Γράφτηκε από τον/την Romfea.gr. 18/02 09:29

parousiasi vivliou 19

Κατερίνη | Τηλέμαχος Παππάς


Σε μια όμορφη εκδήλωση που διοργάνωσε ο Σύλλογος Σαρακατσαναίων Ν. Πιερίας "Ο ΚΑΤΣΑΝΤΩΝΗΣ" την Κυριακή 16 Φεβρουαρίου στις 17:30 μ.μ στο συνεδριακό κέντρο του Δήμου Κατερίνης, έγινε η παρουσίαση της συλλογής Σαρακατσάνικα Παραμύθια στη σαρακατσάνικη λαλιά στο χώρο και στο χρόνο ΄΄ΝΙΑ ΒΟΥΛΑ ΚΙ ΕΝΑΝ ΚΙΡΟ΄΄ σε συνεργασία με την Πανελλήνια Ομοσπονδία Σαρακατσαναίων.

Την χρηματοδότηση της έκδοσης ανέλαβε η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας και η Περιφερειακή Ενότητα Πιερίας με την Αντιπεριφερειάρχη κα. Σοφία Μαυρίδου.

Η παρουσίαση της συλλογής ήταν υπό την αιγίδα της Ιεράς Μητρόπολης Κίτρους Κατερίνης και Πλαταμώνος και του Δήμου Κατερίνης.

Στην παρουσίαση του βιβλίου χαιρετισμούς απηύθυναν ο πρόεδρος του Συλλόγου Σαρακατσαναίων Πιερία κ. Λέφας Γρηγόριος, ο πρόεδρος της Π.Ο.Σ.Σ κ. Μουτσιάνας Γεώργιος, η αντιπερειφεριάρχης Πιερίας κ. Σοφία Μαυρίδου, ο βουλευτής Πιερίας της Ν.Δ κ. Χιονίδης Σάββας, ο Δήμαρχος Δίου – Ολύμπου κ. Γερολιόλιος Ευάγγελος.

Από τους συντελεστές του βιβλίου μίλησε ο ομότιμος καθηγητής ιατρικής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων κ. Σκεύας Αντώνιος .

Το βιβλίο προλόγησε ο δημοσιογράφος κ. Παπαζαχαρίας Ιωάννης ο οποίος μίλησε για την σημαντική παρακαταθήκη των παραμυθιών στις επόμενες γενιές αλλά και γενικότερα για τους σαρακατσαναίους.

Κατά την εκδήλωση τρείς ξεχωριστοί ομιλιτές παρουσίασαν το βιβλίο.

Ο Καθηγητής και πρώην Πρύτανης του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων κ. Καψάλης Γεώργιος ο οποίος είναι και επικεφαλής της επιστημονικής επιτροπής της Π.Ο.Σ.Σ μιλησε εκτενώς για την προσφορά των παραμυθιών και τόνισε ότι αποτελούν ένα εργαλείο επικοινωνίας και αλληλεπίδρασης μεταξύ των ατόμων μιας κοινωνίας και ότι ο ρόλος του είναι πολύ σπουδαίος καθώς και τα μηνήματα τα οποία περνανε στα παιδιά, ανασύρωντας μνήμες από τα παιδικά του χρόνια και τα παραμύθια που άκουγε από τους παππούδες του.

Τον Σεβασμιώταττο Μητροπολίτη Κίτρους Κατερίνης και Πλαταμώνος εκπροσώπησε ο Πανασιολογιότατος πατηρ Παύλος Ντούρος ο οποίος με μια εξαιρετική εισήγηση κέντρισε το ενδιαφέρον των παρευρισκομένων διαβάζοντας κομμάτια από το βιβλίο και συνδέοντας το παραμύθι με την εκκλησία.

Τελευταία ομιλητής η κα. Μιχελάκη Δέσποινα εκπαιδευτικός και υπεύθυνη του γραφείου περιβαλλοντικής εκπαίδευσης της Δ.Δ.Ε Δυτ. Θες/νίκης οι οποία και αυτή από την μεριά της μίλησε για την προσφορά των παραμυθιών και τα μηνήματα τους στα μικρά παιδια.

Αμέσως μετά την παρουσίαση της συλλογής των παραμυθιών η θεατρική ομάδα με την συνοδία της χορωδίας των ενηλίκων του συλλόγου παρουσίασε την δραματοποίηση ενός παραμυθιού αποσπώντας το ζεστό χειρικρότημα των παρευρισκωμένων.

ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ ΓΙΑ ΤΟ ΣΧΕΤΙΚΟ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΚΟ ΥΛΙΚΟ:

Εμφανίσεις: 300801
Γίνετε ενεργά η πηγή του Romfea.gr! Στείλτε ειδήσεις και φωτογραφίες που πιστεύετε πως ενδιαφέρουν τους αναγνώστες στο [email protected]
FOLLOW ROMFEA: