Γράφτηκε από τον/την Romfea.gr. 15/06 13:26

epifanios filaretos1

Γραφείο ρεπορτάζ: Romfea.gr


Tις δηλώσεις του επιτίμου Πατριάρχη κ. Φιλαρέτου σχετικά με την μη αναγνώριση του Τόμου περί αυτοκεφαλίας σχολίασε στο Radio HB [Νόβογιε Βρέμια] o Μητροπολίτης Κιέβου και πάσης Ουκρανίας κ. Επιφάνιος.

«Όλοι εμείς προσπαθούμε να συνειδητοποιήσουμε στον επίτιμο Πατριάρχη κ. Φιλάρετο να ακούσει τη φωνή της Εκκλησίας, αντί να στηρίζεται σε δική του γνώμη, στο δικό του όραμα για τη μελλοντική ανάπτυξη της τοπικής Ορθόδοξης Εκκλησίας της Ουκρανίας» τόνισε χαρακτηριστικά ο Μητροπολίτης Επιφάνιος.

«Αλλά εμείς θέλουμε αυτή η Εκκλησία να κυβερνιέται στο μέλλον συλλογικά, και όχι μονοπροσώπως. [...] Δυστυχώς, ορισμένες εξουσιαστικές φιλοδοξίες του επιτίμου Πατριάρχη κ. Φιλαρέτου θέλουν να καταστρέψουν όλες τις ελπίδες του Ουκρανικού λαού, που τρέφει από εκατό πλέον χρόνια, να έχει τη δική του τοπική Ορθόδοξη Εκκλησία» υπογράμμισε κλείνοντας ο Μητροπολίτης Επιφάνιος.

Διαβάστε παρακάτω την συνέντευξη:

«Το να λέγεται τώρα, ότι κάποιος δεν ήξερε ποιες συνθήκες είχαν προβλεφθεί στον Τόμο – αυτό είναι αναληθές. Επειδή όλα αυτά είχαν ορισθεί στο Καταστατικό Χάρτη στην Ενωτική Σύνοδο, το οποίο έλαβε χώρα στις 15 Δεκεμβρίου. Όλοι γνώριζαν σαφώς ότι τα ζητήματα τα οποία τώρα ακούγονται και δυστυχώς φαίνονται σε μερικούς δυσάρεστα, στην πραγματικότητα αυτά συζητήθηκαν την παραμονή της Συνόδου, και όλοι γνώριζαν πολύ καλά ότι τα ίδια θα εγγραφτούν στο ιστορικό έγγραφο, το οποίο ονομάζεται Τόμος», – ανέφερε μεταξύ άλλων ο Μητροπολίτης Επιφάνιος.

Σύμφωνα με τον ίδιο, όλα τα άλλα είναι η προσωπική άποψη του επιτίμου Πατριάρχης κ. Φιλαρέτου, ενώ αυτές οι δηλώσεις που ακούγονται τώρα, έχουν κάπως προκλητικό χαρακτήρα.

«Όλοι εμείς προσπαθούμε να συνειδητοποιήσουμε στον επίτιμο Πατριάρχη κ. Φιλάρετο να ακούσει τη φωνή της Εκκλησίας, αντί να στηρίζεται σε δική του γνώμη, στο δικό του όραμα για τη μελλοντική ανάπτυξη της τοπικής Ορθόδοξης Εκκλησίας της Ουκρανίας», – προσέθεσε ο Μητροπολίτης Επιφάνιος.

Επίσης, ο κ. Επιφάνιος δεν θα ήθελε να τιμωρηθεί ο επίτιμος Πατριάρχης κ. Φιλάρετος για τα λόγια του.

«Δεν θα ήθελα να μιλήσω για ορισμένες τιμωρίες. Τη μόνη δυνατή τώρα τιμωρία μπορεί να την επιλέξει ο ίδιος – αποσχισθείς να αναχωρήσει και πάλι στην απομόνωση από την Εκκλησία, η οποία έλαβε τον Τόμο, από την Εκκλησία, η οποία βήμα προς βήμα λαμβάνει αναγνώριση από τις άλλες Ορθόδοξες Εκκλησίες», – τόνισε ο Μητροπολίτης Επιφάνιος.

Σύμφωνα με τον ίδιο, η απόφαση για την τιμωρία μπορεί να ληφθεί μόνο από τη Σύνοδο Ιεραρχίας ή Τοπική Σύνοδο, διότι η Ορθόδοξη Εκκλησίας της Ουκρανίας κυβερνιέται συλλογικά.

«Δεν θα ήθελα να προβλέψω κάποιες τιμωρίες σε εκείνους που μπορούν να αποχωρήσουν από την Εκκλησία μας», – σημείωσε ο Μητροπολίτης Επιφάνιος.

Κατά τη διάρκεια της εκπομπής ο Μητροπολίτης Επιφάνιος διευκρίνισε τους λόγους των διαφορών του με τον επίτιμο Πατριάρχη κ. Φιλάρετο, ο οποίος θέλει να είναι ο μοναδικός δικαιούχος της Ορθόδοξης Εκκλησίας της Ουκρανίας.

«Μετά την Ενωτική Σύνοδο και μετά τη λήψη του Τόμου σημειώθηκαν μεταξύ μας ορισμένες διαφορές ως προς το όραμα για τη μελλοντική ανάπτυξη της ενιαίας τοπικής Ορθόδοξης Εκκλησίας, για το μοντέλο διακυβέρνησης της Εκκλησίας, η οποία έχει ενοποιηθεί», – συμπλήρωσε ο Μητροπολίτης Επιφάνιος.

Σύμφωνα με τον ίδιο, οι λεγόμενοι μέτοχοι του Τόμου δεν είναι ένα συγκεκριμένο πρόσωπο, αλλά ο Ουκρανικός λαός.

«Αλλά τώρα βλέπουμε ότι ο μόνος και μοναδικός δικαιούχος θέλει να είναι μια συγκεκριμένη μορφή (δηλ. ο Φιλάρετος – σύνταξη), ένας συγκεκριμένος μέτοχος. Αλλά εμείς θέλουμε αυτή η Εκκλησία να κυβερνιέται στο μέλλον συλλογικά, και όχι μονοπροσώπως. [...] Δυστυχώς, ορισμένες εξουσιαστικές φιλοδοξίες του επιτίμου Πατριάρχη κ. Φιλαρέτου θέλουν να καταστρέψουν όλες τις ελπίδες του Ουκρανικού λαού, που τρέφει από εκατό πλέον χρόνια, να έχει τη δική του τοπική Ορθόδοξη Εκκλησία», – υπογράμμισε κλείνοντας ο κ. Επιφάνιος.

epifanios filaretos2

epifanios filaretos2

Εμφανίσεις: 300471
Γίνετε ενεργά η πηγή του Romfea.gr! Στείλτε ειδήσεις και φωτογραφίες που πιστεύετε πως ενδιαφέρουν τους αναγνώστες στο [email protected]
FOLLOW ROMFEA: