Γράφτηκε από τον/την Romfea.gr. 10/06 22:13

e265

Του Αιμίλιου Πολυγένη


Με ιδιαίτερη λαμπρότητα και μεγαλοπρέπεια τελέστηκε σήμερα, Δευτέρα 10 Ιουνίου ο Μέγας πανηγυρικός Εσπερινός των Αγίων Αποστόλων Βαρθολομαίο και Βαρνάβα στην Ιερά Μονή Ζωοδόχου Πηγής Βαλουκλή.

Στον πανηγυρικό Εσπερινό χοροστάτησε ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος, ο οποίος την ημέρα αυτή άγει τα σεπτά ονομαστήριά του.

Να αναφερθεί ότι κατά τη διάρκεια του εσπερινού παρέστησαν συμπροσευχόμενοι ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος Ιερώνυμος και ο Μητροπολίτης Επιφάνιος της Αυτοκέφαλης Εκκλησίας της Ουκρανίας.

Στην ομιλία του ο Πατριάρχης εξέφρασε την χαρά για την παρουσία του Αρχιεπισκόπου Ιερωνύμου στον Εσπερινό των ονομαστηρίων, και ευχαρίστησε τόσο τον ίδιο προσωπικά όσο και την τιμία συνοδεία.

Επίσης ο Προκαθήμενος της Ορθοδοξίας ευχαρίστησε τον Μητροπολίτη Επιφάνιο για την παρουσία του, τονίζοντας ότι "βρισκόμαστε στο επίκεντρο εργασιών, αποφάσεων, αλλαγών, νέας διαρθρώσεως των ορθοδόξων πραγμάτων, αλλά και αμφισβητήσεων, επιθέσεων, συκοφαντιών, μεγάλων διαστρεβλώσεων της αληθείας και της πραγματικότητος. Εμείς απαντάμε: Γνώσεσθε την αλήθειαν και η αλήθεια ελευθερώσει υμάς".

"Άγιε Κιέβου και πάσης Ουκρανίας κ. Επιφάνιε, ελάβατε την Αυτοκεφαλία από την Μητέρα Εκκλησία το Οικουμενικό Πατριαρχείο, αυτό ήταν δικαιώμα σας να ζητήσετε και δικαιωμά μας αποκλειστικό να σας το χορηγήσουμε" - πρόσθεσε ο Οικουμενικός Πατριάρχης.

Κλείνοντας ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος φανερά συγκινημένος τόνισε: "Αν και ανέμοι φύσηξαν από Ανατολή και Δύση να σβήσουν, να αφανίσουν ένα Φανάρι μοναχό, τρεμόσβηνε το δόλιο και το Φανάρι άστραψε μαζί και η ελπίδα. Το Φανάρι είναι πάντοτε πηγή φωτός και ελπίδος, και δεν σβήνει από τους ανέμους που φυσούσαν από Ανατολή και Δύση, και ούτε με τους ανέμους που φυσούν σήμερα από τις στέπες του Βορρά. Αλλά μένει φωτεινό και αμετακίνητο και αντέχει..."

Μετά το πέρας του Εσπερινού ο Μητροπολίτης Επιφάνιος, προσέφερε στον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο ένα αναμνηστικό αρχιερατικό εγκόλπιο από την ενθρόνισή του.

Τέλος να σημειωθεί ότι ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμος, αμέσως μετά τον εσπερινό αναχώρησε για την Αθήνα.

baloukli

baloukli

265d

2b50

2b50

esperinos oikoumeniko2

a408ecf

d16df

8f3bac9f add

Εμφανίσεις: 305343
H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το Romfea.gr με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.
FOLLOW ROMFEA: