Γράφτηκε από τον/την Romfea.gr. 03/06 01:14

iaspisΟ περίφημος «Ίασπις» της Ιεράς Μεγίστης Μονής Βατοπαιδίου

Του Αιμίλιου Πολυγένη


Χρειάζεται επιμελής προσευχή «ἕως ὅτου ἤθελεν ἐξυπνισθῆ ἡ ψυχή σου μετά ἐκπλήξεως εἰς τό νά κατανοήσῃ τᾶς μεγάλας ἐννοίας τῆς θείας οἰκονομίας, καί ἐντεῦθεν νά κινηθῇ ἤ εἰς δοξολογίαν τοῦ Θεοῦ, ἤ εἰς λύπην ὠφέλιμον».

Αυτό το χωρίο έχοντας κατά νου, δεν βιάστηκα να διαμορφώσω άποψη επί των τελευταίων εκκλησιαστικών εξελίξεων και άφησα λίγο τον χρόνο να κυλήσει.

Δεν προσφέρεται όλη η επικαιρότητα για δημοσιογραφικό σχολιασμό.

Μερικές φορές προτιμότερη είναι η πνευματική τοποθέτηση σε ζητήματα με δογματικές προεκτάσεις.

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ. Βαρθολομαίος έστειλε πριν λίγες ημέρες Γράμμα προς τους Προκαθημένους των Ορθοδόξων Εκκλησιών, δια του οποίου ζητούσε τις «σκέψεις και τους λογισμούς» τους επειδή ακούστηκαν «ανοίκειοι απόψεις» ως προς το θέμα του τρόπου μεταδόσεως της Θείας Ευχαριστίας.

Είναι εμφανές ότι προσπάθησε να προλάβει τυχόν «αυθαίρετες» και μονομερείς κινήσεις συγκεκριμένων τοπικών Εκκλησιών.

Δημοσιογραφικά, το Φανάρι σίγουρα δεν είναι ευχαριστημένο με την πολυφωνία και τις «πρωτοβουλίες» πολύ δε περισσότερο με την «θεολογική υποστήριξη» των πρωτοβουλιών αυτών.

Δόγμα και Ζωή της Εκκλησίας συνδέονται και πορεύονται αλληλένδετα.

Το Δόγμα διασφαλίζει την αυθεντικότητα της Ζωής της Εκκλησίας, ενώ η Ζωή της Εκκλησίας αποτελεί την αποκρυστάλλωση του Δόγματός της.

Μία αλλαγή στη Ζωή της Εκκλησίας συμπαρασύρει και τις δογματικές της προκαταβολές.

Πιστεύω ότι το Οικουμενικό Πατριαρχείο καλλιεργεί την ενότητα σε αυτή την χρονική συγκυρία, θέλοντας να αποφύγει πιθανές, εκθετικά αυξανόμενες, μελλοντικές αποκλίσεις.

Διότι αυτή τη στιγμή προέχει η σταθερότητα στη Ζωή της Εκκλησίας.

Η διαφορετική «Παράδοση» Ανατολής και Δύσεως, μπορεί να μην ήταν η κύρια αιτία, αλλά σίγουρα ήταν μία διασπαστική δυναμική που αναπτυσσόμενη παγιοποίησε την ουσιαστική απομάκρυνση μεταξύ Ανατολής και Δύσεως στα χρόνια του Μ. Φωτίου και αποτέλεσε το προοίμιο του πρώτου σχίσματος.

Αυτή τη φορά το Οικουμενικό Πατριαρχείο φαίνεται να παίρνει στα σοβαρά έναν ρόλο που δεν μας είχε συνηθίσει τελευταία... αναφέρει το Γράμμα του Οικουμενικού Πατριάρχου ότι «πρωτεύον μέλημα έγνωμεν την διαφύλαξιν της πίστεως των Πατέρων ημών» και «ουδόλως προτιθέμεθα να αποστώμεν εκ των κληροδοτηθέντων υπό των μακαρίων Πατέρων ημών»!

Ομολογουμένως εντυπωσιακές εκφράσεις, βγαλμένες από τα χρονοντούλαπα της Ιστορίας!

Το Φανάρι εντόπισε το πρόβλημα στον κρατικό παρεμβατισμό, που στην διπλωματική γλώσσα του Γράμματος αποδόθηκε ως «κρατικό ενδιαφέρον» και «κατά Πολιτείαν σχετικές ρυθμίσεις και απαγορεύσεις».

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης απευθύνθηκε προς τους μακαριωτάτους «αδερφούς» του, ζητώντας τους να «ενωτισθώμεν» «λογισμούς» και «σκέψεις», με τελικό σκοπό την «ποιμαντικήν αντιμετώπισιν των αμφισβητήσεων του καθιερωμένου τρόπου μεταδόσεως της Θείας Κοινωνίας».

Τελικά νομίζω ότι είπε το εξής: «Όλοι μαζί, σε μία γραμμή μάχης, με κοινή απόφαση και στόχο, πάμε να ποιμάνουμε την σκανδαλισμένη και παραπαίουσα πνευματικά κοινωνία! Πάμε να διασφαλίσουμε την Ζωή της Εκκλησίας, ξεκινώντας από το πρώτιστο, το Μυστήριο της Θείας Ευχαριστίας και τον τρόπο μετάδοσης της Θείας Κοινωνίας».

Αγαπητοί αρχιερείς και ιερείς της Εκκλησίας, δεν θέλω να σας τρομάξω, αλλά έχετε πολλά σφάλματα να διορθώσετε, έχετε πολλά θέματα Ζωής να διασφαλίσετε και κυρίως έχετε πολλές μάχες να δώσετε με τον απόλυτα αλλοτριωμένο πολιτικό κόσμο.

Επιτέλους, το μήνυμα της πνευματικής αποστολής της Εκκλησίας έφθασε στα αυτιά και ελπίζουμε και στην καρδιά σας!

Όπως όμως έγραψα και στην αρχή του άρθρου, δεν ξέρω ακόμα εάν πρέπει να δοξολογήσω τον Θεό που η Εκκλησιαστική Διοίκηση κατάλαβε τον πραγματικό της ρόλο, ή εάν πρέπει να λυπηθώ που έπρεπε να περιπέσει η Εκκλησία μέσα σε βαρύτατη δοκιμασία και πειρασμό ώστε μετά να αναγκαστεί να καταλάβει τον πραγματικό της ρόλο.

Αναμένουμε από την Επίσημη Εκκλησία πνευματική συσπείρωση γύρω από τον Χριστό, με «συντριμμό καρδίας», έμπονη προσευχή και ταπείνωση.

Βαδίστε την «οδό της αρετής» γιατί μας παραδίδουν οι πατέρες ότι όλα τα άσχημα ήρθαν «για την αμέλειά μας και επειδή είμαστε περήφανοι παραχωρήθηκαν από τον προνοητή Θεό, ώστε να ξυπνήσει ο νους μας... όμως να μην ταραχθούμε, ούτε να αφήσουμε το στάδιο του αγώνος, αλλά να κατηγορούμε τους εαυτούς μας, για να μην μας βρει διπλό κακό!».

Να είστε βέβαιοι, πατέρες και αδελφοί, ότι ο λαός θα σας ακολουθήσει χωρίς δισταγμό! Μην έχετε καμιά αμφιβολία.

Να είστε σοφοί. Διότι «ο σοφός σύμβουλος είναι τείχος ελπίδος».

Να μιλάτε με σύνεση. Διότι «η ομιλία του φρονίμου είναι ως πηγή γλυκού ύδατος»!

Πιστεύω ότι τα πνευματικά αισθητήρια του λαού θα ανταποκριθούν στο κάλεσμά σας.

Εσάς περιμένουν...

Εμφανίσεις: 302105
Γίνετε ενεργά η πηγή του Romfea.gr! Στείλτε ειδήσεις και φωτογραφίες που πιστεύετε πως ενδιαφέρουν τους αναγνώστες στο [email protected]
FOLLOW ROMFEA: