Logo
Γράφτηκε από τον/την Εθνικός Κήρυκας. 02/10 23:24

arxiepiskopi amerikis

Του Θεόδωρου Καλμούκου | Εθνικός Κήρυκας


Είκοσι και πλέον πρόεδροι κοινοτικών συμβουλίων διαφόρων κοινοτήτων, συμπεριλαμβανομένων και Καθεδρικών Ναών από την Φλόριδα, μέχρι το Σικάγο, τη Νέα Υόρκη, το Κονέκτικατ και αλλού, έχουν συνάψει άμεση επικοινωνία μεταξύ τους και με τα κοινοτικά τους συμβούλια και προτίθενται να μειώσουν ή και ακόμα να διακόψουν τελείως την ετήσια οικονομική τους συνεισφορά προς την Αρχιεπισκοπή.

Πρόεδροι, οι οποίοι μίλησαν στον «Εθνικό Κήρυκα» με τον όρο διατήρησης της ανωνυμίας τους για τώρα για ευνόητους λόγους -αργότερα θα βγουν δημόσια-, είπαν ότι αρνούμαστε την αύξηση του 16% που λάβαμε από Μητροπόλεις.

Κάποιοι μάλιστα διεμήνυσαν στον τοπικό τους Μητροπολίτη ότι δεν θα στείλουν τίποτε στην Αρχιεπισκοπή, ούτε και τα 600 δολάρια μηνιαίως για τη συνταξιοδότηση των ιερέων «έως ότου διαβάσουμε στον 'Εθνικό Κήρυκα' ότι όλα είναι εντάξει στην Αρχιεπισκοπή και δημοσιευθεί λεπτομερής απολογισμός τόσο για τα οικονομικά της Αρχιεπισκοπής, της Μητρόπολής μας, αλλά και του Αγίου Νικολάου που χτίζεται στη Νέα Υόρκη».

Ηδη ετοιμάζονται επιστολές να σταλούν στον συγκεκριμένο Μητροπολίτη, ο οποίος σύμφωνα με τα λεχθέντα των προέδρων «πανικοβλήθηκε» διότι δεν έχει δώσει συγκεκριμένο απολογισμό για τα κτίσματά του, για τα οποία ζητά διαρκώς δωρεές για εικόνες, πόρτες και στασίδια και μάλιστα δύο και τρεις φορές για τα ίδια αντικείμενα.

Οταν ο ιερέας Καθεδρικού Ναού επιχείρησε να πει στο κοινοτικό συμβούλιο ότι είναι υποχρεωμένη η κοινότητα να στείλει τα χρήματα στην Αρχιεπισκοπή που της έχουν οριστεί και τα οποία κυμαίνονται στις 120.000 και πλέον χιλιάδες δολάρια τον χρόνο, το κοινοτικό συμβούλιο του είπε ότι, είτε θα πληρώσουμε εσένα, είτε θα στείλουμε στην Αρχιεπισκοπή, διάλεξε και πάρε, οπότε ο ιερεύς είπε προς Θεού εγώ θέλω τον μισθό μου.

Εν τω μεταξύ, τις επόμενες εβδομάδες θα συγκληθούν γενικές συνελεύσεις στις κοινότητες, οι οποίες θα κληθούν να επικυρώσουν τις αποφάσεις των συμβουλίων, καθότι, όπως μας ελέχθη από προέδρους, «είναι αγανακτισμένοι οι άνθρωποι στις κοινότητές μας».

Ενα άλλο θέμα που απασχολεί τις συγκεκριμένες 20 μέχρι τώρα κοινότητες είναι η ιατρική ασφάλεια των ιερέων, την οποία ως γνωστόν καταβάλλουν οι κοινότητες οι οποίες είναι υποχρεωμένες να παίρνουν από την συγκεκριμένη ομαδική ασφάλεια που τους υποδεικνύει η Αρχιεπισκοπή, ενώ όπως μας είπαν, «μπορούμε να βρούμε φθηνότερες από άλλες ασφαλιστικές εταιρίες».

Η κίνηση αυτή των προέδρων ξεκίνησε πριν μερικές εβδομάδες και εντείνεται μέρα με την μέρα, ιδιαίτερα τώρα με τα τεκταινόμενα στην Αρχιεπισκοπή, αλλά και στις Μητροπόλεις όπου και εκεί οι ιεράρχες δρουν ανεξέλεγκτοι.

Μερικοί εκ των προέδρων, στις μεταξύ τους συζητήσεις διερωτώνται πού είναι ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ. Βαρθολομαίος και αν γνωρίζει τα όσα συμβαίνουν στην Αρχιεπισκοπή.

Υποσχέθηκαν πως εντός των επόμενων εβδομάδων έπειτα από τις Γενικές Συνελεύσεις των κοινοτήτων τους θα βγουν δημόσια και θα ζητήσουν όσοι άλλοι επιθυμούν να επικοινωνήσουν μαζί τους, ενώ του στέλνουν τα δημοσιεύματα του «Ε.Κ.».

Σημειώνουμε ότι ο «Ε.Κ.» είναι σε θέση να γνωρίζει ότι στην κίνηση αυτή των προέδρων συμμετέχουν επιχειρηματίες, δικηγόροι και επαγγελματίες οι οποίοι ασχολούνται με οικονομικά θέματα, με ακίνητα και καταστήματα και γνωρίζουν από διαχείριση χρημάτων.

Μας ελέχθη ακόμα πως άτομα, νέα ηλικιακά, δεν θέλουν να συμμετάσχουν στα δρώμενα των κοινοτήτων τους και της τοπικής τους Μητρόπολης, ακόμα και παιδιά των ίδιων των κοινοταρχών, εκτός μερικών εξαιρέσεων.

Εμφανίσεις: 302855
Γίνετε ενεργά η πηγή του Romfea.gr! Στείλτε ειδήσεις και φωτογραφίες που πιστεύετε πως ενδιαφέρουν τους αναγνώστες στο [email protected]
FOLLOW ROMFEA: