφρασιν του ιερού Χρυσοστόμου. Η πλούσια και παλμώδης Λατρεία μας είναι η αναπνοή της Εκκλησίας μας».

Θα ακολουθήσουν και άλλα αφιερώματα σε σπουδαία αρχιερατικά πρόσωπα με έμφαση τη μουσική τους παρουσία, όπως ο αείμνηστος μητροπολίτης Πατρών, Νικόδημος Βαλληνδράς, ο αείμνηστος Μητροπολίτης Χίου, Διονύσιος Μπαϊρακτάρης, κλπ.

Στην παρούσα εκπομπή έχουμε διάφορους ύμνους από τη λειτουργική ζωή της Εκκλησίας μας ερμηνευμένοι με τη ζεστή χαρακτηριστική φωνή του μακαριστού Αρχιεπισκόπου Χριστοδούλου.

Ως ένας απλός παπάς που είχε την ευλογία να λάβει από τα χέρια του τον δεύτερο βαθμό της Ιεροσύνης, η παρούσα εκπομπή είναι ένα μικρό λιβανωτό για τη ψυχή του.

Καλό Παράδεισο.

Αρχιμ. Ειρηναίος Νάκος
Γεν. Διευθυντής Ιδρύματος Μουσικής Ι.Α.Α.

Εμφανίσεις: 302337
Γίνετε ενεργά η πηγή του Romfea.gr! Στείλτε ειδήσεις και φωτογραφίες που πιστεύετε πως ενδιαφέρουν τους αναγνώστες στο [email protected]
FOLLOW ROMFEA: