Γράφτηκε από τον/την Romfea.gr. Κυριακή, 20 Ιανουαρίου 2019

polyarxieratiko esperinos 83

Καλαμαριά | Χρήστος Καναρόπουλος


Με ιδιαίτερη λαμπρότητα και μεγαλοπρέπεια, μέσα σε κλίμα θρησκευτικής κατάνυξης και ευλάβειας, η προσφυγική Ιερά Μητρόπολη Νέας Κρήνης και Καλαμαριάς τίμησε όλως ιδιαιτέρως και εφέτος την ιερά μνήμη του Αγίου ενδόξου Μεγαλομάρτυρος Ευγενίου του Τραπεζουντίου.

Οι εκδηλώσεις προς τιμήν του Αγίου Ευγενίου ξεκίνησαν την Τρίτη 15 Ιανουαρίου 2019 με την υποδοχή της Ιερής θαυματουργής Εικόνας της Παναγίας Σουμελά από το όρος Βέρμιο, την οποία εκόμισαν ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Βεροίας, Ναούσης και Καμπανίας κ. Παντελεήμων, συνοδευόμενος από τον Καθηγούμενο του Ιερού Προσκυνήματος Αρχιμ. π. Αθηναγόρα Μπίρδα και το Πρόεδρο του Σωματείου "ΠΑΝΑΓΙΑ ΣΟΥΜΕΛΑ" κ. Γεώργιο Ταναμανίδη, συνεχίστηκαν με την εναρκτήρια εκδήλωση των "Δ' Ευγενείων" καθώς και με την ολοκλήρωση του Β' Διενθούς Επιστημονικού Συνεδρίου "Ελληνισμός και Οικουμένη" με θέμα τον Μοναχισμό και τα Μοναστικά Κέντρα του Πόντου και συνεχίσθηκαν απόψε, Κυριακή 20 Ιανουαρίου 2019, με τον πανηγυρικό Πολυαρχιερατικό Εσπερινό που τελέστηκε στον περικαλλή Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Μεταμορφώσεως του Σωτήρος Καλαμαριάς.

Πλήθος κόσμου προσήλθε να προσκυνήσει την ιστορική Εικόνα της Παναγίας Σουμελά, την Ιερή Εικόνα του Μεγαλομάρτυρα Ευγενίου καθώς και την δεξιά χείρα του Αγίου, η οποία που φυλάσσεται ως τιλμαφέστατος πνευματικός θησαυρός στην Μητρόπολη της Καλαμαριάς και ευωδιάζει τελώντας ιάματα.

Της Ακολουθίας του πανηγυρικού Εσπερινού χοροστάτησε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Ελασσώνος κ. Χαρίτων, συγχοροστατούντων του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Βεροίας κ. Παντελεήμονος, του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Βρυούλων κ. Παντελεήμονος και του οικείου Επισκόπου, Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Νέας Κρήνης και Καλαμαριάς κ. Ιουστίνου, ο οποίος από την ημέρα της ενθρονίσεως του στην προσφυγούπολη της Καλαμαριάς καταβάλει μεγάλες προσπάθειες να δώσει νέα ώθηση στην τιμή του Αγίου Ευγενίου ως Πολιούχου της Καλαμαριάς.

Στο λόγο του ο Μητροπολίτης Ελασσώνος κ. Χαρίτων τόνισε ότι όλες αυτές τις ημέρες, με την έλευση της Εικόνος του όρους Μελά, με το επιστημονικό συνέδριο και ως αποκορύφωμα απόψε και αύριο με την ιερά μνήμη του αγίου μεγαλομάρτυρος Ευγενίου, θαυμάζουμε, αναπολούμε, διηγούμαστε αλλά και προτρεπόμαστε προς μίμησιν για τα μεγαλεία της πίστεως των προγόνων αδελφών της πατρίδας του Πόντου, που αναμφίβολα από τα πρώϊμα κιόλας χρόνια της παρουσίας και εξάπλωσης του χριστιανισμού προσέφεραν στην Εκκλησία, μάρτυρες, ιεράρχες, οσίους, ομολητές και πολλά άλλα που εμείς σήμερα θαυμάζουμε και με ανάμεικτα αισθήματα καύχης αλλά και πόνου ψυχής διηγούμαστε.

Μίλησε για τον βίο και το μαρτύριο του Μεγαλομάρτυρα της Εκκλησίας τονίζοντας χαρακτηριστικά: "Μέσα σ' ένα περιβάλλον εχθρικό ο άγιος Ευγένιος απέδειξε ότι δυνατη είναι η πίστη στον Θεό και όχι η ανθρώπινη βλασφημία, αλλά και ότι ο γεναίος στρατιώτης του Χριστού που επικυρώνει και σφραγίζει την πίστη, την ευσέβεια και την ομολογία με το ίδιο του το αίμα".

Σε άλλο σημείο της περιεκτικής του ομιλίας είπε: "Φθάνουμε διά μέσου των αιώνων στις ημέρες μας, που δεν έχει αλλάξει τίποτα, ούτε στον λόγο του Θεού, ούτε στην αγιαστική χάρη του Θεού. Σήμερα λοιπόν υπάρχει και τίθεται ένα ερώτημα για τους σημερινούς χριστιανούς. Ποια η σχέση μας με τους χριστιανούς των πρώτων αιώνων; Γιατί οι σημερινοί χριστιανοί δεν αντέχουμε στους οποιουσδήποτε πειρασμούς που προκύπτουν; Η απάντηση είναι ότι για πολλούς χριστιανούς δεν υπάρχει πνευματική προπαρασκευή, δεν υπάρχουν γερές βάσεις στο χριστιανικό οικοδόμημα. Η θρησκευτικότητα πολλών από 'μας είναι εξωτερική, επιφανειακή χωρίς ρίζες.

Στην δική του προσλαλιά ο Μητροπολίτης Ν. Κρήνης κ. Ιουστίνος αφού ευχαρίστησε εκ μέσης καρδίας τους αγίους Αρχιερείς για την παρουσία και τη συμμετοχή τους στην μεγάλη εορτή της Καλαμαριάς, καθώς και το πολυπληθές εκκλησίασμα που χαίρει και πανηγυρίζει τον άγιο Ευγένιο, μίλησε για τον Πολιούχο και προστάτη της Καλαμαριάς και ολόκληρης της Ιεράς Μητροπόλεως και τους συναθλητές του, που αποτελούν σημείο αναφοράς και μνήμης για τις πατρογονικές εστίες, για τον υπέροχο Πολιτισμό του Πόντου, σημείο μνήμης των θυσιών όλων εκείνων που άφησαν τα οστά τους στην πατρώα γη και αναμένουν την Κοινή Ανάσταση αλλά και την δικαίωση.

Προ της απολύσεως, ο Σεβ. Μητροπολίτης κ. Ιουστίνος, τίμησε με τον Σταυρό του Αγίου Ευγενίου την κα Ζωή Ψαρρά Παπαγεωργίου ως έκφραση ευαρέσκειας της τοπικής Εκκλησίας για την πολύχρονη προσφορά της σε φιλανθρωπικές δραστηριότητες καθώς και για την υποστήριξή της στο έργο της Ιεράς Μητροπόλεως, μιλώντας συγκινητικά για το πρόσωπό της και ολόκληρης της οικογένειας της.

Αύριο, ανήμερα της μνήμης του Αγίου Ευγενίου του Τραπεζουντίου, οι εκδηλώσεις θα κορυφωθούν με πανηγυρικό πολυαρχιερατικό Συλλείτουργο στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό.

ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ ΓΙΑ ΤΟ ΣΧΕΤΙΚΟ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΚΟ ΥΛΙΚΟ:

Εμφανίσεις: 299828
Γίνετε ενεργά η πηγή του Romfea.gr! Στείλτε ειδήσεις και φωτογραφίες που πιστεύετε πως ενδιαφέρουν τους αναγνώστες στο [email protected]
FOLLOW ROMFEA: