Logo
Γράφτηκε από τον/την Romfea.gr. 22/04 23:26

femeile mironosite

Του Αρχιμ. Διονυσίου Καραγιάννη στην Romfea.gr


Τὰ μύρα θερμῶς, τῷ τάφῳ προσκομίζουσαι, Γυναῖκες Σωτήρ, Ἀγγέλου τῇ λαμπρότητι, τὰς ψυχὰς ἠγάλλοντο, καὶ Θεόν σε τῶν ὅλων ἐκήρυττον, καὶ Μαθηταῖς ἐβόων΄ Ὄντως ἀνέστη ἐκ τάφου ἡ πάντων ζωή.

Κυριακή τρίτη από του Πάσχα και η Εκκλησία συνεχίζει να μας παραθέτει το γεγονός της Αναστάσεως του Κυρίου.  

Στην σημερινή Κυριακή τον λόγο έχουν  οι μυροφόρες γυναίκες, αυτές οι γυναίκες που τόλμησαν να προσέλθουν στον τάφο με τα μύρα για να αλείψουν τον νεκρό Χριστό. Ξημερώματα ξεκίνησαν για τον τάφο, χωρίς να υπολογίσουν τίποτα. 

Μέσα στην θλίψη και την λύπη τους για την απώλεια του διδασκάλου τους, μέσα στον κατατρεγμό και τον φόβο. Η ανάσταση του Κυρίου, όπως μας αναφέρει ο Άγιος Γρηγόριος ο Παλαμάς είναι η ανανέωση της ανθρωπίνης φύσεως.

Είναι η αναζωογόνηση και η αναδημιουργία του πρώτου Αδάμ, τον οποίο η αμαρτία οδήγησε στο θάνατο. Η ανάσταση είναι η επιστροφή στην αθάνατη ζωή.

Ενώ κανένας δεν είδε τον πρώτο άνθρωπο όταν δημιουργήθηκε και του έδωσε ζωή o Θεός- γιατί κανένας άνθρωπος δεν υπήρχε εκείνη την εποχή - η γυναίκα ήταν η πρώτη που τον είδε αφού είχε δεχθεί την αναπνοή της ζωής με θεϊκή ανάκαμψη.

Γιατί μετά από αυτόν, η Εύα ήταν ο πρώτος άνθρωπος που είδε άνθρωπο. Όμως, κανείς δεν είδε τον δεύτερο Αδάμ, ο οποίος είναι ο Κύριος, να ανεβαίνει από τους νεκρούς, επειδή κανένας από τους κοντινούς του ανθρώπους δεν ήταν κοντά και οι στρατιώτες φυλάσσοντας τον τάφο ήταν τόσο τρομαγμένοι που ήταν σαν τους νεκρούς.

Μετά την ανάσταση, όμως, ήταν μια γυναίκα που τον είδε πρώτα μπροστά στους άλλους, όπως έχουμε ακούσει από το Ευαγγέλιο του Αγίου Μάρκου σήμερα.

Μετά την ανάστασή του ο Ιησούς πρωτοεμφανίστηκε το πρωί της Ημέρας του Κυρίου [Κυριακή] στη Μαρία την Μαγδαληνή.Αν και κινδύνευαν να συλληφθούν οι Μυροφόρες, εντούτοις αυτές δεν υπολόγισαν τίποτα.

Ξεκίνησαν έχοντας μαζί τους τις ανθρώπινες σκέψεις, ότι όλα τελείωσαν, όλα έσβησαν μονομιάς. Ο Χριστός καταδικάστηκε και πέθανε με σταυρικό θάνατο, και μέσα στον φόβο αυτόν αντί να κρυφτούν, αυτές οι γυναίκες ξεκίνησαν το ακατόρθωτο.

Το μόνο που αναρωτιούνταν ήταν πως θα αποκυλίσουν τον λίθο από τον τάφο. Ο Ευαγγελιστής Μάρκος αναφέρει ότι συχνά ο  Χριστός ζήτησε από αυτούς που έχουν θεραπευτεί ή που γίνονται μάρτυρες ενός θαύματος να μην πουν σε κανέναν τίποτα και όμως συνήθως καταλήγουν να κάνουν το αντίθετο.

Τώρα ο άγγελος ζητά από τις μυροφόρες να αναγγείλουν τα νέα της Ανάστασης και όμως οι γυναίκες τα κρατούν μυστικό. Σίγουρα ήταν συγκλονισμένες.

Αυτές οι γυναίκες έγιναν οι πρώτοι άνθρωποι που έδωσαν αποδείξεις για την Ανάσταση του Χριστού. Ιστορικά, αναγνωρίζουμε επίσης μια άλλη μεγάλη γυναίκα, που αντιπροσώπευε την ανθρώπινη φυλή για την ενσάρκωση του Υιού και Λόγου του Θεού και που μας οδήγησε όλους στη σωτηρία μας μέσω του Χριστού.

Είναι η Παναγία μας Θεοτόκος, η οποία απάντησε με ταπείνωση. Αυτά τα παραδείγματα υπογραμμίζουν τη σημαντική κατάσταση της γυναίκας μέσα στην Εκκλησία, τόσο σημαντική και μοναδική, όσον αφορά την οικονομία της σωτηρίας μας.

Περιστασιακά, ορισμένοι άνθρωποι πρότειναν να δηλώσουν οι γυναίκες και οι πρώτοι μαθητές ότι ο Χριστός "αναστήθηκε από τους νεκρούς" ως αποτέλεσμα ενός είδους φαντασίας και πεισμονής που βιώνουν.

Αυτό σημαίνει ότι οι μαθητές  και οι Απόστολοι υποτίθεται ότι υποφέρουν από το ψυχολογικό φαινόμενο στο οποίο οι άνθρωποι που πιστεύουν ότι κάτι συνεχίζει έντονα λέγοντάς το ακόμη πιο αποφασιστικά, αν και είναι αντιμέτωποι με αντίθετα στοιχεία.

Με άλλα λόγια, οι μαθητές και οι Απόστολοι τόσο πολύ ήθελαν τον Χριστό να μην είναι αυτός ο νεκρός, αλλά η πραγματικότητα έδειξε άλλα, κατά τα ανθρώπινα δεδομένα. 

Την ανάσταση του Χριστού είναι αλήθεια ότι κανείς δεν την περίμενε, οι μυροφόρες, παρά τον φόβο ήρθαν μπροστά σε μια πραγματικότητα. Είδαν πρώτες τον αναστημένο Χριστό.

Η σιγουριά σε εμάς, με όλα αυτά που κουβαλάμε, αντιλήψεις και σκέψεις γύρω από τον Χριστό, είναι ότι ο αναστημένος Κύριος έρχεται πάντοτε έξαφνα και μας φέρνει μπροστά σε εκπλήξεις, και δη αναστάσιμες. Αμήν

Εμφανίσεις: 302103
Γίνετε ενεργά η πηγή του Romfea.gr! Στείλτε ειδήσεις και φωτογραφίες που πιστεύετε πως ενδιαφέρουν τους αναγνώστες στο [email protected]
FOLLOW ROMFEA: