Logo
Γράφτηκε από τον/την Romfea.gr. 16/02 17:34

elliniki glossa patriarxis 3

Με επισημότητα πραγματοποιήθηκε σήμερα Δευτέρα 16 Φεβρουαρίου 2026, στη Βιβλιοθήκη της Αλεξάνδρειας, η εκδήλωση για την Παγκόσμια Ημέρα της Ελληνικής Γλώσσας, υπό την αιγίδα του Γενικού Προξενείου της Ελλάδος στην Αλεξάνδρεια.

Στην εκδήλωση παρέστη και απηύθυνε χαιρετισμό η Α.Θ.Μ. ο Πάπας και Πατριάρχης Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής κ.κ. Θεόδωρος Β΄, ο οποίος, με λόγο εμπνευσμένο, ανέδειξε τη διαχρονική σημασία της ελληνικής γλώσσας και τη βαθιά της σύνδεση με την ιστορία και την πνευματική ταυτότητα της Αλεξάνδρειας.

Στην εκδήλωση παρέστησαν ο Εξοχώτατος Γενικός Πρόξενος της Ελλάδος στην Αλεξάνδρεια κ. Ιωάννης Πυργάκης, ο Διευθυντής της Βιβλιοθήκης της Αλεξάνδρειας Δρ.Αχμάντ Ζάιντ, εκπρόσωποι του Κυβερνείου και διαφόρων θεσμικών και πολιτιστικών φορέων της πόλεως, καθώς και ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Μαρεώτιδος κ. Δαμασκηνός, Πατριαρχικός Επίτροπος Αλεξανδρείας, ο οποίος συνόδευσε τον Μακαριώτατο.

Κατά τον χαιρετισμό του, ο Μακαριώτατος υπογράμμισε ότι η ελληνική γλώσσα δεν αποτελεί απλώς σύστημα λέξεων, αλλά φορέα μνήμης και ταυτότητας. Τόνισε δε ότι η ελληνική γλώσσα είναι η γλώσσα της φιλοσοφίας, της επιστήμης, της ποίησης, καθώς και του Ευαγγελίου, των Πατέρων της Εκκλησίας, της θεολογίας και της προσευχής.

Αναφερόμενος στην Αλεξάνδρεια, υπογράμμισε ότι εδώ η ελληνική λαλιά απέκτησε παγκόσμια διάσταση και ουδέποτε υπήρξε ξένη, αλλά είχε πάντοτε ενεργή παρουσία επί είκοσι αιώνες, στα σχολεία, στη Βιβλιοθήκη και στα Ιερά Θυσιαστήρια του Πατριαρχείου.

Κατά τον λόγο του, ο Μακαριώτατος αναφέρθηκε στον εθνικό ποιητή Διονύσιο Σολωμό και στον «Ύμνο της ελευθερίας», με τον οποίο έχει ήδη καθιερωθεί να συνδέεται η συγκεκριμένη ημέρα.

Επίσης έκανε ιδιαίτερη αναφορά στον Αλεξανδρινό ποιητή Κωνσταντίνο Καβάφη, επισημαίνοντας ότι η ελληνική γλώσσα υπήρξε και παραμένει γέφυρα πολιτισμών, κοινός τόπος μνήμης και συνειδήσεως.

Σε έναν κόσμο που δοκιμάζεται από εντάσεις και αβεβαιότητες, κάλεσε όλους να υπηρετούν την αλήθεια, να καλλιεργούν τον διάλογο και να οικοδομούν την ειρήνη, τονίζοντας ότι η ελληνική γλώσσα οφείλει να παραμένει γλώσσα συνυπάρξεως, σεβασμού και αρμονίας, ιδιαιτέρως στην πολυπολιτισμική Αλεξάνδρεια.

Μετά το πέρας της ομιλίας, ο Μακαριώτατος προσέφερε στη Βιβλιοθήκη της Αλεξάνδρειας ένα καλαίσθητο αντίγραφο αρχαίου αγγείου με ελληνική επιγραφή, συμβολίζοντας τη διαχρονική πορεία και τη ζωντανή παρουσία της ελληνικής γλώσσας από την αρχαιότητα έως σήμερα.

Εκ μέρους της Βιβλιοθήκης της Αλεξάνδρειας, ο Διευθυντής της Δρ. Αχμάντ Ζάιντ προσέφερε στον Μακαριώτατο τιμητική πλακέτα της Βιβλιοθήκης, ως ένδειξη εκτίμησης και σεβασμού προς το σεπτό πρόσωπό Του και τη μακραίωνη πνευματική διακονία του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας .

Παραθέτουμε ολόκληρο το κείμενο της ομιλίας:

«Εξοχότατε Κύριε Γενικέ Πρόξενε της Ελλάδος στην Αλεξάνδρεια,

Αξιότιμε Διευθυντά της Βιβλιοθήκης της Αλεξάνδρειας Δρ. Άχμετ Ζάιντ, Ελλογιμώτατοι, Αξιότιμοι προσκεκλημένοι,

Με αισθήματα βαθιάς συγκινήσεως και εσωτερικής χαράς απευθύνω τον λόγο μου στη σημερινή εορτή, η οποία τελεί υπό την ευγενή αιγίδα του Γενικού Προξενείου της Ελλάδος, εδώ, στην ιστορική και ευλογημένη Αλεξάνδρεια, την πόλη της συνάντησης των πολιτισμών, της γνώσης και της πνευματικής ακτινοβολίας.

Η πραγματοποίηση αυτής της εκδήλωσης στην περιώνυμη βιβλιοθήκη της Αλεξάνδρειας προσδίδει ιδιαίτερη λαμπρότητα στην εκδήλωση αυτή και αποτελεί ζωντανή μαρτυρία του σεβασμού και της εκτιμήσεως που τρέφει η Αίγυπτος μας προς τον ελληνικό πολιτισμό και την πολυαιώνια ελληνική παρουσία στη γη του Νείλου.

Η Αίγυπτος και η Ελλάδα δεν συνδέονται μόνο με ιστορικούς δεσμούς· συνδέονται με δεσμούς καρδιάς και πολιτισμού. Η ελληνική γλώσσα δεν είναι απλώς ένα σύστημα λέξεων. Είναι φορέας μνήμης και ταυτότητας.

Είναι η γλώσσα της φιλοσοφίας, της επιστήμης και της ποίησης, αλλά και η γλώσσα του Ευαγγελίου, των Πατέρων της Εκκλησίας, της θεολογίας και της προσευχής.

Είναι η γλώσσα που ένωσε τον λόγο με το ήθος και κατέστησε τον πολιτισμό πράξη ευθύνης.

Στην Αλεξάνδρεια, η ελληνική λέξη απέκτησε παγκόσμια διάσταση. Στη Βιβλιοθήκη της καλλιεργήθηκε η γνώση· στα σχολεία της ανδρώθηκαν γενεές λογίων· και στα Ιερά Θυσιαστήρια του Πατριαρχείου μας αντηχεί αδιαλείπτως, επί είκοσι αιώνες, ως λόγος προσευχής και δοξολογίας.

Εδώ, η ελληνική γλώσσα δεν ήταν ποτέ ξένη· ήταν πάντοτε δημιουργική παρουσία.

Η Ημέρα της Ελληνικής Γλώσσας συνδέεται με τον εθνικό μας ποιητή, τον Διονύσιο Σολωμό, ο οποίος μας υπενθύμισε ότι «το έθνος πρέπει να μάθει να θεωρεί εθνικό ό,τι είναι αληθινό».

Μέσα από τον «Ύμνον εις την Ελευθερίαν», η ελληνική γλώσσα έγινε φωνή αγώνα, πίστεως και ελπίδος· έγινε φλόγα αξιοπρέπειας και ελευθερίας.

Και εδώ, στην Αλεξάνδρεια του Κωνσταντίνου Καβάφη, η ελληνική γλώσσα έγινε εσωτερικός στοχασμός και παγκόσμια ποίηση.

Ο Καβάφης μας δίδαξε ότι η δύναμη της ελληνικής λέξης δεν βρίσκεται στον θόρυβο, αλλά στην αλήθειά της.

Μέσα από τους στίχους του, η Αλεξάνδρεια μίλησε ελληνικά στον κόσμο ολόκληρο, αποδεικνύοντας ότι η γλώσσα μπορεί να γίνει γέφυρα πολιτισμών και κοινός τόπος μνήμης και συνείδησης.

Σήμερα, σε έναν κόσμο που συχνά δοκιμάζεται από εντάσεις και αβεβαιότητες, η γλώσσα μας, μάς καλεί σε ευθύνη.

Να υπηρετούμε την αλήθεια. Να καλλιεργούμε τον διάλογο. Να οικοδομούμε την ειρήνη.

Η ελληνική γλώσσα, γεννημένη σε τόπο διαλόγου και φιλοσοφίας, μπορεί και οφείλει να συνεχίσει να είναι γλώσσα συνύπαρξης, σεβασμού και αρμονίας ιδίως εδώ, στην πολυπολιτισμική Αλεξάνδρεια.

Συγχαίρω θερμά το Γενικό Προξενείο της Ελλάδος για την πρωτοβουλία, καθώς και όλους τους εκπαιδευτικούς που με αφοσίωση κρατούν ζωντανή την ελληνική παιδεία στη γη της Αιγύπτου.

Εκφράζω την ευγνωμοσύνη μας προς το πρόσωπο του εξοχότατου προέδρου της Αιγύπτου κ. Αμπντέλ Φατάχ αλ Σίσι για το πνεύμα σεβασμού και ειρηνικής συνύπαρξης που καλλιεργεί.

Από την Αλεξάνδρεια της ιστορίας, της πίστεως και της ποίησης, υψώνουμε απόψε λόγο ευγνωμοσύνης και ευθύνης.

Είθε η ελληνική γλώσσα να παραμένει πάντοτε γλώσσα αλήθειας, ειρήνης και ελπίδας· γλώσσα που ενώνει και δεν διχάζει, που φωτίζει και δεν σκοτεινιάζει, που οικοδομεί και δεν πληγώνει.»

elliniki glossa patriarxis 1

elliniki glossa patriarxis 1

elliniki glossa patriarxis 1

elliniki glossa patriarxis 1

elliniki glossa patriarxis 1

elliniki glossa patriarxis 1

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το Romfea.gr με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.
FOLLOW ROMFEA: