Γράφτηκε από τον/την Romfea.gr. Κυριακή, 18 Ιουνίου 2017

ierissou theoklitos 29

Νέα Μάδυτος | Χρήστος Καναρόπουλος


Σήμερα, Κυριακή 18 Ιουνίου 2017, που η Εκκλησία μας από το κατά Ματθαίον Ευαγγέλιο κηρύσσει στον κόσμο την από μέρους του Κυρίου μας κλήση των Μαθητών Του (Β' Ματθαίου), ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Ιερισσού, Αγίου Όρους και Αρδαμερίου κ. Θεόκλητος συνοδεύομενος από τους δύο Διακόνους της Ι. Μητροπόλεως π. Εφραίμ Τσόλη και π. Γεώργιο Κυριάκου, επεσκέφθη την Ενορία Τιμίου Προδρόμου Ν. Μαδύτου, στην οποία διακονούν ο Παν. Αρχιμ. π. Λεόντιος Καρίκας και ο Αιδ. Οικονόμος π. Ιωκείμ Περίφανος.

Και τούτο διότι σήμερα παραλλήλως η Εκκλησία μας τιμά τον Άγιο ένδοξο Μάρτυρα Λεόντιο, του οποίου το όνομα ως ανεφέρθη φέρει ο Προϊστάμενος του Ιερού Ναού.

Στο κήρυγμά του ο Σεβασμιώτατος ωμίλησε για την υπακοή, ως αγιοπνευματικό χάρισμα και θεοδίδακτη αρετή, την οποία επέδειξαν κατά την κλήση τους οι Άγιοι Απόστολοι προς τον Ενανθρωπήσαντα Λόγο του Θεού, όταν τους ζήτησε να γίνουν αλιείς ανθρώπων και να εγκαταλείψουν το πλοίο και τον πατέρα τους, τον τρόπο της ζωής τους δίπλα στο μοσχομύριστο κύμα της ηλιοστάλακτης Γαλιλαίας.

Τους ζήτησε, δηλαδή, να εγκαταλείψουν την αλιεία ιχθύων και να αποβούν οι εκλεκτοί Του, να αποτελέσουν την τίμια σαγήνη, τη δυνατή να ελκύσει ψυχές προς σωτηρίαν.

Και εκείνοι «...ευθέως αφέντες τα δίκτυα, ηκολούθησαν αυτώ» (Ματθ. δ' 20). Δεν λογάριασαν δηλαδή ούτε κόσμο, ούτε ζωή, ούτε σπίτι, αλλά θάβοντας το θέλημά τους, Του τα χάρισαν όλα και έγιναν τέκνα υπακοής, υπακοής που ανέτειλε μέσα τους τις ένθεες ακτίνες του Πνεύματος και ξαναάνοιξε πάλι του Παραδείσου τη θύρα.

Συνεχίζοντας ο Σεβασμιώτατος κ. Θεόκλητος περί υπακοής τόνισε ότι ο άνθρωπος που την οικειοποιείται, σύμφωνα με τον Όσιο Θεόδωρο Εδέσσης, ήδη εσφαγίασε το θέλημά του με τη μάχαιρα της ταπεινοφροσύνης.

Υπακοή, λοιπόν, είναι σύμφωνα με τους Πατέρες της Εκκλησίας μας, το να μην εμπιστεύεται κανείς τον εαυτό του σε κανένα καλό μέχρι το τέλος της ζωής του.

Η υπακοή στον ασκητικό χώρο θεωρείται ως απάρνηση της ανυπακοής, με την οποία εκφράστηκε η ανταρσία της φύσεως και εισήλθε ο θάνατος στον κόσμο. Είναι ουσιαστικά επιστροφή στο "κατά φύσιν" και αφιέρωση στον Θεό, αναζήτηση του θελήματός Του και τέλεια υποταγή σε αυτό, γεγονότα που απελευθερώνουν κι ολοκληρώνουν την ανθρώπινη φύση.

Και κατέληξε ο Σεβασμιώτατος: «Η υπακοή στην καθ' ημάς Ανατολή βιώνεται ως το αντίδοτο του προπατορικού αμαρτήματος, ως άρνηση του ιδίου φρονήματος που γεννάει την ελευθερία του προσώπου απ' την τυραννία της ατομικότητας, αποκαθιστά την δυνατότητα κοινωνίας με το πρόσωπο του Θεού και αποσκοπεί στην επιστροφή του ανθρώπου στην προπτωτική ακεραιότητα. Οι Πατέρες αναζητώντας το αίτιο της συντριβής, της πτώσεως και της θνητότητάς μας, "το γλύστρημα του Αδάμ στον Άδη" (Άγιος διάδοχος Φωτικής), αλλά και το αίτιο της ανακαινίσεως της αθανασίας μας, βλέπουν ότι το πρώτο, δηλαδή, τη φθορά, την προξένησε η πίστη του πρώτου ανθρώπου στον εαυτό του, η ιδιορρυθμία του και η ανυπακοή του, από το οποίο προήλθε η αθέτηση και παράβαση της θείας εντολής. Το δεύτερο, δηλαδή την αθανασία, το πέτυχε για 'μας η κοινή βούληση και υποταγή προς τον Πατέρα Του του δεύτερου Αδάμ, του Θεού και Σωτήρα μας Ιησού Χριστού, από τα οποία προήλθε η τήρηση της πατρικής εντολής. Να γιατί οι Πατέρες μας βεβαιώνουν ότι όποιος υπακούει στον Θεό, ο Θεός "υπακούει" σ' αυτόν και υποτάσσει σ' αυτόν τα πάντα, γιατί η υπακοή έχει σαν αντάλλαγμα την υπακοή».

Κατά τη διάρκεια της Θείας Λειτουργίας και προ της αναγνώσεως του Αποστόλου, ο Σεβασμιώτατος εχειροθέτησε εις Αναγνώστη τον υιό του πατρός Ιωκείμ Περίφανου, τον ευλαβέστατο Βασίλειο, ώστε να διακονεί ευλογημένα το Ιερό Ψαλτήριο αναγινώσκοντας τα Θεία Λόγια.

Πρόκειται για έναν σοβαρό και ευλογημένο νέο που υπόσχεται πολλά για την Εκκλησία μας.

Τέλος, ευχήθηκε έτη πολλά και θεοτίμητα στον άγοντα τα ονομαστήριά του π. Λεόντιο, ώστε με υπακοή και εντιμότητα να διακονεί την Εκκλησία και από τη θέση του τοπικού Αρχιερατικού Επιτρόπου, του Προϊσταμένου του Ιερού Ναού αλλά και του ακολούθου του Επίσκόπου στις ανά την επαρχία περιοδείες του.

Ο Λαός της προσφυγικής Ν. Μαδύτου υπερεπλήρωσε τον Ιερό Ναό, τιμώντας τον Άγιο Λεόντιο και τον εορτάζοντα εφημέριό του, με επικεφαλής τον Βουλευτή Β' Θεσσαλονίκης κ. Σάββα Αναστασιάδη και τον Διοικητή της 1ης Ταξιαρχίας Καταδρομών - Αλεξιπτωτιστών Ταξίαρχο κ. Κωνσταντίνο Παπαδημητρίου.

ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ ΓΙΑ ΤΙΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ

Εμφανίσεις: 300210
Γίνετε ενεργά η πηγή του Romfea.gr! Στείλτε ειδήσεις και φωτογραφίες που πιστεύετε πως ενδιαφέρουν τους αναγνώστες στο [email protected]
FOLLOW ROMFEA: