Γράφτηκε από τον/την Romfea.gr. 30/09 18:16

tsernovbil

Για την Romfea.gr | Κορίνα Σαντοριναίου


Συνέντευξη στο Segodnya.ua παραχώρησε ο Μητροπολίτης Βίσγκοροντ και Τσερνομπίλ κ. Παύλος, με κύριο θέμα την λεγόμενη αυτοκεφαλία στην Ουκρανία.

Ο Μητροπολίτης Παύλος σχολιάζει με καυστικό λόγο τα τεκταινόμενα, τονίζοντας ότι η κατάσταση γύρω από την Ορθόδοξη Εκκλησία της Ουκρανίας έχει επιδεινωθεί μετά τις δηλώσεις του Οικουμενικού Πατριαρχείου για εκχώρηση αυτοκεφαλίας με τους σχισματικούς.

Ερωτηθείς για την δήλωση του Πατριάρχη Βαρθολομαίου ότι η "Μητέρα Εκκλησία" πρέπει να βοηθήσει τα "παιδιά" της στην Ουκρανία, ο Μητροπολίτης Τσερνόμπιλ τόνισε:

«Εγώ ανήκω σε εκείνους που πιστεύουν ότι στην Εκκλησία δεν υπάρχει "μητέρα". Υπάρχει μόνο η Εκκλησία του Χριστού, που είμαστε όλοι ίσοι. Ο Θεός δεν είναι απρόσωπος! Υπάρχει μόνο ως πρώτος, ίσος με όλους, αλλά πρώτος μεταξύ ίσων. Κανείς δεν του έδωσε το δικαίωμα να κυβερνήσει πάνω σε κάποιον. Γιατί καλούμαστε μια Αγία Αποστολική Εκκλησία, και όχι Πατριαρχική για παράδειγμα; Επειδή όλα αποφασίζονται από την Σύνοδο και όχι από κάποιον μόνο. Χρειάζεται διάκριση...»

Σχολιάζοντας την παρουσία των Έξαρχων στην Ουκρανία τόνισε:

«Κανείς δεν θα δώσει αυτοκέφαλο αυτή την φορά... Οι Έξαρχοι όπως είδατε δεν μπορούν να έρθουν σε εμάς! Αυτοί δεν είναι Έξαρχοι, αλλά μια θλίψη... Ένας από αυτούς ήταν Ουνίτης μην το ξεχνάτε! Αυτοί οι άνθρωποι είναι businessmen.»

Ερωτηθείς για το ποιος θα λάβει αυτοκεφαλία ανέφερε:

Θα απαντήσω με τα λόγια του σχισματικού Πατριάρχη Φιλαρέτου, ο οποίος είχε πει ότι μπορεί να υπάρξει υποταγή στην Κωνσταντινούπολη, μόνο αν θα υπήρχε αυτοκεφαλία. Επίσης, ο Φιλάρετος είναι απόλυτα βέβαιος ότι μόνο αυτός μπορεί να είναι ο Πατριάρχης σε αυτή την Εκκλησία.

Όμως ποιος του εγγυάται ότι θα τον ψηφίσουν; Δεν έχει καμία πιθανότητα! Το Οικουμενικό Πατριαρχείο θα κυβερνάει… Ήθελαν να το κάνουν αυτό και στην Τσεχία, αλλά δεν ήταν δυνατόν, τώρα θέλουν στην Ουκρανία. Γιατί ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος δεν δίνει αυτοκεφαλία και στην Εκκλησία της Αμερικής;

Ο Μητροπολίτης Τσερνομπίλ ερωτηθείς για το ανάθεμα τόνισε:

«Ο Φιλάρετος προσποιείται ότι δεν τον ενδιαφέρει το ανάθεμα που έχει…Η συνείδησή του, τον ταλαιπωρεί όμως για τον ανάθεμα που του έχει επιβληθεί. Και τρανή απόδειξη αυτού, είναι η επιστολή που είχε στείλει προς την Μόσχα και υπέγραφε ως «μοναχός Φιλάρετος» αντί ως «Πατριάρχης Κιέβου».

Σήμερα, το Φανάρι θα έχει μεγάλη ευθύνη γι αυτό! Αυτή η αμαρτία δεν θα συγχωρεθεί ότι τώρα ούτε στην άλλη ζωή. Θα κάνουν όπως με ανάθεμα του Ιβάν Μαζέπα, αφού η Κωνσταντινούπολη κάθε φορά βρίσκει ότι χρειάζεται.»

Για τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο

Έχω πολλά ερωτήματα για τον Πατριάρχη… Πάντα τον θεωρούσα μεγάλη προσωπικότητα. Ακόμη και αν θέλεις να θεραπεύσεις την κατάσταση στην Ουκρανία, δεν το κάνεις με τις κοσμικές αρχές.

Έπρεπε σε ένα ουδέτερο έδαφος να καθίσει με τον Πατριάρχη Κύριλλο και τον Μητροπολίτη Ονούφριο και να τα βάλουν όλα πάνω σε ένα τραπέζι και λάβουν αποφάσεις και μέτρα…

Για την Λαύρα του Κιέβου

Ο Μητροπολίτης Παύλος απαντώντας στις απειλές των σχισματικών ότι θα καταλάβουν την Λαύρα του Κιέβου, ανέφερε ότι «από την Λαύρα θα μας βγάλουν μόνο νεκρούς.

Για την Λαύρα έχει σκοτωθεί κόσμο, και εγώ προσωπικά δεν μπορώ να φανταστώ τον εαυτό μου χωρίς το μοναστήρι. Δεν πρόκειται να προσκυνήσω την μπότα της Κωνσταντινούπολης.

Επειδή θα ενωθούν με τους σχισματικούς χωρίς να υπάρξει μετάνοια. Όταν θέλουμε να είμαστε με το διάβολο, τότε εμείς οι ίδιοι θα καταλήξουμε στην κόλαση. Ο λαός όμως θυμάται πολύ καλά την ιστορία του, και θα προστατεύσει τα ιερά και τα όσια των προγόνων του.»

Για την διακοπή ευχαριστιακή κοινωνίας

Μπορούμε να επικοινωνούμε ως εκκλησίες, αλλά δεν μπορούμε να συλλειτουργούμε.

Μπορούμε να είμαστε στο Ναό μαζί, αλλά δεν μπορούμε να υπηρετήσουμε μαζί.

Τώρα θέλουν να έρθουν στην Λαύρα; Με πολύ αγάπη θα τους δεχτούμε, αλλά δεν θα επιτρέψουμε σε Τούρκους πολίτες να μας δίνουν εντολές.

Για το Άγιον Όρος

Δεν μπορώ να επισκεφθώ το Άγιον Όρος, γιατί δεν μου εκδίδουν βίζα. Τι να κάνουμε τώρα; Εντάξει έχουμε και εδώ μοναχισμό! Επίσης για να επισκεφθείς το Περιβόλι της Παναγίας, πρέπει να υποβληθείς σε μεγάλη γραφειοκρατία.

Εγώ προσωπικά θεωρώ τα Ιεροσόλυμα το σπουδαιότερο μέρος. Πάντα πίστευα ότι δεν υπάρχει τίποτα υψηλότερο από τους Αγίους Τόπους. Μου αρέσει πάντα να τα επισκέπτομαι! Επίσης ο Πατριάρχης Θεόφιλος πάντα μας υποδέχεται με ιδιαίτερη αγάπη και τον εκτιμώ βαθύτατα.

Σέβομαι τον Πατριάρχη Θεόφιλο, αλλά και τον μακαριστό Πατριάρχη Διοδώρο, τον οποίο αγαπούσα και εκτιμούσα πολύ, για μένα ήταν ένας άγιος άνθρωπος.

Επίσης θα ήθελα να δω τι θα γίνει με το Άγιον Όρος, όταν Ρώσοι και οι Ουκρανοί προσκυνητές σταματήσουν να κάνουν μεγάλες αγορές, όπως θυμίαμα, εικόνες και ελαιόλαδο. Αλλά προς το παρόν δεν υπάρχουν τέτοιες «κυρώσεις».

Για τον τόμο της αυτοκεφαλίας

Ελπίζω το Οικουμενικό Πατριαρχείο να έχει σοφία και να μην διακοπούν οι σχέσεις με την Εκκλησία της Ρωσίας, και οδηγήσουν την Ουκρανία σε περίοδο δίωξης.

Αυτό θα δοκιμάσει την πίστη όλων μας. Δεν είναι ώρα για αυτοκεφαλίες!

Η Κυβέρνηση της Ουκρανίας αποφάσισε να τα βάλει με τον Θεό…δεν θα έχουν όμως καλό τέλος.

Επίσης, το Οικουμενικό Πατριαρχείο θα επιβάλει την λεγόμενη λογία, και θα με θυμηθείτε.

Τώρα δεν δίνουμε λογία σε κανέναν! Σύντομα θα βάλουν και την οικονομική βοήθεια προς το Πατριαρχείο…

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης δεν έχει το δικαίωμα να δώσει ο ίδιος την αυτοκεφαλία πρέπει να αναγνωριστεί από όλες τις τοπικές ορθόδοξες εκκλησίες. Διαφορετικά θα είναι παράνομη.

Νομίζω ότι έχουν την σύνεση ώστε να μη χωρίσουν την εκκλησία. Το πιο σημαντικό πράγμα από όλα είναι ότι θα χυθεί αίμα.

Θα ήθελα να απευθύνω έκκληση προς το Φανάρι, να μην κάνει ότι δεν θέλει να κάνουν οι άλλοι σε αυτό!

Ο Χριστός δεν υποχρέωσε κανέναν να τον ακολουθήσει. Είπε όποιος θέλει να με ακολουθήσει ας με ακολουθήσει..

Εμφανίσεις: 301064
Γίνετε ενεργά η πηγή του Romfea.gr! Στείλτε ειδήσεις και φωτογραφίες που πιστεύετε πως ενδιαφέρουν τους αναγνώστες στο [email protected]
FOLLOW ROMFEA: