Γράφτηκε από τον/την Romfea.gr. Πέμπτη, 06 Δεκεμβρίου 2018

sinodos sxismatikoi

Του Αιμίλιου Πολυγένη


Συνήθλε σήμερα, Πέμπτη 6 Δεκεμβρίου η Ιερά Σύνοδου του λεγόμενου "Πατριαρχείου Κιέβου" υπό την προεδρία του Αγιωτάτου Πατριάρχη του Κιέβου και πάσης Ρωσο-Ουκρανίας κ. Φιλαρέτου (έτσι αναφέρει το επίσημο ανακοινωθέν) σχετικά με τις τελευταίες εξελίξεις στην Ουκρανία.

Σύμφωνα με πληροφορίες η Ιερά Σύνοδος του λεγομένου "Πατριαρχείου Κιέβου" αποφάσισε μεταξύ άλλων:

1. Στις 13 Δεκεμβρίου να γίνει η Αρχιερατική Σύνοδος του «Πατριαρχείου Κιέβου» που θα λάβει τελική απόφαση.

2. Μέχρι τις 13 Δεκεμβρίου ο Πατριάρχης Φιλάρετος και τα μόνιμα μέλη της Ιεράς Συνόδου έλαβαν εντολή «να συνεχίσουν την προετοιμασία της Έκτακτης Ενωτικής Σύνόδου μέχρι15 Δεκεμβρίου 2018» σε συνεργασία με την «Ουκρανική Αυτοκέφαλη Ορθόδοξη Εκκλησία» και τους Ιεράρχες, οι οποίοι θα λάβουν μέρος στην διαδικασία της Ενώσεως.

Επίσης η Ιερά Σύνοδος αναφέρει ότι το δικαίωμα ψήφου (δηλ. για τις εκλογές του Επικεφαλής) πρέπει να έχουν μόνον οι Αρχιερείς, ενώ η παρουσία κληρικών και λαικών είναι δύνατη μόνον χωρίς ψήφο, αλλιώς η προετοιμασία δυσκολεύει πολύ και θα κρατήσει καιρό.

- Η προεδρία της Ενωτικής Συνόδου πρέπει να συμπεριλαμβάνει Εκπροσώπους όλων των Ουκρανικών Ομάδων.

- Τους υποψηφίους θα τους εκλέξουν οι Αρχιερεί, κατά την διαδικασία που θα εγκριθεί από την Ενωτική Σύνοδο.

- Η ψηφοφορία πρέπει να είναι φανερή!

Να αναφερθεί ότι η Ιερά Σύνοδος εμμένει σε παλαιότερο ανακοινωθέν του Πατριάρχη Φιλάρετου με ημερομηνία 19 Νοεμβρίου, όπου αποφεύγει να αρνηθεί την υποψηφιότητά του για Επικεφαλής της Ενιαίας Εκκλησίας.

Ακόμη η Ιερά Σύνοδος του λεγόμενου Πατριαρχείου του Κιέβου στο ανακοινωθέν τονίζει ότι, η Ουκρανική Εκκλησία αξίζει ιστορικά και ποιμαντικά το καθεστώς του Πατριαρχείου για εσωτερική χρήση στις σχέσεις με το Κράτος.

"Με βάση τις σημερινές συνθήκες το Πατριαρχείο Κιέβου είναι έτοιμο να αναβάλει αυτό το ζήτημα, αλλά θα διατηρηθεί το όνομα του Πατριαρχείου στα εσωτερικά της όρια" τονίζει χαρακτηριστιά η Ιερά Σύνοδος.

Τέλος η Ιερά Σύνοδος αναφέρει ότι κατά την ένωση πρέπει να διατηρηθούν οι τίτλοι των Επισκόπων και των Επισκοπών με όλες τις ενορίες τους (ακόμη και οι παράλληλες), υπογραμμίζοντας ότι η τελική ένωση των «παραλλήλων» επισκοπών να είναι δυνατή στο μέλλον.

Οι αποφάσεις είναι ΕΔΩ στα ρωσικά:

Εμφανίσεις: 300861
Γίνετε ενεργά η πηγή του Romfea.gr! Στείλτε ειδήσεις και φωτογραφίες που πιστεύετε πως ενδιαφέρουν τους αναγνώστες στο [email protected]
FOLLOW ROMFEA: