
Νίκαια | Θάνος Θανόπουλος
Με ιδιαίτερη λαμπρότητα και μεγαλοπρέπεια τελέστηκε σήμερα, Δευτέρα 19 Οκτωβρίου 2026 ο Μέγας Πανηγυρικός Αρχιερατικός Εσπερινός της Ανακομιδής των Ιερών Λειψάνων του Οσίου Γερασίμου του εν Κεφαλληνία στον Ιερό Ναό Αγίου Γεωργίου Νικαίας.
Να αναφερθεί ότι ο Εσπερινός πραγματοποιήθηκε με τη μέριμνα της Αδελφότητας Κεφαλλήνων και Ιθακησίων Πειραιά, στο πλαίσιο του εορτασμού της μνήμης του προστάτη της Κεφαλονιάς.
Στον εσπερινό χοροστάτησε ο Σεβ. Μητροπολίτης Νικαίας κ. Αλέξιος, πλαισιούμενος από τον Προϊστάμενο του Ναού π. Νικόλαο Κοντονικολάου, τον συνεφημέριό του π. Μάρκο Μουσούλη και κληρικούς της Ιεράς Μητροπόλεως.
Τον θείο λόγο κήρυξε ο Σεβασμιώτατος, ο οποίος αναφέρθηκε στον βίο του Οσίου Γερασίμου και στη σημασία της ασκητικής του πορείας για τη ζωή των πιστών.
Σε άλλο σημείο ο κ. Αλέξιος στάθηκε στην απόφαση του Οσίου να εγκαταλείψει τις ανέσεις του κόσμου και να αφιερωθεί στην προσευχή και την άσκηση, επισημαίνοντας ότι η ταπείνωση, η εγκράτεια και η υπομονή αποτέλεσαν βασικά χαρακτηριστικά της ζωής του.
Επίσης ο Σεβασμιώτατος έκανε ιδιαίτερη αναφορά στην έννοια της αγιότητας, τονίζοντας ότι δεν αφορά αποκλειστικά τους μοναχούς ή ορισμένους ανθρώπους, αλλά αποτελεί πρόσκληση προς κάθε χριστιανό. Παράλληλα, υπογράμμισε ότι η προσευχή και η άσκηση δεν αποτελούν αυτοσκοπό, αλλά συνδέονται με την καλλιέργεια της αγάπης προς τον Θεό και τον συνάνθρωπο.
Στην συνέχεια ο Μητροπολίτης Νικαίας κ. Αλέξιος αναφερόμενος στη σημερινή εποχή επεσήμανε ότι το παράδειγμα του Οσίου Γερασίμου υπενθυμίζει την ανάγκη να μην περιορίζεται η ανθρώπινη ζωή στην αναζήτηση υλικών αγαθών, αλλά να δίνεται χώρος στην προσευχή και την πνευματική καλλιέργεια.
Ο κ. Αλέξιος αναφέρθηκε ακόμη στην ιδιαίτερη ευλάβεια των Κεφαλλήνων προς τον προστάτη τους, επισημαίνοντας ότι η τιμή προς τον Άγιο αποκτά ουσιαστικό νόημα μέσα από τη μίμηση των αρετών του.
Κλείνοντας ο Σεβασμιώτατος κάλεσε τους πιστούς να ακολουθούν το παράδειγμα του Οσίου Γερασίμου, καλλιεργώντας την ταπείνωση, την υπομονή και την αγάπη στην καθημερινότητά τους.
Μετά το πέρας του Εσπερινού τελέστηκε η λιτάνευση της Εικόνας του Οσίου Γερασίμου και Ιερών Λειψάνων πέριξ του Ιερού Ναού, υπό τους ήχους της μπάντας του Δήμου Κερατσινίου - Δραπετσώνας.
Στη λιτανεία συμμετείχαν βουλευτές, ο Πρόεδρος της Αδελφότητας Κεφαλλήνων και Ιθακησίων Πειραιά κ. Κυριάκος Ματιάτος, μέλη της Αδελφότητας, καθώς και πολλοί πιστοί με καταγωγή από την Κεφαλονιά.
Τέλος, μετά το πέρας της λιτανείας ο Σεβασμιώτατος εξέφρασε την χαρά του που βρέθηκε σήμερα κοντά στους συμπατριώτες του, προκειμένου να τιμήσουν από κοινού τη μνήμη του Οσίου Γερασίμου.
ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ ΓΙΑ ΤΟ ΣΧΕΤΙΚΟ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΚΟ ΥΛΙΚΟ