Γράφτηκε από τον/την Romfea.gr. Δευτέρα, 01 Οκτωβρίου 2018

axridos 15

To 2018, κλείνουν 1000 έτη από την ίδρυση της Αρχιεπισκοπής Αχρίδος, η οποία ιδρύθηκε το 1018, από τον αυτοκράτορα Βασίλειο Β΄ τον Βουλγαροκτόνο. Αυτό το σημαντικό γεγονός, η πανορθόδοξα αναγνωρισμένη Κανονική Εκκλησία στη χώρα, η Ορθόδοξη Αρχιεπισκοπή Αχρίδος, το γιόρτασε με διάφορους τρόπους.

Ο κυρίως εορτασμός των 1000 χρόνων από την ίδρυση της Αρχιεπισκοπής Αχρίδος, με εκκλησιαστική μεγαλοπρέπεια, έλαβε χώρα στις 29 και 30 Σεπτεμβρίου 2018, στην Σταυροπηγιακή μονή του Αγίου Ιωάννου του Χρυσοστόμου, στην Νιζέπολη, Μπίτολα.

Στις 30 Σεπτεμβρίου 2018, τελέστηκε πολυαρχιερατική Θεία Λειτουργία προεξάρχοντος του Μακριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αχρίδος και Μητροπολίτη Σκοπίων κ. Ιωάννου, συλλειτουργούντων των Αρχιερέων, Μητροπολίτου Μαυροβουνίου κ. Αμφιλοχίου (Σερβική Εκκλησία), Αρχιεπισκόπου Λούμπλιν και Τσέλμ κ.΄Αβελ, (Ορθόδοξη Εκκλησία της Πολωνίας), Επισκόπου Σούμπερκ κ. Ησαΐα, (Ορθόδοξη Εκκλησία της Τσεχίας και Σλοβακίας), των Επισκόπων, Βράνιας κ. Παχωμίου, Ράσκα και Πριζρένης κ. Θεοδοσίου, Κρούσεβατς κ. Δαβίδ, Μοχακίου κ. Ησυχίου, Διοκλείας κ. Μεθοδίου (Σερβική Εκκλησία), των Επισκόπων Πόλογκ-Κουμάνοβο και Τοποτηρητή Δέμπαρ-Κίτσεβο κ. Ιωακείμ, Μπρεγαλίτσης και Τοποτηρητή Μπίτολα κ. Μάρκου, Στοβίων και Τοποτηρητή Σρώμνιτσας κ. Δαβίδ (Ορθόδοξη Αρχιεπισκοπή Αχρίδος), του πρωτοπρεσβύτερου Σπυρίδωνος, αντιπροσώπους του Αρχιεπισκόπου Τυράννων, Δυρραχίου και πάσης Αλβανίας κ. Αναστασίου (Ορθόδοξη Εκκλησία της Αλβανίας), και πολλούς ιερείς από διάφορες τοπικές εκκλησίες.

Η Αρχιερατική Θεία Λειτουργία εμπλουτίστηκε με ψαλμωδία φημισμένων πρωτοψαλτών από την Σερβία, την Ελλάδα και την Βουλγαρία, τον πρωτοψάλτη Νικόλαο Popmihajlov με την χορωδία «Mojsije Petrovic» (Βελιγράδι), τον άρχοντα πρωτοψάλτη Γρηγόριο Παπαεμμανουήλ με την χορωδία «Οι Δομέστικοι» (Δράμα), και τον πρωτοψάλτη Νικόλαο Αντώνοβ (Σόφια).

Παρόν ήταν και ο εκπρόσωπος του γραφείου διαθρησκευτικών σχέσεων της Κυβερνήσεως της Σερβίας, κ. Marko Nikolic.

Η καθολική αυτή Μυσταγωγία, αναμφίβολα είναι ο πιο όμορφος τρόπος να εορταστεί μια τέτοια μεγάλη επέτειος. Προηγήθηκε εσπερινός προεξάρχοντος του Αρχιεπισκόπου Λούμπλιν και Τσέλμ κ.΄Αβελ, με την παρουσία συνπροσευχομένων Αρχιερέων.

Στον όρθρο χοροστάτησε ο Μητροπολίτης Μαυροβουνίου κ. Αμφιλόχιος.

Μετά την Θεία Λειτουργία παρατέθηκε κέρασμα για όλο τον λαό και μετά ακολούθησε επίσημο πρόγραμμα. Την εκδήλωση άνοιξε ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Αχρίδος και Μητροπολίτης Σκοπίων κ. Ιωάννης με μια εμπνευσμένη ομιλία. (Πατήστε εδω για την ομιλία)

Ακολούθησε η διάλεξη της καθηγήτριας κας. Αγγελικής Δελικάρη. (Πατήστε εδώ για την ομιλία)

Το πρόγραμμα συμπεριλάμβανε εκκλησιαστική υμνογραφία από των προαναφερθέντων χορωδιών καθώς και παραδοσιακή μουσική από τα μέλη της ορχήστρας «Pece Atanasoski» με γυναικεία φωνητική ομάδα.

axridos 1

axridos 1

axridos 1

axridos 1

axridos 1

axridos 1

axridos 1

axridos 1

axridos 1

axridos 1

axridos 1

axridos 1

axridos 1

axridos 1

axridos 1

axridos 1

axridos 1

axridos 1

axridos 1

axridos 1

axridos 1

axridos 1

Εμφανίσεις: 302200
Γίνετε ενεργά η πηγή του Romfea.gr! Στείλτε ειδήσεις και φωτογραφίες που πιστεύετε πως ενδιαφέρουν τους αναγνώστες στο [email protected]
FOLLOW ROMFEA: