Logo
Γράφτηκε από τον/την Εθνικός Κήρυκας. 04/09 10:00

Synaxis Ierarxias Thronou

Του Θεόδωρου Καλμούκου


Ο Μητροπολίτης Νέας Ιερσέης κ. Ευάγγελος στη διάρκεια της συνεδρίασης της Συνόδου του Οικουμενικού Πατριαρχείου, τόνισε ότι υπάρχει σοβαρό πρόβλημα στη Θεολογική Σχολή του Τιμίου Σταυρού Βοστώνης.

Εγινε αναφορά στη ραγδαία πτώση του αριθμού των φοιτητών, στο οικονομικό πρόβλημα, στις παραιτήσεις αρκετών μελών της εφορίας, αλλά και των κοσμητόρων του Ελληνικού Κολεγίου κ. Δημητρίου Κατού και της Θεολογικής Σχολής κ. Δημητρίου Σκέδρου για τις οποίες είχε γράψει σχετικά ο «Εθνικός Κήρυκας».

Επίσης έγινε ευθεία αναφορά στην ανεπάρκεια του σημερινού προέδρου της Θεολογικής Σχολής π. Χριστόφορου Μητρόπουλου.

Ο Μητροπολίτης κ. Ευάγγελος απευθυνόμενος προς τον Οικουμενικό Πατριάρχη κ. Βαρθολομαίο αναφέρθηκε στη φθισική πορεία της Σχολής, τόνισε ότι η κατάσταση είναι απελπιστική.

Συνάμα έθεσε και θέμα προεδρίας λέγοντας ότι θα πρέπει να αλλάξει οπωσδήποτε ο πρόεδρος.

Ο Αρχιεπίσκοπος κ. Δημήτριος επιχείρησε να εμφανίσει τα πράγματα ωραιοποιημένα, πλην όμως όταν υπήρξε η άμεση απάντηση του Μητροπολίτη κ. Ευαγγέλου ο Αρχιεπίσκοπος φέρεται να είπε ότι να το συζητήσουμε το θέμα στην Επαρχιακή Σύνοδο.

Ο Μητροπολίτης κ. Ευάγγελος ρώτησε τον Αρχιεπίσκοπο κ. Δημήτριο δηλαδή θα το φέρετε το θέμα στη Επαρχιακή Σύνοδο να τον αντικαταστήσουμε τον π. Μητρόπουλο, και ο Αρχιεπίσκοπος απάντησε ναι θα το φέρω και μάλιστα χρησιμοποίησε τη γνωστή έκφραση «ιδού η Ρόδος, ιδού και το πήδημα».

Επίσης έγινε εκτενής λόγος για την διακοπή της ανοικοδόμησης του ναού του Αγίου Νικολάου και ελέχθη για άλλη μία φορά ότι είναι ντροπή για την Ομογένεια και όλη την Εκκλησία εν γένει.

Ο Αρχιεπίσκοπος κ. Δημήτριος επιχείρησε να καθησυχάσει τους Συνοδικούς Μητροπολίτες λέγοντας πως θα βρεθούν τα χρήματα, θα τα βρω εγώ, είναι θέμα αξιοπρεπείας και φιλότιμου.

Όταν του ελέχθη πώς θα τα βρείτε τα χρήματα, ο Αρχιεπίσκοπος φέρεται να απάντησε πως τους κάλεσα όλους αυτούς (επιχειρηματίες) οι οποίοι όταν άρχισαν να ερωτούν τί έγιναν τα λεφτά του Αγίου Νικολάου τους είπα ότι δεν έχετε το δικαίωμα να ρωτάτε, εγώ σας ρώτησα πώς κερδίσατε τα λεφτά που κερδίσατε, επομένως ούτε εσείς δικαιούσθε να ρωτάτε που πήγαν τα λεφτά.

Ο Μητροπολίτης Ρόδου κ. Κύριλλος φέρεται να είπε εν Συνόδω βασισθείς στην έκθεση της Πατριαρχικής αντιπροσωπείας στην Κληρικολαϊκή Συνέλευση στη Βοστώνη, των Μητροπολιτών Γέροντος Δέρκων κ. Αποστόλου και Σηλυβρίας κ. Μαξίμου ότι υπάρχει θέμα Αυτοκεφαλίας στην Αρχιεπισκοπή Αμερικής το οποίο πρέπει να επιληφθεί το Πατριαρχείο.

Επίσης τόνισε να μην γίνονται αρχιερείς εκείνοι που δεν γνωρίζουν την Ελληνική γλώσσα.

Υπενθυμίζεται ότι ο Πατριάρχης κ. Βαρθολομαίος, ο τότε Χαλκηδόνος Ιωακείμ και άλλοι αρχιερείς του Οικουμενικού Θρόνου κινήθηκαν αστραπιαία και απέτρεψαν το εκκλησιαστικό πραξικόπημα που είχαν μεθοδεύσει το 1994 στο Λιγκονίερ της Πανσιλβάνιας οι αείμνηστοι σήμερα Αρχιεπίσκοπος Αμερικής Ιάκωβος, ο Αντιοχειανός Μητροπολίτης Φίλιππος Σαλίμπα και ο επιζών Μητροπολίτης της Ορθόδοξης Εκκλησίας εν Αμερική, της πρώην Ρωσική Μετρόπολια κ. Θεοδόσιος.

Το θέμα είχε αποκαλύψει ο «Εθνικός Κήρυκας», ενώ ο αείμνηστος Μητροπολίτης των Ουκρανών Βζεβολότ είχε φύγει από την Σύναξη του Λιγκονίερ πήγε αμέσως στο Πατριαρχείο και έδωσε αναφορά στον Πατριάρχη κ. Βαρθολομαίο, ενώ είχε παραχωρήσει τηλεφωνική συνέντευξη από το αεροδρόμιο στον «Ε.Κ.» στην οποία προέβη σε αποκαλύψεις.

Είχαν ήδη υπογράψει όλοι οι ιεράρχες την ιδρυτική διακήρυξη για μία «ενιαία Ορθόδοξη Εκκλησιαστική οντότητα» όπως την είχαν χαρακτηρίσει.

Το Οικουμενικό Πατριαρχείο τους επέβαλλε και ανακάλεσαν τις υπογραφές τους και το θέμα έληξε εκεί.

Ήταν τότε που το Οικουμενικό Πατριαρχείο είχε τιμωρήσει τον Μητροπολίτη Βοστώνης κ. Μεθόδιο με την ποινή της εκκλησιαστικής μομφής, διότι είχε αποστείλει κάποια ανάγωγη επιστολή στον Ουκρανό Μητροπολίτη Βζεβολότ (Γερμανό).

Εμφανίσεις: 302291
Γίνετε ενεργά η πηγή του Romfea.gr! Στείλτε ειδήσεις και φωτογραφίες που πιστεύετε πως ενδιαφέρουν τους αναγνώστες στο [email protected]
FOLLOW ROMFEA: