Γράφτηκε από τον/την Ι.Μ. Κισάμου. Τρίτη, 04 Δεκεμβρίου 2018

p.libios

Στην κατάμεστη αίθουσα πολλαπλών χρήσεων του «Φαλδάμειου Οικήματος» της Ιεράς Μητροπόλεως Κισάμου και Σελίνου πραγματοποιήθηκε εκδήλωση του βιβλιοπωλείου «Εσπερία» της Ιεράς Μητροπόλεως με προσκεκλημένο τον Αιδ. Πρωτ. π. Χαράλαμπο Παπαδόπουλο (γνωστό ως π. Λίβυο), Κληρικό της Ι. Μητροπόλεως Γορτύνης & Αρκαδίας, ο οποίος μίλησε με θέμα: «Σκέψεις και λογισμοί οι βασανιστές της ζωής».

Ο ομιλητής με τον μοναδικό, ξεχωριστό και χαρισματικό του λόγο αναφέρθηκε εις το μέγα θέμα των λογισμών, σημειώνοντας μεταξύ άλλων: «Οι σκέψεις μας καταδυναστεύουν και μας φτάνουν σε υπαρξιακά αδιέξοδα. Ζητάμε λύτρωση και διαχείριση. Ο τρόπος που ερμηνεύουμε τα γεγονότα έχει να κάνει με το χάλασμα μας, δηλ. τι λογισμούς και τι σκέψεις κάνω στα γεγονότα. Η πραγματικότητα χτίζεται βάση των λογισμών που έχουμε, γι΄ αυτό όταν έχεις ένα λογισμό να βάζεις δίπλα και ένα ερωτηματικό.

Το θερμόμετρο της ψυχής είναι οι λογισμοί. Οι Άγιοι μπορούσαν να μετασχοιώνουν το σκοτάδι σε φως και την πληγή να την μεταμορφώνουν σε πηγή χάριτος και ευλογίας», σημείωσε ο εκλεκτός ομιλητής, με αναφορά σε παραδείγματα πλήθους Αγίων. Αναφέρθηκε επίσης εις τα στάδια των λογισμών και εις την άμυνα που καλείται να αναπτύξει ο χριστιανός.

Ακολούθησε συζήτηση και γόνιμος διάλογος και την εκδήλωση έκλεισε ο Σεβ. Μητροπολίτης Κισάμου και Σελίνου κ. Αμφιλόχιος, ο οποίος αφού ευχαρίστησε τον εκλεκτό ομιλητή, σημείωσε, αναφερόμενος εις το πρόσωπο του Όσίου Πορφυρίου: «Εάν, όπως λέει ο Άγιος Πορφύριος, οι καλοί ή οι κακοί μας λογισμοί επηρεάζουν όχι μόνον εμάς αλλά και τους άλλους για τους οποίους τους κάνουμε, τότε μπορούμε να κατανοήσουμε την ευθύνη και το χρέος του πνευματικού μας αγώνα εις το να μεταμορφώνουμε το σκοτάδι σε φως», ευχόμενος όπως ο καθένας μπορέσει να αποδεχθεί αυτό που είναι για να οδηγηθεί, μέσα από έμπονο πνευματικό αγώνα, από την άρνηση στην λύτρωση και την ελευθερία.

Την εκδήλωση συντόνισε η κ.Καρκαλά-Ζορμπά, επιστημονική συνεργάτιδα της Ορθοδόξου Ακαδημίας Κρήτης.

p.libios1

p.libios1

Εμφανίσεις: 209347
Γίνετε ενεργά η πηγή του Romfea.gr! Στείλτε ειδήσεις και φωτογραφίες που πιστεύετε πως ενδιαφέρουν τους αναγνώστες στο [email protected]
FOLLOW ROMFEA: