Logo
Γράφτηκε από τον/την Romfea.gr. Τετάρτη, 06 Δεκεμβρίου 2017

antioxeias mosxas 1

ΜΟΣΧΑ | ΑΙΜΙΛΙΟΣ ΠΟΛΥΓΕΝΗΣ


Συνάντηση με τον Πατριάρχη Μόσχας και πασών των Ρωσιών κ. Κύριλλο, είχε ο Πατριάρχης Αντιοχείας κ. Ιωάννης.

Η συνάντηση των δύο Προκαθημένων πραγματοποιήθηκε στην Πατριαρχική Κατοικία του κ. Κυρίλλου, στην Ιερά Μονή του Αγίου Δανιήλ.

Τον Πατριάρχη Αντιοχείας σύνοδευαν ο Μητροπολίτης Φιλιππουπόλεως Νήφων, ο Μητροπολίτης Αυστραλίας και Νέας Ζηλανδίας Βασίλειος και κληρικοί του Πατριαρχείου.

Πριν από την συνάντηση στο παρεκκλήσι της Πατριαρχικής Κατοικίας, τελέστηκε σύντομη δοξολογία και ανταλλάγησαν ευχαριστίες.

"Παρά τις διάφορες εσωτερικές και εξωτερικές συνθήκες κατά τον τελευταίο αιώνα, η σχέσεις μεταξύ των Εκκλησιών Αντιοχείας και Ρωσίας στέφονται με επιτυχία. Η ιστορία των σχέσεων μεταξύ των δύο Εκκλησιών έχουν παίξει πάντα σημαντικό ρόλο, γι΄αυτό θέλω να σας ευχαριστώ προσωπικά γιατί εσείς συνεχίζεται την ανιδιοτελή αυτή συμβολή στην ανάπτυξη αυτών των σχέσεων" ανέφερε ο Πατριάρχης Κύριλλος απευθυνόμενος προς τον Πατριάρχη Αντιοχείας.

Από την πλευρά του ο Πατριάρχης Ιωάννης ευχαρίστησε τον Πατριάρχη Κύριλλο, τονίζοντας ότι "ευχαριστώ τον Θεό που είχαμε την ευκαιρία να είμαστε παρόντες στους εορτασμούς για την 100η επέτειο από την αποκατάσταση του Πατριαρχείου Μόσχας. Αυτό το γεγονός είναι γι΄ όλους μας μια εορτή, αλλά και γι΄ όλους τους Χριστιανούς".

Επίσης ο Πατριάρχης Αντιοχείας ανέφερε ότι αυτή είναι η τρίτη επίσκεψή του στην Εκκλησία της Ρωσίας, πέντε χρόνια μετά την εκλογή ως Πατριάρχη της Εκκλησίας της Αντιοχείας.

"Είμαστε πολύ ευτυχείς που έχουμε την ευκαιρία να συζητήσουμε μαζί σας, την Αγιότητά σας, όλα τα πιεστικά ζητήματα που απασχολούν τις Εκκλησίες μας. Σας ευχαριστούμε για τη φιλοξενία την οποία λάβαμε όλες αυτές τις ημέρες" τόνισε ο Πατριάρχης Ιωάννης.

Σε άλλο σημείο ο Πατριάρχης Αντιοχείας μιλώντας για την κατάσταση στη Συρία και μια σειρά από άλλες χώρες της Μέσης Ανατολής τόνισε: "Σήμερα συνεχίζουμε να αντιμετωπίζουμε μεγάλες δυσκολίες, και σχεδόν όλοι γνωρίζουν πλήρως τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι πιστοί μας. Εκ μέρους της Εκκλησίας της Αντιοχείας και του ποίμνίου μας θα, σας μεταφέρω την ευγνωμοσύνη προς τη Ρωσική Ορθόδοξη Εκκλησία για την υποστήριξη που αυτή μας έχει δώσει".

Κατά τη διάρκεια των συνομιλιών ο Πατριάρχης Κύριλλος ανέφερε ότι «η δίωξη που έχει υποστεί η Εκκλησία της Ρωσίας, μας έχει κάνει ευαίσθητους στον πόνο των αδελφών μας, όπου κι αν αυτοί βρίσκονται».

Απευθυνόμενος στον Πατριάρχη της Αντιόχειας, είπε: «Σήμερα η Εκκλησία σας βρίσκεται στο επίκεντρο της δίωξης και της ταλαιπωρίας. Και έχουμε βιώσει κάτι παρόμοιο, ίσως περισσότερο από οποιονδήποτε άλλο, έτσι μπορούμε να κατανοήσουμε τον πόνο και την θλίψη που έχετε στην καρδιά σας, αλλά και στις καρδιές των πιστών στη Συρία και το Ιράκ".

Ο Πατριάρχης Μόσχας και πασών των Ρωσιών κ. Κύριλλος υπενθύμισε ότι πριν από τέσσερα χρόνια πραγματοποιήθηκε στη Μόσχα, συνάντηση των Προκαθημένων των Ορθοδόξων Εκκλησιών και εκπροσώπων από τον Ρώσο Πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν, όπου τότε όλοι οι Προκαθήμενοι ζήτησαν ομόφωνα από τον επικεφαλής του ρωσικού κράτους να προστατεύσει τους χριστιανούς στη Μέση Ανατολή.

Επίσης ο Πατριάρχης Κύριλλος έκανε μια εκτενής αναφορά στην βοήθεια της Ρωσίας στη Μέση Ανατολή, στο θέμα των προσφύγων αλλά και στις προοπτικές για βοήθεια σε μέρη όπου απαιτείται.

Ο Πατριάρχης Αντιοχείας για ακόμη μια φορά ευχαρίστησε τον Πατριάρχη Μόσχας για την συμπαράστασή του, υπογραμμίζοντας τον προσωπικό του ενδιαφέρον για τα προβλήματα στη Μέση Ανατολή.

Επίσης αναφέρθηκε στην συνάντηση που είχαν με τον Πρόεδρο της Ρωσίας, τονίζοντας ότι "για το σύνολο των Προκαθημένων των Τοπικών Ορθοδόξων Εκκλησιών ήταν πολύ σημαντικό να συναντηθούν με τον Ρώσο Πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν. Η συνάντηση αυτή ήταν άλλη μια ένδειξη για την βοήθεια και υποστήριξη της Ρωσίας σε άλλες χριστιανικές χώρες".

"Αισθανθήκαμε ότι η στήριξη από τον Πρόεδρο της Ρωσικής Ομοσπονδίας, όπου μίλησε για τη δέσμευση του λαού σας, στις ανθρώπινες και ηθικές αξίες, της ειρήνης και της δικαιοσύνης. Παρατηρήσαμε επίσης ότι ο Πρόεδρος δίνει μεγάλη προσοχή στην κατάσταση των χριστιανών σε όλη τη Μέση Ανατολή, συμπεριλαμβανομένης της Συρίας και του Λιβάνου» πρόσθεσε κλείνοντας ο Πατριάρχης Αντιοχείας.

Τέλος κατά τη διάρκεια της συνάντησης, συζητήθηκαν θέματα διμερών σχέσεων και θεμάτων πανορθόδοξης συνεργασίας.

antioxeias mosxas 2

antioxeias mosxas 2

antioxeias mosxas 2

antioxeias mosxas 2

antioxeias mosxas 2

Εμφανίσεις: 303517
Γίνετε ενεργά η πηγή του Romfea.gr! Στείλτε ειδήσεις και φωτογραφίες που πιστεύετε πως ενδιαφέρουν τους αναγνώστες στο [email protected]
FOLLOW ROMFEA: