Γράφτηκε από τον/την Romfea.gr. 12/11 11:16

osios neilos peiraias proti 1

Πειραιάς | Θάνος Θανόπουλος


Με ιδιαίτερη λαμπρότητα και μεγαλοπρέπεια εορτάστηκε σήμερα, Τρίτη 12 Νοεμβρίου 2019 η μνήμη του Οσίου Νείλου του Μυροβλύτη στον ομώνυμο πανηγυρίζοντα Ιερό Ναό του Αγίου στον Πειραιά.

Στην πανηγυρική Θεία Λειτουργία προεξήρχε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Πειραιώς κ. Σεραφείμ, πλαισιούμενος από τον Προϊστάμενο του Ναού π. Δημήτριο Μπάτση, τους συνεφημερίους του και κληρικούς της Ιεράς Μητροπόλεως.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Ναός του Αγίου Νείλου είναι μοναδικός στην Ορθοδοξία και φυλάσσεται μέρος των Ιερών Λειψάνων του Αγίου.

Τον Θείο Λόγο κήρυξε ο Σεβασμιώτατος, ο οποίος μεταξύ άλλων ανέφερε: «Μέσα σε κάθε άνθρωπο υπάρχει ο Λόγος του Θεού. Είμαστε εικόνες του Θεού και αυτό το κατ' εικόνα σημαίνει ότι έχουμε τα χαρακτηριστικά του Θεού Λόγου, βέβαια στα πλαίσια της δικής μας δυνατότητας».

Σε άλλο σημείο ο Σεβασμιώτατος τόνισε: «Το κατ' εικόνα είναι το εφαλτήριο για να φθάσει ο άνθρωπος, εάν το θέλει, στο καθ' ομοίωσιν. Να ομοιάσει με τον Θεό όπως είναι Εκείνος, να ζήσει δλδ πλέον όχι ως ένα πλάσμα που αγωνίζεται να μεταστοιχειώσει τη ζωή του, αλλά ταυτισμένο ομοηθές, με το ίδιο ήθος, την ίδια χάρη και ευλογία του Κυρίου».

«Η Αγία μας Εκκλησία δεν είναι θρησκεία, αλλά είναι Σώμα. Είναι Σώμα Χριστού με κεφαλή όχι έναν άνθρωπο, έναν ηγέτη, έναν ηγεμόνα, έναν σοφό, έναν Άγιο, έναν χαρισματικό αλλά τον ίδιο τον Κύριο. Αυτόν λοιπόν έχουμε ως ηγέτη, ως κεφαλή, ως άρχοντα που ταυτόχρονα είναι όπως είπε το σημερινό Ευαγγέλιο, πράος και ταπεινός τη καρδία» - πρόσθεσε ο Σεβασμιώτατος.

«Η αλήθεια δεν είναι ιδέα, δεν είναι διανοητική ανακάλυψη, δεν είναι αποτέλεσμα κάποιου επιστημονικού συμποσίου, αλλά είναι ενυπόστατος, είναι πρόσωπο, είναι ο Χριστός και όποιος δεν έχει τον Χριστό δεν έχει την αλήθεια, πλανάται, νομίζει ότι έχει» - συμπλήρωσε ο κ. Σεραφείμ.

«Οι Άγιοι κατόρθωσαν να βιώσουν την αλήθεια και να ζήσουν στην μεταφυσική ολοκλήρωση τη ζωή, στην αιώνια προοπτική, στο μεγαλείο που υπερβαίνει την κτιστή πραγματικότητα. Ένα τέτοιο πρόσωπο πανηγυρίζουμε σήμερα, εδώ σε αυτή την όμορφη περιοχή της Πειραϊκής χερσονήσου, στην πολυτραγουδισμένη αυτή περιοχή του Αγίου Νείλου. Το μήνυμα του Αγίου Νείλου είναι να ζήσουμε κι εμείς όπως ο Χριστός, να έχουμε νου Χριστού, να έχουμε θέληση Χριστού και τέλος να έχουμε την αγάπη του Χριστού» - υπογράμμισε κλείνοντας ο Σεβασμιώτατος.

Μετά το πέρας της Θείας Λειτουργίας ο Σεβ. Μητροπολίτης Πειραιώς κ. Σεραφείμ συνεχάρη τον Προϊστάμενο του Ναού π. Δημήτριο Μπάτση και τους συνεφημερίους για την άρτια διεξαγωγή της πανηγύρεως και ευχήθηκε στο εκκλησίασμα να τους αγιάζει ο Θεός δια πρεσβειών του Αγίου Νείλου.

Τέλος να σημειωθεί ότι αύριο, Τετάρτη 13 Νοεμβρίου 2019 στις 18.00 θα τελεστεί ο εσπερινός του Αγίου Κωνσταντίνου του Υδραίου και θα ψάλλουν τα εγκώμια στον Όσιο Νείλο τον Μυροβλύτη.

ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ ΓΙΑ ΤΟ ΣΧΕΤΙΚΟ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΚΟ ΥΛΙΚΟ:

Εμφανίσεις: 301006
Γίνετε ενεργά η πηγή του Romfea.gr! Στείλτε ειδήσεις και φωτογραφίες που πιστεύετε πως ενδιαφέρουν τους αναγνώστες στο [email protected]
FOLLOW ROMFEA: