
Την Κυριακή 14 Οκτωβρίου 2018 η Νίκαια εόρτασε τους Αγίους Θεοφόρους Πατέρες της 7ης Οικουμενικής Συνόδου.
Επίκεντρο του εορτασμού ήταν ο Ιερός Ναός Αγίου Ευθυμίου Κερατσινίου, στον οποίο φυλάσσεται ως θείον Δώρον η αγία Κάρα του Οσίου πατρός ημών Ευθυμίου Επισκόπου Σάρδεων του Ομολογητού, ο οποίος μετέσχε της Συνόδου, πρόμαχος και υπερασπιστής της Ορθοδόξου Πίστεως.
Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Νικαίας κ. Αλέξιος τέλεσε τη Θεία Λειτουργία και μίλησε στο πολυπληθές εκκλησίασμα, αναφερθείς στη σύγκληση της 7ης Οικουμενικής Συνόδου, στους Θεοφόρους Πατέρες και ιδιαίτερα στον Άγιο Ευθύμιο Επίσκοπο Σάρδεων.
Ο Σεβασμιώτατος στο κήρυγμά του μεταξύ άλλων ανέφερε: ''Ο Άγιος Ευθύμιος γεννήθηκε στη Λυκαονία της Μικράς Ασίας και, φλεγόμενος από δίψα για μάθηση, σπούδασε στην Αλεξάνδρεια. Επανήλθε στην πατρίδα του, τακτοποίησε τις υποθέσεις του και έγινε μοναχός και Ιερεύς. Λίγους μήνες πριν από τη σύγκληση της Ζ΄ Συνόδου του 787 μ.Χ. και ενώ η Μητρόπολη είχε χηρεύσει, οι χριστιανοί των Σάρδεων, εκτιμώντας την ευσέβεια, την παιδεία και την αγάπη του προς τον άνθρωπο, τον παρακάλεσαν πιεστικά να γίνει Επίσκοπος και Μητροπολίτης τους.''
Σε άλλο σημείο ο κ. Αλέξιος τόνισε: ''Έγινε λοιπόν, με τη Χάρη του Παναγίου Πνεύματος Θεόκλητος και Δημόκλητος ιεράρχης. Με την ιδιότητά του αυτή έλαβε μέρος στην 7η Οικουμενική Σύνοδο, διαφώτισε και εκείνος από την πλευρά του το θέμα των Αγίων Εικόνων και υπέγραψε τα πρακτικά της. Η ενεργός συμμετοχή του στη Σύνοδο τον ανέδειξε και τον προέβαλε, και ο αυτοκράτορας Κωνσταντίνος Στ΄ (780-797) του ανέθεσε σημαντικές αποστολές, που χειρίστηκε αποτελεσματικά. Βέβαια το θέμα των εικόνων αναζωπυρώθηκε στη συνέχεια, παίρνοντας και πάλι αρνητική τροπή. Ο Ευθύμιος, ως υπέρμαχος της τιμής τους, υπέπεσε σε δυσμένεια και εξορίστηκε τρεις φορές.''
''Η πρώτη του εξορία έγινε με διαταγή του αυτοκράτορα Νικηφόρου Α΄ το 805 και διήρκησε μέχρι το 814 μ.Χ. , οπότε επανήλθε στην έδρα του. Δεν πρόλαβε ωστόσο να ησυχάσει και ανήλθε στο θρόνο της Βασιλεύουσας ο εικονομάχος αυτοκράτορας Λέων Ε΄ ο Αρμένιος, ο οποίος τον τιμώρησε με νέα εξορία που κράτησε έξι έτη. Επανήλθε και πάλι στην έδρα του το 821, αλλά αμέσως συγκρούστηκε με τον αυτοκράτορα Μιχαήλ Β΄ τον Τραυλό, στον οποίο διαμήνυσε πως είναι αναθεματισμένος όποιος δεν προσκυνεί τις άγιες εικόνες. Εκείνος τον εξώρισε αμέσως και διέταξε τη φυλάκισή του στο Ακρωτήριο Ακρίτας του Πόντου. Όταν ανέβηκε στο θρόνο ο τελευταίος εικονομάχος αυτοκράτορας Θεόφιλος (829-842 μ.Χ.) διέταξε την προσαγωγή του στην Κωνσταντινούπολη, όπου υπέστη φρικτά βασανιστήρια και μαρτυρικό θάνατο. Ήταν ίσως ο τελευταίος ιερομάρτυρας αυτής της σκοτεινής περιόδου'' πρόσθεσε ο Σεβασμιώτατος.
Κλείνοντας ο Μητροπολίτης Νικαίας κ. Αλέξιος υπογράμμισε: ''Διεκήρυξαν οι Θεοφόροι Πατέρες ότι εκείνος που δεν τιμά τις Άγιες Εικόνες είναι ξένος προς την Ορθόδοξη Πίστη, διότι η τιμή της εικόνος μεταβαίνει στο πρωτότυπο και αυτός που προσκυνάει την εικόνα, προσκυνάει του εικονιζομένου την υπόσταση''.




