Γράφτηκε από τον/την Romfea.gr. 19/09 01:56

mitropolitikos koritsas 1

Γράφει ο π. Ηλίας Μάκος


Με την παρότρυνση και στήριξη του Αρχιεπισκόπου Αλβανίας Αναστασίου, ο Σεβ. Μητροπολίτης Κορυτσάς κ. Ιωάννης έχει αναλάβει πρωτοβουλία για την πλήρη αποκατάσταση της παλαιού μητροπολιτικου ναού Κορυτσάς, αφιερωμένου στη Ζωοδόχο Πηγή (κεντρικός ναός), αλλά στον άγιο Χαράλαμπο (βόρεια πλευρά) και στον άγιο Βησσαρίωνα (νότια πλευρά), που είναι ένα σημαντικής αξίας μνημείο για την ιστορία και τον πολιτισμό της περιοχής και ολόκληρης της γειτονικής χώρας.

Σε μια δύσκολη οικονομικά περίοδο η Μητρόπολη Κορυτσάς καλεί όσους μπορούν να συμβάλλουν για την αποπεράτωση του έργου αυτού, που θα βοηθήσει στο να διατηρηθεί ζωντανή μέσα στο χρόνο η χριστιανική μνήμη πολλών αιώνων.  

Και θυμίζει ο ναός αυτός ότι η ζωή είναι ατελεύτητη, όσες μπόρες, όσες δοκιμασίες, όσες διώξεις και αν προκύψουν. Αρχίζει για τον καθένα μας στη γη, την ώρα, που γεννήθηκε, αλλά επεκτείνεται στην απέραντη αιωνιότητα του ουρανού. Τη φανταζόμαστε πρόσκαιρη, ενώ αυτή είναι αιώνια.

Στέκει ο ναός της Ζωοδόχου Πηγής για να θυμίζει, μέσα από τις στιγμές, που έζησαν οι άνθρωποι εκεί, όταν χαρούμενοι ή θλιμμένοι κατέφευγαν σ' αυτόν,  πως η ζωή, ό,τι και να συμβεί, είναι μία και αδιάκοπη.

Κατά την Οθωμανική κατοχή απαγορευόταν η κατασκευή νέων εκκλησιών, ενώ για την ανοικοδόμηση και ανακατασκευή  υπαρχόντων ναών έπρεπε να εκδοθεί άδεια από τις αρχές.

Για να αρχίζει να κτίζεται το 1707 ο μητροπολιτικός ναός της Κορυτσάς, όπου στεγάστηκαν τα γραφεία της Μητρόπολης και τα πρώτα σχολεία της Ορθόδοξης κοινότητας, τρεις Κορυτσαίοι Χριστιανοί ο Μάρκος Βασιλείου ο Τσιάμος Κότσι και ο Χατζής Κότσι έβαλαν μυστικά τα θεμέλια και ισχυρίστηκαν ότι εκεί κάποτε ήταν ένα παρεκκλήσι.

Έτσι ο ναός αυτός κατασκευάστηκε, μετά την αδειοδότηση των Οθωμανών, σε σύντομο χρονικό διάστημα, καθώς η συμμετοχή στην ανέγερσή του ήταν καθολική.   

Μάλιστα, πριν καταστραφούν οι αγιογραφίες, τα τρία άτομα, που μπορεί να θεωρηθούν ως κτήτορες, ήταν ζωγραφισμένα ολόσωμα, με παραδοσιακές ενδυμασίες, στη νότια πλευρά.

Παρότι από κάποιους ιστορικούς αναφέρεται ότι ο ναός αυτός χτίστηκε περί το 1750 έως το 1755, η επιγραφή στο βόρειο τμήμα αναφέρει ως έτος ανέγερσης το 1707. Το πιθανότερο είναι μεταξύ 1750 και 1755 να ολοκληρώθηκε η αγιογράφηση του ναού από τους γνωστούς αγιογράφους Κων/νο και Αθανάσιο Ζωγράφο.

Το τέμπλο και η εσωτερική ξυλόγλυπτη διακόσμηση του ναού έγιναν σε διάφορες χρονικές φάσεις, ενώ το καμπαναριό υψώθηκε έναν και πλέον αιώνα μετά, το 1876.

Τώρα, που στην Αλβανία δεν υπάρχουν διωγμοί και καταδιώξεις και μαρτύρια, τα ματωμένα σύμβολα της Ορθοδοξίας, πέρα από το ότι διακηρύττουν πως γενναίοι πιστοί σε μαύρα χρόνια άντεξαν αλύγιστοι,  ομολόγησαν με παρρησία το Χριστό και υπέμειναν τον ονειδισμό, στέλνουν και το μήνυμα ότι η ορθή πίστη προσφέρεται από την Εκκλησία ανόθευτη, τέλεια, αμόλυντη.

Το καθήκον μας είναι να τη γνωρίσουμε σε βάθος και πλάτος, ώστε να αποφεύγουμε κάθε παρέκκλιση.

Και κυρίως να την κάνουμε την πίστη αυτή βίωμα και πράξη στη ζωή μας.

Τότε θα είμαστε γνήσιοι και αληθινοί Ορθόδοξοι.

Ορθόδοξοι στην Αλβανία, στα χρόνια του αθεϊσμού, με φλογερό ενθουσιασμό και άκαμπτη σταθερότητα πολέμησαν και αγωνίστηκαν με απόφαση και θανάτου ακόμη για την Ορθοδοξία.

Αυτών, λοιπόν, να μιμούμαστε την πίστη.

Εμφανίσεις: 300705
Γίνετε ενεργά η πηγή του Romfea.gr! Στείλτε ειδήσεις και φωτογραφίες που πιστεύετε πως ενδιαφέρουν τους αναγνώστες στο [email protected]
FOLLOW ROMFEA: