Logo
Γράφτηκε από τον/την Romfea.gr. 30/04 10:34

agios donatos

Γράφει ο π. Ηλίας Μάκος στην Romfea.gr


Στις 30 Απριλίου, η Εκκλησία εορτάζει τη μνήμη του Αγίου Δονάτου, Επισκόπου Ευροίας (Θεσπρωτίας), που υπήρξε δημοφιλής, διακεκριμένος και θαυματουργός ιεράρχης. Ο αγώνας του δεν ήταν ούτε εύκολος, ούτε μικρής διάρκειας.

Ήταν δύσκολος και πολυχρόνιος (κοιμήθηκε σε βαθύ γήρας το 388).

Απέβλεπε σε κάτι μεγάλο και υπέροχο: Να ξεριζώσει αδυναμίες και πάθη και κακίες και να φυτέψει αρετές δύσκολες και μεγάλες, που ζητούν αυταπάρνηση και πνεύμα θυσίας.

Και το πέτυχε, γι' αυτό από πολύ νωρίς θαυματούργησε και αναγνωρίστηκε ως άγιος.

Σύμφωνα με τις πηγές, συμμετείχε στη Β΄ Οικουμενική Σύνοδο του 381, ενώ το όνομά του όσο ζούσε έχει συνδεθεί με πολλά θαύματα και στην επαρχία του και στην Κωνσταντινούπολη (στα χρόνια του αυτοκράτορα Θεοδοσίου του Μεγάλου).

Αλλά και μετά το θάνατό του, καθώς μαρτυρούνται πολλές ιάσεις στην εκκλησία της Παναγίας του Μουράνο στη Βενετία, όπου μεταφέρθηκε το λείψανό του.

Πώς κατέληξε εκεί; Δύο αιώνες μετά το θάνατό του (604), το λείψανό του, λόγω των βαρβαρικών επιδρομών, προκειμένου να προστατευτεί, από περικαλλή ναό στη Γλυκή Παραμυθιάς, στις όχθες του ποταμού Αχέροντα, που είχε αναγείρει και κατακοσμήσει ο ίδιος και όπου βρισκόταν ο τάφος του μετακινήθηκε με πρωτοβουλία του Επισκόπου Ευροίας Ιωάννη του Β΄ στην Κέρκυρα και συγκεκριμένα στο ναό του αγίου Ιωάννη του φρουρίου της Κασσιώπης.

Το 1125 ο δόγης Δομένικος Μιχαήλ το μετακόμισε στη Βενετία. Ύστερα από πολλούς αιώνες και μακροχρόνιες προσπάθειες του Μητροπολίτη Παραμυθίας Τίτου και πιστών, που είχαν συστήσει επιτροπή, τεμάχιο λειψάνου του παραχωρήθηκε από το Βατικανό και η υποδοχή του έγινε το Σεπτέμβριο του 2000 στην Παραμυθιά.

Η ψυχή του αγίου Δονάτου τροφοδοτούνταν πνευματικά με το λόγο του Θεού, με τη λατρεία, με τη μυστηριακή ζωή, με το καθημερινό βίωμα του θεϊκού θελήματος.

Φερόταν ως πολίτης του ουρανού. Ταυτίστηκε με τη θεία αγάπη. Ανέβηκε πάνω από το μέτρο και πραγματοποίησε με ισχυρή θέληση το τέλειο.

Σ' αυτή την πορεία ζωής του στηριζόταν από το στενό του δεσμό με το Χριστό. Και διαχρονικά μας δίνει το μήνυμα: «Κοίτα ψηλά και προχώρα».

Να ένα σύνθημα γεμάτο δύναμη και ελπίδα. Κοιτάμε ψηλά και τότε προχωράμε ατρόμητοι στη ζωή.

Υψώνουμε τα μάτια μας στον ουρανό και τότε θα δούμε πόσο σταθερή είναι η πορεία σου στη γη.

Οι φόβοι δεν θα λείψουν. Θα μεταμορφωθούν. Όταν ατενίζουμε τους φόβους της ζωής με το περίτρομο βλέμμα της ολιγοπιστίας, τους βλέπουμε τρομερούς.

Όταν όμως τους παρατηρούμε μέσα από το πρίσμα της πίστης, τότε χάνουν την αγριωπή τους όψη. Γίνονται αφορμή για ευψυχία.

Εμφανίσεις: 300346
Γίνετε ενεργά η πηγή του Romfea.gr! Στείλτε ειδήσεις και φωτογραφίες που πιστεύετε πως ενδιαφέρουν τους αναγνώστες στο [email protected]
FOLLOW ROMFEA: