Περιστέρι | Ιάσονας Ντικούλης
Αρχιερατική Θεία Λειτουργία και το Κτητορικό Μνημόσυνο τελέστηκε σήμερα Κυριακή 26 Ιανουαρίου 2025, στη νεοσύστατη Ιερά Μονή Αγίου Γρηγορίου του Θεολόγου στο Περιστέρι.
Στην Θεία Λειτουργία προεξήρχε ο Σεβ. Μητροπολίτης Περιστερίου κ. Γρηγόριος πλαισιούμενος από τον Πρωτοσύγκελλο της Ι.Μ. Περιστερίου Αρχιμ. Άγγελο Ανθόπουλο, τον Γενικό Αρχιερατικό π. Κωνσταντίνο Σκαρτούλη και τον Ιερομόναχο της Ιεράς Μονής π. Εφραίμ Νώλη.
Να αναφερθεί ότι στη νεοσύστατη Ιερά Μονή εκτίθενται σε προσκύνηση η δεξιά Χείρα του Αγίου Γρηγορίου του Θεολόγου και η Τιμία Κάρα του Αγίου Γρηγορίου Επισκόπου Ναζιανζού μέχρι τις 30 Ιανουαρίου 2025.
Τον Θείο Λόγο κήρυξε ο Σεβασμιώτατος, ο οποίος αναφέρθηκε στον τιμώμενο και μεγάλο Άγιο της Εκκλησίας μας, Άγιο Γρηγόριο τον Θεολόγο και ουσιαστικά τον θεολόγο της Εκκλησίας μας, τονίζοντας χαρακτηριστικά: «Αυτό τον Άγιο που τόσο πολύ βοήθησε και στήριξε την Εκκλησία, που το γεγονός ότι εμείς σήμερα είμαστε ορθόδοξοι το οφείλουμε σε εκείνον».
Σε άλλο σημείο ο Μητροπολίτης Περιστερίου πρόσθεσε: «Ο Άγιος Γρηγόριος δεν έχει πολλά σπίτια στην Οικουμένη, είναι λίγοι οι Ναοί και λιγότερα τα Μοναστήρια τα οποία είναι αφιερωμένα στο όνομα του. Γι' αυτό και ήδη απέκτησε στο Περιστέρι, το δικό του σπίτι που οραματισμός του είναι να δώσει μια θεολογική μαρτυρία».
«Έχουμε την ευλογία να είναι κοντά μας ο Άγιος Γρηγόριος και ο πατέρας του με τα Ιερά τους Λείψανα, γεγονός που το οφείλουμε στην αγάπη του καθηγουμένου της Μονής Γρηγορίου, π.Χριστοφόρου, καθώς και στον π.Θεοδόσιο και τον π.Παΐσιο που τα συνόδευσαν, όπως και τη χαρά να υποδεχθούμε σήμερα τον διοικητή του Αγίου Όρους τον κ. Αλκιβιάδη Στεφανή» - συμπλήρωσε ο κ. Γρηγόριος.
Στην συνέχεια ο Σεβασμιώτατος αναφέρθηκε στον λόγο που προσκυνάμε τα ιερά λείψανα, λέγοντας: «Τι είναι αυτό που καθιστά τα Άγια Λείψανα προσκυνητά; Τι είναι αυτό που καθιστά τις Άγιες και Ιερές Εικόνες να είναι προσκυνητές; Έχουμε μια πατερική θεολογία σχετικά με την προσκύνηση των Ιερών Λειψάνων, αφορμή τα λείψανα των Αγίων που έχουμε ανάμεσά μας. Τα Άγια Λείψανα έχουν κάτι το ίδιο με το Θεό. Αυτό σημαίνει ότι η ενέργεια του Θεού και η ενέργεια των Αγίων είναι μια και ενιαία. Αυτή τη χάρη που δίνει ο Θεός, αυτήν την χάρη δίνουν και τα Άγια Λείψανα, ακριβώς γιατί τα Άγια Λείψανα έχουν κάτι από τα χαρακτηριστικά του Θεού. Γι' αυτό λοιπόν και εμείς όταν προσκυνούμε τα Ιερά Λείψανα και τις Άγιες Εικόνες που έχουν ακριβώς ίδιον τι του Θεού, αλλά και όταν μεταλαμβάνουμε τον Αγιασμό, πράγματα και τα Ιερά Λείψανα τις Εικόνες και ο Αγιασμός έχουν μια υλικότητα, δηλαδή έχουν κάποια στοιχεία - υλικά τα οποία φαινομενικά δεν φαίνεται να διαφέρουν από κάτι άλλο που δεν σχετίζονται με τον Θεό και την εκκλησία. Αυτήν λοιπόν η υλικότητα παίρνει τη χάρη από το Θεό και τη μεταδίδει μέσω των Λειψάνων, των Εικόνων και του Αγιασμού. Η χάρη του Θεού ζει μέσα στα Ιερά Λείψανα και η δικιά μας χαρά και ευλογία είναι να έχουμε σε αυτό το νέο μοναστήρι τα λείψανα των Αγίων, στο Περιστέρι».
«Είμαστε ευγνώμονες και ευχαριστούμε τον άγιο καθηγούμενο π. Χριστοφόρο, τους πατέρες που μετέφεραν τα Άγια Λείψανα και τον διοικητή του Αγίου Όρους ο οποίος βρίσκεται εδώ σήμερα ανάμεσά μας, συνοδεύοντας όλοι τα Άγια Λείψανα της ου μας φέρνουν τη χάρη του Θεού, γιαυτό και τα προσκυνούμε και τα ευλογούμε» - υπογράμμισε κλείνοντας ο Σεβασμιώτατος.
Πλήθος πιστών έσπευσαν από νωρίς να προσκυνήσουν τη δεξία Χείρα του Αγίου Γρηγορίου καθώς και την Τιμία Κάρα του Αγίου.
Τέλος, να σημειωθεί ότι στις Ιερές Ακολουθίες παρέστη ο Πολιτικός Διοικητής του Αγίου Όρους κ. Αλκιβιάδης Στεφανής ο οποίος σε σύντομο χαιρετισμό του τόνισε να υπερασπιζόμαστε και να αγαπάμε το Άγιο Όρος και τη πατρίδα μας.
ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ ΓΙΑ ΤΟ ΣΧΕΤΙΚΟ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΚΟ ΥΛΙΚΟ