Γράφτηκε από τον/την Romfea.gr. 16/06 11:03

pentikosti nikaia 98

Νίκαια | Θάνος Θανόπουλος


Με ιδιαίτερη λαμπρότητα εορτάστηκε σήμερα, Κυριακή 16 Ιουνίου η Δεσποτική εορτή της Πεντηκοστής, ημέρα κατά την οποία η Εκκλησία εορτάζει την Γενεθλίο ημέρα της, στον Ιερό Καθεδρικό Ναό του Αγίου Νικολάου στη Νίκαια.

Στην πανηγυρική Θεία Λειτουργία προεξήρχε ο Σεβ. Μητροπολίτης Νικαίας κ. Αλέξιος, πλαισιούμενος από τον Προϊστάμενο του Ναού π. Αθανάσιο Λειβαδιά και τους συνεφημερίους του, π. Αντώνιο και π. Αναστάσιο.

Τον Θείο Λόγο κήρυξε ο Σεβασμιώτατος, ο οποίος αναφέρθηκε στην γενέθλιο ημέρα της Εκκλησίας και στους καρπους του Αγίου Πνεύματος.

«Η Αγία Πεντηκοστή είναι η κορυφαία εορτή της Αγίας μας Εκκλησίας, διότι συγκεφαλαιώνει δοξολογικά το έργο της σωτηρίας, σηματοδοτεί την ολοκλήρωση του απολυτρωτικού έργου του Χριστού και την έναρξη του αγιαστικού έργου της Εκκλησίας. Θεωρείται και όντως είναι η γενέθλια ημέρα της Εκκλησίας» ανάφερε μεταξύ άλλων ο Σεβασμιώτατος.

Σε άλλο σημείο ο κ. Αλεξιος τόνισε: «Το Άγιο πνεύμα κατερχόμενο χωρίζεται σε πύρινες γλώσσες, με την καθεμία να κάθεται στην κεφαλή κάθε Μαθητή και να τον εντάσσει στην ζωή του Χριστού. Το Άγιο Πνεύμα ενδύει κάθε άνθρωπο με την θεωμένη ανθρώπινη φύση. Το Άγιο Πνεύμα έρχεται σε εμάς και μοιράζει δωρεάν τους καρπούς Του, που είναι ενδεικτικά «αγάπη, χαρά, ειρήνη, μακροθυμια, χρηστότητα, αγαθωσύνη, πιστις, πραότης, εγκράτεια» (Γαλ. 5.22).»

«Η αντίληψη ότι καθένας μπορεί να ζει όπως θέλει και να κάνει ό,τι θέλει παραπέμπει σε σοβαρή έλλειψη κοινωνίας, ως απόρροια της μη Αγιοπνευματικής επιλογής και λαθεμενης πορείας στη ζωή. Μπορούμε να καταλάβουμε γιατί υπάρχουν δυστυχισμένοι άνθρωποι. Λείπει η αγάπη, η χαρά, η καλωσύνη, λείπουν δηλαδή οι καρποί του Αγίου πνεύματος και όταν απουσιάζει το Άγιο Πνεύμα από τη ζωή μας, η ζωή είναι δυσβάσταχτη» πρόσθεσε ο Σεβασμιώτατος.

Κλείνοντας ο Σεβαμιώτατος παρέθεσε ένα ωραίο κείμενο του Αγίου Ιωάννου της Κροστάνδης, όπου τονίζεται ότι «η Εκκλησία είναι επίγειος παράδεισος».

«Αυτόν τον Παράδεισο εργάζεται η Εκκλησία. Είναι η ομορφιά της ζωής που ξεκινάει από εδώ στη γη και κορυφώνεται στον Ουρανό. Η πορεία αυτή πραγματοποιείται με το Άγιο Πνεύμα» υπογράμμισε ο κ. Αλέξιος.

Μετά το πέρας της Θείας Λειτουργίας ο Σεβασμιώτατος χοροστάτησε στην Ακολουθία του «Εσπερινού της Γονυκλισίας».

Τέλος ο Σεβασμιώτατος μετά το πέρας του «Εσπερινού της Γονυκλισίας» συνεχάρη τον Προϊστάμενο του Ναού Αρχιμ. Αθανάσιο και τους συνεφημερίους του, π. Αντώνιο και π. Αναστάσιο για την διακονία τους στην ενορία και ευχήθηκε «να είμαστε στους κόλπους της Αγίας μας Εκκλησίας».

ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ ΓΙΑ ΤΟ ΣΧΕΤΙΚΟ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΚΟ ΥΛΙΚΟ:

Εμφανίσεις: 300394
Γίνετε ενεργά η πηγή του Romfea.gr! Στείλτε ειδήσεις και φωτογραφίες που πιστεύετε πως ενδιαφέρουν τους αναγνώστες στο [email protected]
FOLLOW ROMFEA: