Γράφτηκε από τον/την Romfea.gr. 01/11 09:43

ag.anargiroi.kairou

Ιωάννης Φουρτούνας στην Romfea.gr
Ιστορικός ερευνητής διαμένων εν Καΐρω


Είναι γνωστό ότι κατά κύματα οι Έλληνες μετανάστες τέλη 18ου αρχές 19ου αι. κατέκλυσαν τις ακτές της Αιγύπτου λόγω της οικονομικής καταστροφής και των πολεμικών συγκρούσεων.

Οι περισσότεροι κατευθύνθηκαν προς την πρωτεύουσα του Καΐρου και από εκεί δεκάδες χιλιάδες εγκαταστάθηκαν εις την αραιοκατοικημένη τότε περιοχή της Σούμπρας που είναι λίγο πριν το Δέλτα του Νείλου.

Τα καταστήματα με τις ελληνικές επιγραφές, μόδας, ψιλικών, κρεοπωλεία, φούρνοι, οι συνομιλίες που άκουγες βαδίζοντας στους δρόμους της Σούμπρας στην ελληνική, όλα μύριζαν Ελλάδα!

Όμως δεν υπήρχε εκκλησία, ούτε σχολείο και ο Πατριάρχης Μελέτιος Μεταξάκης ίδρυσε το 1933 τον Ι. Ν. των Αγίων Αναργύρων Κοσμά και Δαμιανού για την κάλυψη των θρησκευτικών αναγκών των Ελλήνων Παροίκων.

Ο Ναός αυτός υπήρξε μέχρι το 1970 ο μοναδικός ναός των Αγίων Αναργύρων στη Μέση Ανατολή αλλἀ και στην Αίγυπτο, ενώ οι Πάροικοι έχουν ντύσει με ασημένιο πουκάμισο την επιβλητική εικόνα των αγίων εις το τέμπλο του Ναού.

Ο Ι. Ναός είναι τρίκλιτος με μεταβυζαντινές εικόνες, ενώ σε περίβλεπτη θέση έχει την μεγάλων διαστάσεων εικόνα του Νεομάρτυρος Αγίου Γεωργίου του εξ Ιωαννίνων, καθότι ζούσαν στην περιοχή αυτή πολλοί Ηπειρώτες.

Παραπλεύρως του Ι. Ναού υπάρχει η αίθουσα εκδηλώσεων όπου λαμβάνουν χώρα οι εορτές, οι πανηγύρεις, οι γενικές συνελεύσεις, το θέατρο, που χει φτιάξει ο Κώστας Φέρρης που γεννήθηκε εκεί, και οι συνεστιάσεις.

Το κτηριακό συγκρότημα διέθετε ένα μεγάλο περίβολο στον οποίον γινόντουσαν οι μαθητικές εκδηλώσεις, οι δράσεις των Προσκόπων, οι αθλοπαιδιές, και ο χώρος συγκέντρωσης όλων των παιδιών της Ομογένειας της περιοχής της Σούμπρας.

Εκεί είχε την έδρα της η κατηχητική σχολή «Οι Άγιοι Ανάργυροι», η φιλόπτωχος αδελφότης «Οι Μητέρες της Σούμπρας», η Ο.Χ.Α.Ν. που είχε αναλάβει την κατήχηση για όλο το Κάιρο με τη δημιουργία στελεχών.

Το Πατριαρχείο εκτός από τον Ναό ίδρυσε και την περίφημη Πατριαρχική Σχολή, όπου μορφώνονταν οι Ελληνόπαιδες, ενώ όταν με την διαρροή του ελληνικού πληθυσμού έκλεισε η Ο.Χ.Α.Ν. ο Πατριάρχης Νικόλαος ΣΤ΄ ίδρυσε το Πατριαρχικό Κέντρο.

Οι δραστηριότητες του Ορθοδόξου Πνευματικού Πατριαρχικού Κέντρου (Ο.Π.Π.Κ.) προκαλούν τον θαυμασμό μας: εκδρομές στις παρίσθμιες πόλεις προς ενίσχυση των εκεί εναπομεινάντων ολιγοστών Ελλήνων,

Κατηχητικά, Σχολή Ψαλτικής, Συσσίτιο διά τους πτωχούς, η «αγάπη» κάθε πρώτη του μηνός με φαγητό για όλους, λογία των πτωχών (κάθε πτωχή οικογένεια έπαιρνε κάθε Κυριακή φάκελο με οικονομική ενίσχυση), τόμπολα, παιχνίδια, κύκλος Αγίας Γραφής, δωρεάν φροντιστήριο και εορταστικές εκδηλώσεις που χάλκευαν τον ελληνορθόδοξο χαρακτήρα των παιδιών της Παροικίας μας.

Το Ο.Π.Π.Κ. ίδρυσε εκ παραλλήλου και το Διδασκαλείο Ελληνικής Γλώσσας στο οποίο φοιτούσαν δωρεάν πολλοί σπουδαστές, αλλά και μητέρες εκ μεικτών οικογενειών.

Αξίζει να αναφερθεί ότι το Διδασκαλείο αυτό είναι το πρώτο που δίδαξε εις την Αίγυπτο την ελληνική γλώσσα, πολύ πριν ο Κ. Μοσκώβ εγκαινιάσει το κέντρο διδασκαλίας της Πρεσβείας της Ελλάδος εις το Κάιρο.

Ο κυριακάτικος εκκλησιασμός, η διπλή εορτή των Αγίων Αναργύρων -1η Νοεμβρίου και 1η Ιουλίου –και η περιφορά του Επιταφίου την Μεγάλη Εβδομάδα είναι από τις εκδηλώσεις που γίνονται έως και σήμερα.

Αλλά το σημαντικότερο γεγονός για τον ιστορικό Ναό των Αγίων Αναργύρων είναι τα Θυρανοίξια που ετέλεσε ο Μακαριώτατος Πατριάρχης Αλεξανδρείας και Πάσης Αφρικής κ. Θεόδωρος, και που έλαβαν χώρα την 21η Ιανουαρίου του έτους 2007.

Το Πατριαρχείο Αλεξανδρείας βλέποντας λοιπόν χιλιάδες Αιγυπτιώτες να βρίσκουν καταφύγιο στην περιοχή της Σούμπρας, φρόντισε και μερίμνησε να κτιστεί ναός για να βαφτίζουν τα παιδιά τους, να κοινωνούν και να εκκλησιάζονται, ίδρυσε κατηχητική σχολή για να διδαχτούν την πιστή τους, έκτισε την Πατριαρχική Σχολή ώστε να μάθουν γράμματα, υποστήριξε το έργο της Ο.Χ.Α.Ν. ώστε μέσα από τα σπλάχνα της να αναδειχτεί πλειάδα κατηχητών, συσπείρωσε τον λαό γύρω από την Εκκλησία και γαλούχησε την νεολαία εις τα νάματα της θρησκευτικής ζωής, ενώ έχει έως και σήμερον εντεταλμένο ιερέα τον ευλαβέστατο Αρχιμ. π. Ιωακείμ δια να λειτουργείται απόσκοπτα ο Ιερός Ναός και να εξυπηρετούνται οι ενορίτες με ελληνική καταγωγή τρίτης και τετάρτης γενεάς.

Κάθε έτος δε χοροστατούντος του Μακαριωτάτου Πατριάρχου Αλεξανδρείας κ. Θεοδώρου, συμαραστατουμένου από τον Σεβ. Μέμφιδος και Πατριαρχικό Επίτροπο Καΐρου κ. Νικόδημο με όλους τους αρχιμανδρίτες και ιερείς της πρωτεύουσας, με παρούσες τις κοινοτικές και προξενικές αρχές και πλήθος κόσμου τελείται η πανήγυρης των Αγίων Αναργύρων Κοσμά και Δαμιανού.

Διότι το Πατριαρχείο Αλεξανδρείας και ιδιαίτερα ο Πατριάρχης Θεοδωρος αν και έκτισε και κτίζει αμέτρητους ναούς και πάρα πολλά σχολεία και ιατρεία στις χώρες της Αφρικής, δεν ξέχασε και τα τέκνα του που ζουν εις την χώρα του Νείλου και είναι πάντοτε παρών και επισκέπτεται όλες τις ενορίες και όλες τις ελληνικές κοινότητες.

Και έτσι όλοι οι ναοί είναι ανοικτοί και λειτουργούνται και οι Αιγυπτιώτες με τις οικογένειἐς τους και τα τέκνα τους, εκκλησιάζονται κάθε Κυριακή και αλλού, όπως και εις τον Ναό των Αγίων Αναργύρων.

Το θυμίαμα ανεβαίνει και συναντά και δίδει την ευωδία του στους εξεικονισμένους αγίους, διότι σε κάθε εκκλησία που είναι ανοικτή και κτυπά η καμπάνα της κάθε Κυριακή εδώ στις χώρες της Μέσης Ανατολής εκεί κτυπά και η καρδιά της Ελλάδας.

Κτυπά λοιπόν η ελληνική καρδιά και στην Σούμπρα στο ελληνικό τετράγωνο και κυματίζει στο καμπαναριό του Ιερού Ναού των Αγίων Κοσμά και Δαμιανού ακόμη έως και σήμερα η ελληνική σημαία!

Εμφανίσεις: 241308
Γίνετε ενεργά η πηγή του Romfea.gr! Στείλτε ειδήσεις και φωτογραφίες που πιστεύετε πως ενδιαφέρουν τους αναγνώστες στο [email protected]
FOLLOW ROMFEA: