Γράφτηκε από τον/την Romfea.gr. 27/12 15:51

ag stefanos arnaia 115

Αποστολή Αρναία | Χρήστος Καναρόπουλος


Με βυζαντινή μεγαλοπρέπεια και κατάνυξη γιόρτασε η αρχοντική Αρναία της Χαλκιδικής τον Προστάτη της, Άγιο ένδοξο Πρωτομάρτυρα και Αρχιδιάκονο Στέφανο, στον ομώνυμο ιστορικό Μητροπολιτικό Ιερό Ναό. Σε έναν Ναό που έλαμπε από παραδοσιακή ευπρέπεια και ευταξία, μέσα από μία ιστορική διαδρομή αιώνων.

Την παραμονή στον πανηγυρικό Αρχιερατικό Εσπερινό χοροστάτησε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Ιωαννίνων κ. Μάξιμος, ο οποίος κατάγεται από τη Μ. Παναγία Χαλκιδικής, συγχοροστατούντων των Σεβασμιωτάτων Μητροπολιτών Πειραιώς κ. Σεραφείμ, Κίτρους, Κατερίνης και Πλαταμώνος κ. Γεωργίου, Θεσσαλιώτιδος και Φαναριοφερσάλων κ. Τιμοθέου και του επιχώριου Επισκόπου, Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Ιερισσού, Αγίου Όρους και Αρδαμερίου κ. Θεοκλήτου.

Ο άγιος Ιωαννίνων στην ομιλία του συνεδύασε τη μεγάλη γιορτή των ημερών, την κατά Σάρκα Γέννηση του Κυρίου μας με το Μαρτύριο που υπέστη ο Πρωτοδιάκονος της πρώτης Εκκλησίας Άγιος Στέφανος και μίλησε για τη θεοκοινωνία, τη δυνατότητα που πρόσφερε η ένσαρκη παρουσία του Κυρίου μας στη γη, να κοινωνεί, να δημιουργεί προσωπική σχέση και να ενώνεται μυστηριακά και μυστικά το πλάσμα με τον Πλάστη του, ο άνθρωπος με τον Θεό, μέσα στον χώρο και στον χρόνο.

Ζήτησε δε, αυτή τη δυνατότητα που προσέφερε ο ουρανός στη γη, να την αξιοποιήσει και να την εκμεταλλευτεί στο έπακρον ο υιός του Αδάμ, ο κάθε άνθρωπος, για να βρει και πάλι τον προορισμό του και τη θέση του.

Την κυριώνυμο ημέρα της Εορτής, Πέμπτη 27η Δεκεμβρίου 2018, χοροστάτησε του πανηγυρικού Όρθρου και προέστη της πολυαρχιερατικής Θείας Λειτουργίας ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Πειραιώς κ. Σεραφείμ, συλλειτουργούντων των Σεβασμιωτάτων Μητροπολιτών Κίτρους κ. Γεωργίου, Ιωαννίνων κ. Μαξίμου, Θεσσαλιώτιδος κ. Τιμοθέου και του κυριάρχου Μητροπολίτου Ιερισσού κ. Θεοκλήτου, ο οποίος και προσκάλεσε τους ως άνω αγίους Αρχιερείς να μετάσχουν στη φετινή λαμπρά πανήγυρη.

Πλήθος Λαού μετείχε των όλων Ιερών Ακολουθιών, με επικεφαλής τον Αντιπεριφερειάρχη Χαλκιδικής κ. Ιωάννη Γιώργο και τους Περιφερειακούς Συμβούλους κα Κατερίνα Ζωγράφου και κ. Στέλιο Βαλιάνο, τους Βουλευτές Χαλκιδικής κ. Γεώργιο Βαγιωνά και κα Σωτηρία Βλάχου και Β' Θεσσαλονίκης κ. Γεώργιο Λαζαρίδη, τους Αντιδημάρχους Αριστοτέλη κ.κ. Αργύρη Τσακνή και κ. Ιωάννη Μητροφάνη, αρκετούς Δημοτικούς και Τοπικούς Συμβούλους, τον τ. Υπουργό και νυν Δημοτικό Σύμβουλο κ. Χρήστο Πάχτα, τον Υποδιοικητή της 1ης Ταξιαρχίας Καταδρομών - Αλεξιπτωτιστών κ. Γιώργο Καπράλο, τον Περιφερειακό Διευθυντή των Πυροσβεστικών Υπηρεσιών κ. Μανώλη Τσολάκη, τον Αστυνομικό Διευθυντή Χαλκιδικής κ. Παναγιώτη Κουτούζο, τον Διοικητή του τοπικού Κλιμακίου του Πυροσβεστικού Σώματος κ. Δημήτριο Αλεξανδρή, τον Διοικητή του Α.Τ. Αρναίας κ. Γεώργιο Χαιδευτό, τον Πρόεδρο του Τοπικού Συμβουλίου Αρναίας κ. Γεώργιο Διαμαντούδη, τον τ. Δήμαρχο κ. Στέργιο Καραστέγιο και τον τ. Πρόεδρο Αρναίας κ. Αθανάσιο Τσιάλα.

Τον θείο λόγο κήρυξε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Πειραιώς κ. Σεραφείμ, ο οποίος στάθηκε στις δύο τελευταίες φράσεις του Αγίου Στεφάνου πριν σφραγίσει με το Μαρτύριό του την ομολογία της πίστεώς του, δηλαδή το ότι παρεκάλεσε τον Κύριο να μην μετρήσει τη μανία των διωκτών του απέναντι τους και δεύτερον ότι στα χέρια Του εγκατέλειψε το πνεύμα του. Υπεστήριξε με θεολογικά επιχειρήματα ότι αυτές οι δύο επιλογές περικλείουν την οντολογία του ανθρωπίνου προσώπου και καταδεικνύουν την αποστολή της Εκκλησίας στον κόσμο.

Δίνουν, δηλαδή, το οντολογικό μήνυμα της Εκκλησίας του Χριστού, ως αποκεκαλυμένης αλήθειας, ώστε ο άνθρωπος να μπορεί να γίνει κοινωνός των ακτίστων θείων ενεργειών του Θεού, να βρίσκει πάλι το "κλίμα" του στην κοινωνία με τον Πατέρα του και αφημένος στο μεγαλείο Του και στο έλεος Του, να απολαμβάνει την υιοθεσία του Ουρανού που έχασε!

"Ο Πρωτομάρτυρας Στέφανος άνοιξε τον δρόμο της μιμήσεως του Χριστού για να γίνουμε μέτοχοι της θείας φύσεως", είπε χαρακτηριστικά ο Μητροπολίτης Πειραιώς και κάλεσε τους πιστούς να γίνουν μιμητές στο μαρτύριο της συνειδήσεως, το οποίο όμως ενέχει μεγάλο βαθμό δυσκολίας, απαιτεί ηρωισμό και ζητεί έμπρακτη θυσία και αφιέρωση στο Θείο Μεγαλείο.

Επακολούθησε μεγαλοπρεπής λιτάνευση της σεπτής Εικόνος και των Ιερών Λειψάνων του Αγίου ανά την πόλη της Αρναίας προς ευλογίαν του Λαού του Θεού, την οποία λάμπρυνε με τη συμμετοχή της η Μπάντα του Δήμου με χοράρχη, τον κ. Βασίλειο Κοκκαλιάρη, καθηγητή Μουσικής και Πρωτοψάλτη του πανηγυρίζοντος Ιερού Ναού, καθώς και άγημα από την 1η Ταξιαρχία Καταδρομών Αλεξιπτωτιστών με έδρα τη Ρεντίνα, την οποία ευγενώς παραχώρησε ο Διοικητής της, Ταξίαρχος κ. Βουνίσιος.

Προ της απολύσεως ο οικείος Ποιμενάρχης κ. Θεόκλητος ευχαρίστησε τον Λαό του Θεού, τους Άρχοντες και τους παρόντες εκπροσώπους των Στρατιωτικών, Αστυνομικών και Πυροσβεστικών Αρχών, ευχόμενος ο Λαός μας και οι Άρχοντες του, οι ευεργετηθέντες πλουσιοπαρόχως από την σαρκωμένη αγάπη, τον αρτιγέννητο Χριστό μας, να αυξήσουν την πίστη και την πιστότητα τους απέναντι στον Βασιλέα της Φάτνης που για χάρη μας σμίκρυνε για λίγο το μεγαλείο Του και φόρεσε παντοτινά την ανθρώπινη σάρκα, για να της προσδώσει τα φτερά τα προτινά της τα μεγάλα που η ίδια κατέκαψε μέσα από την πυρκαγιά και τον βόρβορο των παθών.

ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ ΓΙΑ ΤΟ ΣΧΕΤΙΚΟ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΚΟ ΥΛΙΚΟ:

Εμφανίσεις: 301861
Γίνετε ενεργά η πηγή του Romfea.gr! Στείλτε ειδήσεις και φωτογραφίες που πιστεύετε πως ενδιαφέρουν τους αναγνώστες στο [email protected]
FOLLOW ROMFEA: