Γράφτηκε από τον/την Romfea.gr. 01/05 22:12

prosforo 1

Γράφει ο π. Ηλίας Μάκος για τη Romfea.gr


Η Μητρόπολη Αργυροκάστρου, αναπτύσσει μια σειρά από πρωτοβουλίες, προκειμένου να διατηρηθεί και αναπτυχθεί, στο μεγαλύτερο δυνατό βαθμό, το ορθόδοξο φρόνημα στην περιοχή. Τόσο με την πνευματικότητα, το λειτουργικό ζήλο και την ουσιαστική δραστηριότητα του Μητροπολίτη κ. Δημητρίου, που με όλη του την ψυχή υπηρετεί αφοσιωμένα το πολυεπίπεδο έργο γνήσιας αγάπης και ορθόδοξου πολιτισμού του Αρχιεπισκόπου κ. Αναστασίου, σε αρμονική σχέση με τους κληρικούς και λαϊκούς συνεργάτες του, όσο και με τα εκπαιδευτήρια «Πνοή Αγάπης», που ίδρυσε στην περιοχή ο Μακαριώτατος.

Στο πλαίσιο της τήρησης λειτουργικών στοιχείων της Εκκλησίας, γυναίκες εκπαιδευτικοί του 9χρονου σχολείου της Ορθόδοξης Εκκλησίας διδάχθηκαν τον τρόπο παρασκευής προσφόρου (λειτουργιάς), που αποτελεί απαραίτητο στοιχείο στη θεία λειτουργία.

Η ευσεβής κα Μαρία Συλαίου, υπεύθυνη του οικοτροφείου θηλέων: «Θεοτόκος: Άνθος το Αμάραντον», που επί χρόνια με συνέπεια έχει αφιερώσει τον εαυτό της στην υπηρεσία της Εκκλησίας της Αλβανίας και ειδικότερα της Μητρόπολης Αργυροκάστρου, όπου έχει βοηθήσει χιλιάδες (δεν είναι υπερβολικός ο αριθμός), κατά την πολυετή ακούραστη διακονία της εκεί, όχι μόνο περιέγραψε τον τρόπο παρασκευής, αλλά και τον έδειξε πρακτικά.

Η ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΤΗΣ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗΣ

Η διαδικασία της παρασκευής είναι ιερή, γι' αυτό την ώρα εκείνη ανάβεται κερί και καίεται λιβάνι.

Θυμιατίζονται τα υλικά σταυροειδώς τρεις φορές λέγοντας: «Εις το όνομα του Πατρός και του Υιού και του Αγίου Πνεύματος».

Το πρόσφορο παρασκευάζεται κατά κανόνα με προζύμι. Σε μια λεκάνη υπάρχει το αλεύρι. Μέσα σε λίγο ζεστό νερό λιώνεται το προζύμι και ρίχνεται και το αλάτι.

Όταν τελειώσει το ζύμωμα, θα πλασθεί το στρογγυλό καρβέλι, που αφήνεται σε κερωμένο ταψί.

Σκεπάζεται το πρόσφορο με καθαρή, ειδικά για το σκοπό αυτό, πετσέτα σε ζεστό μέρος για 15 με 20 λεπτά.

Μετά ξεσκεπάζεται και λέγοντας την ευχή: ''Δι ευχών των Αγίων Πατέρων ημών, Κύριε Ιησού Χριστέ ο Θεός ελέησον ημάς Αμήν'', τοποθετείται επάνω του η σφραγίδα (ξύλινες και σκαλιστές είναι συνήθως οι σφραγίδες, με τις οποίες σφραγίοζονται τα πρόσφορα, αφού αποφεύγονται οι πλαστικές και κατασκευάζονται μεγάλη δεξιοτεχνία).

Το πρόσφορο είναι στρογγυλό και συμβολίζει το «άναρχον» και «ατελεύτητον» του Θεού.

Παλαιότερα, προ της αλώσεως, χρησιμοποιούνταν τετράγωνα πρόσφορα. Η σφραγίδα, που «πατιέται» επάνω στο ζυμάρι, εικονίζει ένα σταυρό.

Το κάθετο τμήμα του απαρτίζεται από τρία ισομερή τετράγωνα τεμάχια, καθένα εκ των οποίων εικονίζει σταυρό, και στα τέσσερα άκρα του τα γράμματα ΙΣ-ΧΡ-ΝΙ-ΚΑ (Ιησούς Χριστός Νικά).

Στο οριζόντιο τμήμα του ο σταυρός περιλαμβάνει δύο τετράγωνα εκατέρωθεν του κεντρικού, που εικονίζουν το μεν την Παναγία, σε σχήμα τριγώνου με τα αρχικά Μ και Θ (Μήτηρ Θεού), το δε τα 9 τάγματα των αγγέλων σε σχήμα 9 μικρών τριγώνων σε σειρές από τρία τριγωνάκια σε κάθε σειρά.

Από όλα τα κομμάτια που έχουν τοποθετηθεί επί του Αγ. Δισκαρίου, μόνο το κεντρικό, δηλαδή ο Αμνός, γίνεται με την επίκληση του Αγ. Πνεύματος, Σώμα Χρίστου. Τα άλλα απλώς εξαγιάζονται και ευλογούνται.

Γι' αυτό και δεν τοποθετούνται μέσα στο Αγ. Ποτήριο αναμειγνυόμενα με το Αίμα του Κυρίου, όταν πρόκειται να γίνει η Θεία Κοινωνία των πιστών. Και το πρόσφορο βοηθάει να έχουμε τα μἀτια της ψυχής μας ανοιχτά.

Για να βλέπουμε τα θαυμάσια του Θεού και να διαλαλούμε τα μεγαλεία Του. Και έτσι να ενισχύεται η πίστη μας στον Αναστάντα Κύριο, αλλά και να δοξάζεται με τα λόγια και τα έργα μας το όνομά Του.

prosforo 8

prosforo 8

prosforo 8

prosforo 8

prosforo 8

prosforo 8

prosforo 8

Εμφανίσεις: 300950
Γίνετε ενεργά η πηγή του Romfea.gr! Στείλτε ειδήσεις και φωτογραφίες που πιστεύετε πως ενδιαφέρουν τους αναγνώστες στο [email protected]
FOLLOW ROMFEA: